4 Ekim 2008 Cumartesi

Gönülçelen filmler #9: Kind Hearts and Coronets (1949)

Sir Michael Balcon'ın, 1940'lı yılların sonunda kendi yapım şirketi tarafından Batı Londra'da çekilmeye başlanan ve ismine "Ealing Komedileri" denen İngiliz komedi filmlerinin ilklerinden biri olan "Yumuşak Kalpler", inanılmaz derecede zeki, incelikli ve başyapıt diyebileceğimiz bir seviyede de nitelikli bir yapım.

Annesi vakti zamanında ailenin görüşlerini hiçe sayıp "gönlünün sevdiği" bir züğürte kaçtığı ve bu yüzden aileden aforoz edildiği için yoksul bir şekilde doğan, dolayısıyla Düklük varisinden de mahrum kalan Louis Mazzini'nin hikâyesini anlatır film. Annesinin, kocası öldükten sonra ailesiyle yeniden irtibata geçmeye çalışması ama bunun karşılığında aşağılayıcı bir umursamazlıkla karşılaşması sonucu Louis, yıllar içinde tüm sülaleye karşı kin ve haset dolu duygular geliştirir. Anne öldükten sonra aile mezarlığına gömülme isteğinin yine reddedilmesi ise bardağı taşıran son damla olur. Bunun üzerine Louis, Düklük unvanıyla arasındaki tek engel olan züppe D'Ascoyne ailesinin tüm varislerini (ki topu topu 8 kişidir!) ortadan kaldıracak bir toplu katliama başlar.

Yönetmenlik kariyeri son derece kısa süren Robert Hamer'ın kuşkusuz ki en iyi filmi olan bu eşsiz kara komedi, başroldeki Dennis Price'ın ama daha çok D'Ascoyne ailesinin 8 varisini birden canlandıran efsanevî İngiliz aktör Sir Alec Guiness'in ışıltılı oyunculuklarıyla daha da değerlenir. Her biri insanın aklına kazınan nükteli, müstehcen, çoğu zaman etik dışı ama her daim hınzırca komik olan muhteşem diyalogları ile benzersiz bir İngiliz mizahı sunar. Ve ayrıca 40 yıl sonra Indiana Jones serisine de imza atacak olan görüntü yönetmeni Douglas Slocombe'un mükemmel siyah-beyaz görüntüleri ve hiciv dolu mizansenler ile başarısını taçlandırır. İnsana hissettirdikleri bakımından sinema tarihinde eşi benzeri olmayan bu film, çeşitli zamanlarda yapılmış "Tüm Zamanların En İyi Filmleri" seçkilerinde de kendisine her daim sağlam bir yer bulmaya devam etmektedir.

Hiç yorum yok: