2 Ağustos 2008 Cumartesi

Sezon başı yorumu: Beşiktaş

Beşiktaş, iki kaptanının tekme tokat kavga ederek başladığı bir hazırlık döneminin yavaş yavaş sonuna geliyor. Kuşkusuz ilk 11'de yıllardır oynayan iki oyuncunun birden kadro dışı kalmasıyla sonuçlanan bu hadise takımın huzurunu oldukça kaçırdı. Ancak Beşiktaş'ın yanar-döner yönetiminden ziyade dirayetli teknik direktörünün kararı olduğunu düşündüğümüz kadro dışı bırakılma uygulaması takımın geri kalanının halet-i ruhiyesi için çok önemli. Bakalım aynı dirayet söz konusu oyuncuların geri dönme çabalarına karşı da gösterilebilecek mi...

Takımın durumuna baktığımız zaman ilginç transferlerle karşılaşıyoruz. Udinese takımına toplam 9.2 M Euro bonservis ödenerek alınan Zapotocny ve Sivok ile PAO'dan transfer edilen sol kanat Seric tam bir kapalı kutu. Hiçbirisi millî takımlarında oynamayan (bir tek Sivok, o da yedeğin yedeği) ve az-çok tanıdığımız bu üç futbolcunun Beşiktaş gibi bir takımın seviyesine yakışıp yakışmadığı tartışmalı bir konu. Fenerbahçe ve Galatasaray'ın kadrolarına baktığımız zaman Beşiktaş'ın son derece vasat yabancılara sahip olduğunu görüyoruz. Alınan üç futbolcu da bu görüşle orantılı bir görünüm arz ediyor. Ama kim bilir, belki de yıllardır yapamadıkları o müthiş patlamayı siyah-beyaz formayla yaparlar. Ya da gerçekten patlarlar.

Takımın defansı Serdar Kurtuluş, Zapotocny, Sivok ve Seric şeklinde görünüyor. Hazırlık maçlarında tandemdeki isimler yaptıkları pozisyon hatalarıyla pek güven vermezken, Seric, Üzülmez'i bile aratacakmış gibi bir imaj koydu ortaya. Ama Ertuğrul Sağlam uyum sağladığı takdirde bu defanstan ziyadesiyle ümitli belli ki. Sağ bek için Tandoğan, stoper için Tuna ve Gökhan Zan alternatif olarak görülüyor. Sol bekte ise Üzülmez'in gitmesiyle bir boşluk doğdu, belki oraya bir transfer gerekebilir.

Orta saha biraz çetrefilli. Öncelikle Sağlam'ın kafasındaki şablona göre orta sahadaki oyuncular da şekillenecek. Son Schalke maçında Holosko sağ açık oynadı, ki bu durum oyuncunun performansını inanılmaz düşürüyor. Holosko eğer ligde de o bölgede oynayacaksa taraftar ondan çok büyük bir performans beklemesin. Oradaki yedek de Ekrem olarak görünüyor, niye alındığı meçhul bir oyuncu.

Ortanın ortasında Uğur ve Cisse var. Sivok da gerekirse o bölgede oynayabilir. Solda ise Telllo ve genç Aydın görev yapacak. Tello sol bek oynadığında Aydın sol açık oynuyor, bu sezon da sık sık görebiliriz bu uygulamayı. Ama normalde sol kanat Tello'nun.

Ortanın önünde Delgado ve yedeği Serdar Özkan var. Delgado bizce asla Alex ve Lincoln kalitesinde değil ve Beşiktaş onu satıp, 4 orta saha ve Holosko-Nobre forvetiyle oynasa çok çok daha iyi ederdi. Ama onlar Arjantinli'yi göndermediği gibi bir de takım kaptanı yaptı. Delgado'nun takım üzerindeki etkisi nedir, kime ilham veriyor bunu bilmiyoruz. Ama onun kadroda tutulmasından çok daha büyük hata kaptan yapılmasıdır, bu kişisel görüşümüz.

Forvette ise ya Bobo ya Nobre oynayacak. Bobo'nun da aslında derhal gönderilmesi gerekirdi ama o da istenen bonservis çok uçuk olduğu için elde kaldı. Şimdi geçen sezondan da kötü bir sezon geçireceğine inandığımız bu oyuncunun değeri daha da düşecek, bakalım o zaman ne yapacaklar. Nobre ise oyun tarzı ve Delgado'nun varlığından ötürü bizce alternatifsiz. Burada bir de onun yedeği olabilecek olan genç Batuhan var.

Neticede pek parlak bir görüntü yok Kara Kartal'da. Bu sezon Trabzon'un bile gerisinde bitirirlerse yarışı, bizce sürpriz olmayacak. Daha takımın oyun şablonu bile belli değil. Herhalde zor maçlarda 4-4-1-1, nispeten kolay ve kazanılması gereken maçlarda da 4-3-1-2 oynayacaklar. Ama kadronun total kalitesi Fener ve Galatasaray'ın çok çok gerisinde. Sezon başlasın, görüntü zaten kendiliğinden ortaya çıkacak.

Hiç yorum yok: