8 Ağustos 2009 Cumartesi

Sezon başı yorumu (2009): Sivas

Sivas takımı 2 sezondur toplanan puanları bir araya getirdiğimizde ligin şampiyonu oluyor, o derece başarılı. Yıllardır sürekli üzerine koyarak istikrarlı bir şekilde devam ediyorlar ama bu sezon başında ortaya koydukları manzara (son Anderlecht maçına kadar) herkesin bu takımdan ümidi kesmesine vesile olmuştu ki, imdada 3-1'lik Anderlecht galibiyeti yetişti.

Sivas'a baktığımız zaman, takımın bir önceki yıl Mohammed Ali'nin forvet arkası olduğu bir 4312, geçen yıl ise Tum'un forvet arkası olduğu bir 4411 sistemini uyguladığını görüyoruz. Ama oyun anlayışı değişmemiş: Topa sahip olmaya çalışan, alan daraltan, topun arkasına geçen, kendi sahasında ise daha baskılı oynayan bir anlayış bu. Bu sene başında takımın dinamosu Mehmet Yıldız'ın yanı sıra orta sahanın (Dağaşan ile birlikte) en önemli ismi Sezer'in sakatlanması, pek çok oyuncunun da takımdan gönderilmesi bütün taşları yerinden oynattı. Özellikle geçen yılki başarının mimarlarından Bilica'nın kaybedilip, onun yerine Bülent Uygun'un hep sözünü ettiği 0 "100 kişilik kısa listeden" iyi bir oyuncunun alınamayaşı, boşluğun Yasin Çakmak ile doldurulmaya çalışılması, bilhassa savunma organizasyonunu alt-üst etti.

Kalede Petkoviç zaten vasat bir kaleci, Akın da öyle. Dolayısıyla daha iyisini alamıyorsan bunlarla idare etmek normal. Savunmanın sağında Apo, solunda Hayrettin, ortasında Sedat iyi oyuncular. Ama bunları olduğundan daha iyi gösteren Bilica gibi bir savunma organizatörüydü. Onu yerini aynı tarz bir oyuncu ile dolduramamaları büyük bir handikap. Bu anlamda biz Fenerlilerin çok iyi tanıdığı Yasin ve tecrübesiz Mbemba yerine Murat Sözgelmez'in oynaması çok daha yerinde olacak. En azından ayağı en düzgün oyuncu o defans hattında. Hatta işin defans yönünde de diğer ikisinden iyi bence.

Ön liberoda Dağaşan ve Sezer çok iyi oyuncular. Özellikle Sezer'in ne kadar önemli bir isim olduğunu, yokluğunda görmüş olduk. Yerlerine konabilecek Onur ve Cihan da iyi alternatifler denebilir. Sağda Musa alternatifsiz oluşundan mıdır, geçen sezonun ortasından beri takımın en vurdumdumaz ve en kötü oyuncusu. Solda ise savunması zayıf Erman Kılıç dışında hücumu zayıf Murat Erdoğan kullanılabilir.

Forvette Mehmet-Kamanan ve Ersen-Agbetu ikilileri fena değil. Ama genel olarak baktığımızda Sivas'ın kadrosunun geçen seneden bile daha dar olduğunu görmek gerçekten de şaşırtıcı. Gönderilen oyuncular kadroda derinlik yaratan, alternatif teşkil eden oyunculardı ve onları bu sezon çok arayacaklar. 442 şablonuna göre dizdiğimiz bu takımda sağ bekin yedeği Uğur, stoper yedekleri Mbemba ve Yasin, sol bekin yedeği Faruk. Orta sahanın sağı için bir isim yok, ortasında söylediğim gibi Onur ve Cihan var ama bunların ikisi de ön libero değil. Burada Sylla'yı kaybetmeleri bence kötü oldu. Dağaşan'a bir şey olursa onu da çok ararlar. Sol dış içinse Murat Erdoğan ve Azerbaycanlı Gurbanov diye bir genç var. Onu da daha görmedik.

Sonuçta kadronun darlığı dışında Anderlecht, PSV ve Heerenveen maçlarında oynanan saçma futbol da kaygı verdi seyredenlere. Sivas kendi klasiği olan alan daraltıp topa sahip olma amacındaki bir savunma futbolunu bırakarak güçlü rakipleriyle kora kor oynamaya çalıştı bu maçlarda ve hepsinde fark yedi. Deplasmanda ve zor maçlarda mutlaka kendi bildikleri ve iyi becerdikleri oyunu oynamaları lâzım. Yine de bu sene düşüş seneleri olacak gibi görünüyor.

2 yorum:

canbil dedi ki...

merhabalar, ben bişeyi anlamadım. sivas bjk 2 sezon önce aynı puanı almıştı (73) geçen sezon da 71-66 beşiktaş lehineydi puan durumu. bu şekilde sivas şampiyon olamıyor 2 sezonun toplamında.

teşekkürler

Gündüz Feneri dedi ki...

haklısın kardeş, ufak bi hesap hatası ama ikincilik de fena sayılmaz :)