13 Temmuz 2009 Pazartesi

Nilmar'ı ne yapacaksınız?

Fenerbahçe'nin Nilmar'ın peşinde olduğu haberleri birkaç gündür güzide basınımızın sayfalarını süslüyor. Bu haberin doğru olduğuna inanmıyorum, inanmak istemiyorum. Kısa boylu, çabuk, yetenekli, adam geçebilen müthiş bir forvet istediklerine gerçekten inanmak istemiyorum :) Şaka bir yana, gerçek bu. Fener ne çektiyse (takımda Alex'in varlığı nedeniyle elzem olan) sırtı dönük forvetler yerine Kezman, Guiza gibi adamlara bel bağlamasından çekti senelerden beri. Ne kadar acıdır ki, bu ikisi inanılmaz karakterli ve çalışkan oyuncular. Ama Alex'in varlığı yüzünden büyük umutlarla geldikleri bu takımda çürüyüp gittiler. Denebilir ki, Forlan ve Agüero'dan hangisi pivot santrfor? Veya United Avrupa Şampiyonu olurken forveti Tevez değil miydi? Tevez pivot mu? Tabii ki değil. Ve burada net bir şekilde belirtmek isterim ki, pivot santrfor günümüz futbolunda başarılı olmak için olmazsa olmaz bir unsur değil. Ama şunu da eklemek lâzım; Atletico, United, Milan gibi takımlar için değil. Pivot santrfor kime lâzım? Bizim gibi kolektif yapısı istendiği gibi oturmamış, takım olarak makine düzeninde iş yapmayan takımlara lâzım. Fener'in en kolektif olduğu yıl Kezman ve Alex'in varlığına rağmen Şampiyonlar Ligi'nde çeyrek final oynaması, pivot santrfora en az ihtiyacının olduğu bir oyun olgunluğuna sahip olmasındandı. Yine de tam olarak bir makine diyemeyiz geçen senenin Fener takımına ama şimdiki kadar da başıbozuk değildi, burası kesin.

Bir takımın ayağa paslarla çıkan, çeşitli kombinasyonlar deneyen, sağlı-sollu bindirmeler ve ortadan verkaçlarla rakip savunmayı delen vs. olgun bir oyun yapısı yoksa, o takımın rakip sahaya yerleşmesi ve ataklarını olgunlaştırması için mutlaka ama mutlaka sırtı dönük bir forvete ihtiyacı vardır. İşte aylardır burada Semih diye tutturmamın, Kezman ve Guiza gibi iki çalışkan ve yetenekli oyuncuyu istemememin sebebi bu. Pivot santrfor diye tutturanlar ekranlarda bunu niye istediklerini, ya da onun ne işe yaradığını bilmezler, orası ayrı. United nasıl Tevez ile duble yapıyor, bunu sorsanız apışıp kalırlar.

Yazının konusuna gelirsek, Nilmar asla Fener'in aradığı oyuncu değil. Bir takım Toni'yi isterken o olmayınca Nilmar'a yöneliyorsa o takımın transfer aklının, akli dengesi yerinde değil demektir. Ben yine de inanmak istemiyorum. Bekliyoruz.

Hiç yorum yok: