1 Mayıs 2009 Cuma

Gönülçelen filmler #10: Rocky Balboa (2006)

Rocky gibi sinema tarihine mâl olmuş bir kahraman ve seri için bundan daha güzel bir son olabilir miydi? Hiç sanmıyorum. İnanılmaz derecede kötü bir oyuncu olduğu için, bir porno filmle başlayan aktörlük kariyerinde daima küçümsenen, yönetmen olarak da bugüne kadar yaptığı işlerden hiçbirisi sitayiş görmeyen Sylvester Stallone, ne acıdır ki en iyi filmini bu yaşta ve bu kadar geç bir dönemde çekebilmiş. Tıpkı Rocky Balboa gibi belki de bu, onun kariyeri için de görkemli bir final.

1975-80 arası doğumlu her Türk evladı için Rocky çok büyük bir efsane oldu hep. O filmi televizyonlarda (Sezai Aydın'ın olağanüstü sesi ve dublajıyla) seyredip unutan tek bir kişi bile yoktur da, şayet varsa bile en az film kadar ünlü olan o müziği her daim kulaklarda yer etmiş ve her duyulduğunda (özellikle yurdumun spor salonlarında) Rocky'yi bir kez daha akla getirmiştir. Sonra bizler büyüdük, teknoloji ilerledi, aksiyon filmleri giderek daha da modernleşti ve sonuncusu 1990 yılında çekilen Rocky filmleri artık sadece bir nostaljiye dönüştü. Hatta biraz daha büyüyünce ve sinemaya olan ilgimiz de artınca ilk filmin nasıl da haksız yere "Taxi Driver" filmi dururken Oscar'ları götürdüğünü öğrendik ve bu kahramanla olan özdeşleşmemiz hepten yok olmaya yüz tuttu. Uzun yıllar boyunca da hatırlamadık kendisini. Ama işte bu sonuncu film, Rocky'yi belki de bir daha böyle unutmamızı ebediyen önleyecek kadar güzel ve "hissiyatlı" olunca insanın söyleyecek bir şeyi kalmıyor.

Film 2006'da çekildi ama ben daha yeni seyrettim. Stallone tıpkı Rocky gibi 60 yaşında inanılmaz bir olgunlukla hem yazıp hem yönettiği bu film vesilesiyle kendisini küçümseyen ve daima hor gören herkese duygu dolu bir cevap vermiş. Film bir başyapıt değil, olmasına da pek imkân yok zaten; 10 üzerinden 7 verirdim notuna. Ama yaşı bugün 30-40 arası olan her insanı göz yaşlarına boğacak kadar çok nostalji ve "duygu" ihtiva ediyor. Söz konusu nesil için sinema tarihinde bu duyguyu verebilecek çok az film vardır. Stallone'ye de bu filmi yaptığı için ne kadar teşekkür etsek azdır.

Hiç yorum yok: