22 Mart 2010 Pazartesi

1979'un en iyi filmleri

Sinema tarihinin gelmiş geçmiş en inanılmaz yıllarından biri daha. Gerçi 1980 için "en iyisi" demiştik ama bu yıl gösterime giren filmlere baktığımızda yine baş döndüren bir liste ile karşılaşıyoruz. Tüm zamanların en iyi 50 filmi arasına rahatlıkla sokabileceğimiz "Alien" ile 100 filmi arasına girebilecek "Stalker", "Apocalypse Now" ve "Manhattan" mesela. Gördüğüm filmler arasından naçizane listem şu şekilde:

1. Alien (10)
Ridley Scott

2. Stalker (10)
Andrey Tarkovski

3. Apocalypse Now (10)
Francis Ford Coppola

4. Manhattan (10)
Woody Allen

5. Life of Brian (9)
Terry Jones

Diğer: Die Ehe der Maria Braun (8), Mad Max (8), All that Jazz (8), Hair (8), ...And Justice for All (7), Tess (7), The Champ (7), A Little Romance (7), Don Giovanni (7), Kramer vs. Kramer (6), Rocky II (6), 1941 (6), 10 (6), The Brood (6), The First Great Train Robbery (6), Yanks (6), A Perfect Couple (6), Quintet (5)

Görmediklerim: The Warriors, Die Blechtrommel, Being There, Escape from Alcatraz, Breaking Away, The China Syndrome, Nosferatu: Phantom der Nacht, The Wanderers, Norma Rae, La Luna, Hardcore, Rupan sansei: Kariosutoro no shiro, Woyzeck, The Driller Killer, Prophecy, Starting Over, Wise Blood, Fast Company, Last Embrace, L'amour en fuite, Amator, The Human Factor, Real Life, Buffet Froid, Les soeurs Brontë, The Black Stallion

3 yorum:

stalker dedi ki...

kieslowski hayranlığımdan da olabilir ama amator (camera buff) çok iyi filmdir. yönetmenin ilk uzun metraj filmi olmasına rağmen gayet başarılı.

bunun dışında, volker schlöndorff'un günter grass kitabından uyarladığı die blechtrommel'i (the tin drum) ve listende adları geçmeyen, güneş yanığı'nın yönetmeni mihalkov'un oblomov'unu ve fassbinder'in die dritte generation'unu (the third generation) öneririm.

söylemeye gerek yok ama söyleyelim, kral stalker'dir :)

Gündüz Feneri dedi ki...

o dediğin filmleri unutmuşum kardeş, görmediklerim arasına ekliyorum.

Olympian dedi ki...

stalker, uyumadigim tek tarkovski filmi. o yuzden tam olarak seyredebildigim de tek filmi ustadin ayni zamanda :)

resim olarak su ikisi cok daha guzel olurmus yalniz.

http://wondersinthedark.files.wordpress.com/2009/07/stalker-1.jpg

http://takaakiokada.net/film_shots/stalker/stalker_01.jpg

(zerkalo da guzeldi ama onu da tam hatirladigimi soyleyemem :))