17 Kasım 2009 Salı

Basketbol arbedesinin ardından

Bir Beşiktaşlı arkadaşım, basketbol derby'sinde yaşanan hadiseyi şöyle özetledi geçen gün: "Fenerbahçe-G.Saray derby'leri artık Fenerlilerin rakiplerini hor görüp aşağılama, G.Saraylıların ise rakiplerine karşı duydukları sonsuz kompleksi kusma mecraları oldu." Elbette bunu bu cümlelerle ifade etmedi, çok daha anlaşılır bir şeydi onun söylediği :) ama özeti budur. Fenerbahçe-G.Saray rekabetine dışarıdan bakan herkes, G.Saray camiasının (başkanından sokakta simit satan taraftarına kadar) her ferdinde, damarlarına kadar işlemiş bir Fenerbehçe kompleksini açık bir şekilde görebilir. Bu yüzdendir ki, futbolda utanç verici bir şekilde rakibine 10 yıldır her sene yenilen (utanç verici çünkü sınav sorularına konu olacak bir "çaresizlik" söz konusu) bir takımın taraftarları, kişisel mastürbasyonları için diğer spor dallarındaki galibiyetlere ya da Fenerbehçe'nin rakiplerinin başarılarına bel bağlamak durumunda kalmaktadır. Ha, bir Fenerli de örneğin A.Gücü-G.Saray maçında A.Gücü'nü destekleyebilir, bu bilinen ve zaten gerçekleşen bir olay. Ama bunu fazla önemsemeden yapar; G.Saray yenilirse gülümser, yenerse gülüp geçer. Çünkü bizzat kendisi, bir başka takımdan medet ummasına gerek bırakmaksızın her yıl bıkıp usanmadan G.Saray'ı yenmektedir zaten. Bir G.Saraylı bunun ne olduğunu anlayamaz. Anlaması için 10 senedir makineye bağlamış gibi yendiği bir takımla kıyaslama yapması gerekir; örneğin Trabzon ya da Kayseri. Durum o kadar utanç vericidir ki, G.Saray'ın (geçtim ezelî rakibini) bu takımları bile 10 senedir her maçta yenmesi gibi bir durum yok. Hatta Fener'in kendisinin 10 yıldır her maçta yendiği bir başka rakibi de yok. Türk futbol tarihinin en büyük iki kulübünden biri diğerini bu kadar ezerse, orada doğacak kompleksten bu tip olayların fışkırması da gayet normaldir. Normal olmayan şey, "yürütme"nin başındaki insanların olaylara bu kadar seyirci kalması, cezalar söz konusu olduğunda eyyam yapıp korkak davranması ve yumruğunu masaya vuramamasıdır.

Dün bir arakadaş bir şey söyledi, bence olayların çözümü için mükemmel bir fikir. Diyelim ki Fener'in stadında oynanan G.Saray maçında olaylar çıktı, polis yaralandı, sahaya bir şeyler atıldı vs. O maçtan sonraki ilk Fener-G.Saray maçında, Kadıköy'e sadece ve sadece G.Saray taraftarı alınsın. Fener taraftarı kendi stadındaki bir G.Saray maçına giremesin. Veya tam tersi G.Saray ya da Beşiktaş için de geçerli. Bence derby maçlar için sorun, ancak ve ancak böylesi bir radikal tedbirle çözülebilir.

Onun ötesinde ilk paragrafta yazdığım şeylerde ısrarlıyım. G.Saray taraftarı aynaya bakmayı beceremediği için ne halde olduğunu göremiyor, hiçbir zaman da göremeyecek. Ama dışarıdan halleri çok acınacak bir durumda. Bir takım, kendisi Efes'e farklı şekilde yenilip adeta tecavüze uğrayarak elendikten sonra taraftarları Fener-Efes maçına G.Saray forması giyerek gidiyorsa, ortada hakikaten acınacak bir durum vardır. Şike söylentileriyle dolu bir rekabette en çok çekiştiği rakiplerinden biri (Beşiktaş yani, Zalad olayı vs.) Fener ile oynadığında "gönlüm Fener'in rakibinden yana" diyorsa, Fenerbahçe'nin hakem hatasıyla gol attığı bir maçtan sonra o ezelî rakibiyle aynı matbaadan afiş bastırıp ortak bir şekilde maçlara çıkıyorsa, ortada ezelî rekabet falan değil, bir "çırpınış" kalmış demektir. Herkes bu dediklerimi düşünsün, ondan sonra olaylar hakkında kafa yorsun. Bunu görmeden ve herkes itiraf etmeden, birileri ölene kadar bu olaylar bitmeyecek.

3 yorum:

os dedi ki...

ilk ve son paragrafa bir şey demiyorum, senin ve çevrendekilerin genel görüşü olabilir..

2. paragraftaki önerin aslında gayet uygun, ama onun da şöyle bir eksisi var..
yanlış anlaşılma olmasın diye kendi takımımdan örnek vereyim.
diyelim bir sonraki fb-gs maçına kadikoye sadece gs taraftarı gelecek.. 55000 koltuktan kaç tanesi sağlam kalır ? pisuvarlar, fayanslar ve daha bir sürü şey..
maalesef kendini bilmez bir kaç kişi güzelim stadı mundar eder.

aynı şeyler inönü ve asy'de de olur..

işte o bir kaç kendini bilmez sayısı haberlerde çıkan ya da ceza verilen miktardan oldukça fazla..

WarBlood dedi ki...

Futbol adına yaptığınız yorumları beğeniyle takip ediyorum,ancak taraftarlık duygularınızın ağır bastığı yorumlara katılmam mümkün değil.Evet 10 senedir ezeli rakibimize deplasmanda sürekli mağlup olmamız,en azından kendi adıma üzücü ve utnaç verici.Bunu asla inkar etmedim.Ancak şöyle bir gerçek varki ezeli rekabet sadece 2 rakibin birbiriyle oynadığı maçlardan ibaret değildir.Genel olarak baktığımızda her iki takımında 17 şampiyonluğu var,Türkiye Kupasında açık ara GS önde,avrupada kimin daha iyi olduğunu ise tartışmak yersiz olur.Yani ortada öyle sizin bahsettiğiniz gibi ezim ezim ezilme durumu yok.Ha nefret var o doğrudur,ki bu nefret her 2 taraf içinde eşittir.Her 2 statdada olaylar olmuştur,yani bir taraf sürekli pislik yaparken,diğeri tertemiz kalmamıştır.Bence bu durum böyle devam edecektir,ta ki birileri ölene dek.Taraftardan,futbolcuya,yönetime her birey bu nefreti körüklüyor.Ortada bir ayıp varsa bu ayıp her 2 klübündür.Sizin gibi kendini doğru bir şekilde ifade eden,futbol bilgisi olan kişiler böyle yazılar yazarsa,bilinçsiz ve gözünü nefret bürümüş fanatikler ne yapar,düşünmek istemiyorum...

Gündüz Feneri dedi ki...

warblood,

kardeş, g.saray taraftarının bu kompleksinden bahsederken, zaten buna hiçbir anlam veremediğimi de eklemeyi unuttum. pek az sözüne itibar edilecek hıncal uluç ne diyor? "gs taraftarı x bir takımla oynarken fener'e sövüyorsa, aşağılık kompleksi var demektir. çünkü senin uefa'n var, şampiyonluğun fener kadar, türkiye kupası'nda eziyorsun; neden bu kompleks?" işte ben de zaten bunu anlamıyorum. gs, futboldaki sportif başarılar açısından türk futbol tarihinin son 50 yılının en büyüğü. zaten ben de durum böyleyken bu kompleksi anlamıyorum. senin gibi aklı başında adamlardan bahsetmiyoruz herhalde; genel çoğunluğa bir bak. 19 mayıs'taki o maçtan önceki röportajları dinliyorum. taraftarların %90'ı diyor ki: "bu maç bitmeyecek!" fener taraftarında böyle bir şeyi asla göremezsin. onlarda daha çok rakibi aşağılama ve züppelik var. onların kötü tarafı da o. ama rakibi aşağılamak sahaya girip oyuncuya yumruk attırmıyor o taraftarlara. kompleks ise bunu ve daha fazlasını yaptırır. dediğim bu.