1 Ağustos 2008 Cuma

Futbolcu maaşları

Son haberlere göre Roma'nın gözbebeklerinden Aquilani takımıyla olan sözleşmesini uzatıyor. Inter ve Juve'nin markajında olan genç yıldız, altyapısından yetiştiği ve (De Rossi ile birlikte , Totti benzeri birer) sembol olması kesin olan kulübüne olan bağlılığını da göstermiş oluyor böylece. Bu olayın bizi ilgilendiren asıl kısmı ise aldığı maaş. Aquilani'nin kendisini son derece tatmin eden anlaşmasının karşılığı yıllık 2.5 M Euro.

Aquilani Roma'nın orta sahadaki banko bir oyuncusu. Daha 24 yaşında, İtalyan millî takımında da ilk 11 oyuncusu oldu şu an itibarıyla. Takımının da, taraftarının da adeta taptığı bir oyuncu. Kontratının artık kendi seviyesini karşılamadığını düşünüp iyileştirme istedi, arada taliplileri çıktı, allem-kullem derken kendisini tatmin eden rakamı elde edip imzayı attı. Ve o rakam 2.5 M Euro! Üstelik bizdeki gibi vergiyi kulübün ödemesi gibi bir komiklik de mevcut değil o diyarlarda. Futbolcular ne kadar vergi ödüyor bilmiyorum ama %20'den az olmasa gerek. Bu durumda oyuncunun net kazancı yıllık 2 M olmuş oluyor.

Bir de bize bakalım: Roberto Carlos'un Fenerbahçe'den aldığı yıllık net ücret 4.2 M, %40 vergiyi de kulübün ödediğini düşünürsek maliyeti yıllık 7 M! Emre 3.5 M net maaş alacak, bu da kulübe yıllık maliyetinin 6 M civarında olduğunu gösteriyor. Keza Lincoln, Kezman ve Alex'te de durum benzer şekilde. Şimdi denebilir ki, bu paraları vermesen o zaman da adamlar gelmez. Gelmezse gelmesin kardeşim! Dünyada böyle enayi bir transfer ülkesi var mıdır yahu? Carlos gibi bir oyuncu tamam, reklamı, imajı, şusu-busu falan; ama Lincoln, Kezman ve Alex'e 5 M maaş verilir mi? Emre'ye de belki verilir, çünkü o da çok fazla şeyi göze aldı gelirken. Ona olan maliyeti de oldukça yüksek bu transferin. Ama şöyle düşünün, Aquilani Roma'nın yıldızı, İtalya millî takım oyuncusu, maaşı 2.5 M. Emre'nin ise (yılda ortalama 20 maç oynuyor) 6 M! Emre'nin (biz dahil) Aquilani'den daha iyi oyuncu olduğunu düşünenler için bile fazla büyük bir fark bu. Yabancı oyuncular (Emre yerli tabii, o ayrı) için bu kadar cennet bir ülke daha yok dünyada, Rusya dahil. Sanırız öncelikle de şu vergiyi kulüplerin ödemesi saçmalığını ortadan kaldırmak gerekiyor.

Hiç yorum yok: