1 Ağustos 2008 Cuma

Keane transferi ve Liverpool

Robbie Keane çok sevdiğimiz bir oyuncu. Yine çok sevdiğimiz, "ruh"un simgeleşmiş hâli olan İrlanda millî takımının da kaptanı. O takımın tüm mental özelliklerini bünyesinde toplamış, ayrıca onlarda olmayan teknik birtakım yetenekleri de üzerine koymuş büyük bir isim. Yine de 28 yaşında 24 M Euro verilerek transfer edilmesi Ada'da büyük bir yankı uyandırdı. Crouch gibi İngiltere millî takım santrforunu 13.5 M, Riise gibi bir sol beki de 5 M bedelle göndermek bizce daha büyük birer hata, o ayrı konu. Ama aşağı yukarı 3-5 fazlasına Keane'den daha genç ve aslında daha iyi bir oyuncu olan David Villa niye alınmaz, alınması düşünülez, işte bunu anlamak gerçekten zor.

Keane transferi Benitez'in oynadığı ne ilk, ne de son kumar. Madem 2 yıl sonra satacaksan niye habire adam transfer ediyorsun diye sormak gerek kendisine, zira bizzat onun döneminde transfer edilen pek çok oyuncu sonraları takımdan gönderildi. Geçen yıl durduk yerde 4-2-3-1 sistemine dönüp Kuyt'ı sağ açık oynatmaya başladı. Babel de solda oynuyordu. Çok uzun haftalar böyle oynattı takımı ve bu sezona da bu felsefeyle gireceğini düşünüyorduk. Aslında Gerrard'ı koyacak yer bulamadığı için dönmüştü bu sisteme ve Gerrard ikinci forvet pozisyonunda gayet de iyi işler yaptı. Onu ortadaki iki ön liberodan biri yapsa, etkinliği azalıp harcadığı efor artıyor. Sağ açık oynatsa etkinliği tamamen siliniyor. Yıllardan beri bunları denedi ve en sonunda kaptanı en verimli şekilde oynatacağı bir şablon oluşturdu. Ama şimdi Keane transfer ediliyor. Keane bu 4-2-3-1'in neresinde oynayacak, sorarım size. Oynayacağı tek yer Gerrard'ın yeridir, ne sağ açık, ne de sol açık oynayabilir Robbie. Bu durumda Gerrard'a yeniden mevki aramakla uğraşacak Benitez. Ve sonuçta kaptan her nerede oynarsa oynasın verimliliği azalacak. Ayrıca Keane onun kadar defansif bir oyuncu olmadığı için takım savunması da arızaya uğrayacak. Gerçi taraftarlar defansif futboldan ikrah geldiğini söylüyor forumlarda ama açıkları Kuyt ve Babel olan takımın atak orta sahası da Keane olursa evlere şenlik bir görüntü ortaya çıkabilir. Bunu bekleyip göreceğiz.

Her hâl-i kârda Benitez'in kafasında bir planı olsa gerek. Yoksa da bir tane yaratsa iyi olur, çünkü 24 M az para değil.

Hiç yorum yok: