3 Ekim 2010 Pazar

Liverpool eriyor

13 yaşımdan beri Liverpool taraftarı bir insanım (1990'dan beri). Takımın aldığı son lig şampiyonluğu o seneydi ama benim onları tutmamın bununla bir alâkası yok. 1989'daki bir Everton-Liverpool Süt Kupası maçında Everton'ı desteklemeye karar vermiş (maç 2-2 bitmişti) ama 1 sene sonra nedenini bilmez bir şekilde Kırmızılar'ı tutmaya başlamıştım. Ve o zamandan beri bir daha şampiyonluk göremedim. Ha, arada Houllier ile 5 kupa kazanılan sezon ve Rafa ile görülen Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu var; onun dışında domestik kupalarda sayısız da başarı ama hiçbiri taraftarı kesmiyor bunların. Son 5-6 senedir dünyanın en iyi futbolcularından bazılarını ve en iyi teknik direktörünü kadroda barındırırken herkes bunun bir şampiyonlukla süslenmesini istiyor. Ama söz konusu seneler boyunca bu bir şekilde olmadı, şimdi ise o futbolculardan çoğu kaybedildiği gibi tam bir manager faciası ile karşı karşıyayız. Agger'in "bize devamlı uzun oynamamızı söylüyor, biz böyle oynayamayız" diyerek laf soktuğu; Beşiktaş'a Adem Dursunları, Veysel Cihanları transfer eden ve 7 adam markajıyla oynatan Rıza Çalımbay gibi tam bir "küçük takım menajeri" olan Hodgson ile tünelin ucunda toplu iğne ucu kadar bile ışık yok artık Liverpool için. Bırakın Şampiyonlar Ligi'ni, bırakın Avrupa Ligi'ni, bırakın orta sıraları, küme düşmemek için oynayan bir takım olmaya doğru hızla gidiyor Kırmızılar şu anda.

2 senedir yazıyorum, arşivde duruyor; Rafa Benitez bana göre (Ferguson'dan sonra) dünyanın en iyi teknik direktörü ve onunla hangi netice alınırsa alınsın asla gönderilmemeliydi. Yapılması gereken, ona sadece teknik direktörlük yaptırıp, transferlere karışmasını engellemekti, zira aynı zamanda dünyanın en kötü takım mühendisi de aynı şekilde Benitez. Takımı 4-2-3-1 oynatırken, elinde tek forvet olarak Torres varken, 3'lünün ortasında da Gerrard'ı oynatırken 24 milyon avro verip bir insan neden Keane'i transfer eder? Geri zekâlılıktan başka nedir bu yahu? O zaman da yazmışım, linkleri yan tarafta mevcut; Keane'i nerede oynatacaksın ey Rafa Benitez? Tek forvet mi? Olmaz, Torres var. Kanatlarda mı? Olamaz, çünkü Keane orada asla ve kat'a oynayamaz. Tek seçenek forvet arkası ama orada da Gerrard var. Diyelim ki oraya koydun Keane'i, Gerrard ne olacak? Çift ön liberodan birine koyamazsın zira Alonso ve Mascherano var. Sağ açığa koyamazsın, orada oynadığında verimliliği üçte bire düşüyor, ayrıca Kuyt var. O halde Keane'i niye alırsın be adam? Her şey o saçma sapan transferle başladı işte.

Sadece o mu? 19 milyon verilen Babel o zamanlar belki gelecek vaat ediyordu ama 19 milyon eder miydi? İşte, hiçbir şey olmadı adamdan, bunu ben mi göreceğim? 10 milyon verilen Riera, 9 milyon verilen kazmalar kazması Dossena, 20 milyon verilen Aquilani'ye ne demeli? Ya 2008 yazında 15 milyona Alonso'yu Fenerbahçe'ye satmaya çalışmasına? Alonso kabul etse şimdi Fener'de oynuyordu, 1 sene sonra 35'e giden adamı o yıl 15'e haraç-mezat satmaya çalıştı Benitez. Yerine kimi almak için peki? Gareth Barry! Alonso'nun sol bilmem nesi bile olamayacak bir oyuncu.. İşte Benitez futboldan dünyada en iyi anlayan menajer olduğu halde futbolcudan bu kadar anlamayan tam bir öküz. Ve kulübün parasını, 100 milyonunu saçma sapan şekilde sokağa attıktan sonra defoldu gitti takımdan ve Inter'in başına geçti. Hayat şimdi ona güzel, giren-çıkan hiçbir şey yok, Milano'da keyfine bakıyor. Olan da dünyadaki milyonlarca Liverpool taraftarına oluyor.

Liverpool'un 118 yıllık tarihinde kaç menajer görev yapmış biliyor musunuz? Sadece 17! Yani menajer başına neredeyse 7 yıl düşüyor. Ama kulüp tarihinde hiç olmayan bir şey olmalı ve bugünkü Blackpool skandalından sonra Hodgson ile yollar ayrılmalı. Sadece sonuçlar kötü diye değil, oynattığı futbol bu kulübün büyüklüğü ve gelenekleriyle hiç ama hiç uyuşmadığı için.. Kendisi kulübün çapını bilmediği, bilse bile ona göre hareket etmesini algılayamayacak ya da bunu da bilemeyecek kadar kifayetsiz olduğu için..

Tabii öncelikle camianın, Rafa onca para harcarken sırça köşklerinden bu israfı seyreden, sonra en yapılmayacak olanı yapıp onu gönderen, üstüne de tüy diker gibi Hodgson'ı getiren yönetimden, sahiplerden ivedilikle kurtulması gerekiyor. Evlerini mi taşlarlar, yollarını mı keserler bilmem; taraftar kulübünü bu şerefsizlerin elinden geri almalı. Gerisi ondan sonra düşünülür...