16 Kasım 2009 Pazartesi

Müzik molası #10: The Shins

2000'li yıllarda müzik dünyasında pıtırak gibi türeyen binlerce indie grup arasında hem nitelikli, hem de kulağa/kafaya/yüreğe iyi gelen müzik yapan bir tanesini bulmak, gerçekten de heyecan verici bir hadise. Bunu şahsen daha önce defalarca yaşadım ve bu anlardan bir tanesi de The Shins'i keşfettiğim andı diyebilirim.

Albuquerque'den çıkan başka bir grup biliyor musunuz? Ben Beirut dışında bilmiyorum ve onun da The Shins ile kıyaslanması, bence The Shins adına haksızlık olurdu. 1997'de kurulmasına karşın ilk albümlerini 2001 yılında ("Oh, Inverted World" adıyla) çıkaran grup, albümün Donovan-esk zirvesi New Slang şarkısının, Zach Braff'li "Garden State" filminde adeta marş gibi kullanılmasıyla bir anda popüler oldu. Albümde bu muhteşem parçaya yaklaşabilen bir tane daha bulmak zor olmakla birlikte, boş bir şarkı da yok doğrusu. Lo-Fi ve Sub Pop olarak tanımlayabileceğimiz müziğin daha güzel şekilde icra edilmesinin mümkün olmadığını düşündüren, insanı en huzursuz anlarında bile yakalasa kendi içine çeken ve gerçeklerden uzaklaştıran son derece naif, huzur veren ve yumuşak bir albüm "Oh, Inverted World". The Shins'in müziğini tanımak için de muazzam bir başlangıç.

Bir yenilik içermemekle birlikte grubun hoş tarzını muhafaza eden, ilki kadar dinlemesem de yine çok beğendiğim ikinci albüm için, hem kendi intibam hem de basında yapılan eleştiriler doğrultusunda şunu söyleyebiliriz: İlkinin yakaladığı muazzam başarının altında ezilmeyen, grubun çizgisini devam ettiren, gelecek için fazlasıyla ümit veren bir ikinci albüm bu (ismi "Chutes too Narrow"). İlk işleriyle yüksek seviyede övgü alan grupların "ikinci albüm sendromu" denen o illet yüzünden daha sonra nasıl çuvalladıklarını, çuvallamayanların ise önyargılar yüzünden kimselere nasıl da yaranamadıklarını düşününce, "Chutes Too Narrow"un değeri daha da artıyor.

Bu albümün ardından yeni bir soluk ihtiyacı hissederek kadrosunda da değişikliklere giden grup, üçüncü albüm için bu sebeplerden dolayı tam 4 sene bekledi. Nihayet 2007 yılında "Wincing the Night Away" adıyla (şimdilik) son uzunçaları da yayınlamış oldular. Bu albümün daha enerjik ve canlı, ilk ikisinden biraz farklı bir tarzda olduğu söyleniyor ama henüz indirip dinlemedim. Sizle beraber kendime de tavsiye ediyorum anlayacağınız :)

Netice itibarıyla yaptığı işlerle, daha ilk günlerinden itibaren çok yüksek bir kalite tutturan ve şimdiye kadarki 12 senelik macerasında belli bir seviyenin altına hiç düşmeyen, Avrupa'da da çok sevilen ve mütemadiyen konserler veren bu naif grubu tüm müzikseverlere öneriyorum. Sadece New Slang şarkısını bile dinleyen her insan evladı, rahatlıkla aşık olabilir kendilerine...

Hiç yorum yok: