25 Nisan 2009 Cumartesi

Lyon yarıştan kopmak üzere

Dün gece bizim buralarda çok popüler olan ifadeyle "6 puanlık" bir maç vardı Fransa'da. Lider Marsilya'nın 4 puan gerisine düşen (son 7 yılın şampiyonu) Lyon, kendi sahasından PSG ile karşılaştı. PSG zaten söylenenlere göre Kezman için Fener'le "küme düşmezsek bonservisini 5 milyona alırız" şeklinde bir anlaşma yapmış. Eğer bu doğruysa, bu sezon küme düşmemeyi başarı sayacak bir zihniyetle yönetildiği ortaya çıkıyor kulübün, gel gelelim şu anda onlar da potanın içinde. Ama her şeye rağmen bu maçı kendi sahasında oynayan Lyon, liderle puan farkının 6'ya çıkmaması adına mutlaka kazanmak zorundaydı. Üstelik kalan haftalarda Marsilya deplasmanında bir de maçı var.

Maça Lyon baskılı başladı. Tipik 4-4-1-1 oyun şablonlarında önemli bir değişiklik göze çarptı bu arada; Juninho'yu oyun yapıcı olarak gerilere çekmiş, buna mukabil çok yönlü Bodmer'i adeta bir ikinci forvet olarak Benzema'nın yanına sokmuştu teknik direktör Puel. Bodmer'i kalabalık Paris savunması arasında bir pivot gibi kullanmaya çalışıyordu. Bu işin babasını yapan Fred'in neden oynatılmayarak küstürüldüğü ve sonradan sezon ortasında kaçırıldığı ise bir muamma. Bana göre Fred'in gidişi Lyon'un çöküşünde önemli bir etkendir. Zira Benzema çok yetenekli olmasına rağmen pivot özellikleri sınırlı olan bir oyuncu. Kaldı ki orta sahaya top almaya geldiğinde Lyon'da gol bölgesine sızacak bir isim de yok. Lyon bazı anlarda (çoğu zaman hatta) 4-6-0 gibi bir sistemle oynar gözüktü. Çünkü Benzema ilerde top beklemekten sıkılıp devamlı orta sahaya gelerek bir takım varyasyonlarla rakip savunmayı delmeye çalıştı. Ama PSG'nin muhteşem takım savunması karşısında beyhude kaldı bu çabalar.

Sağ kanatta görevlendirilen genç Pjanic olumlu bir takım işler yaptı, içeriye kat ederek Clerc'in de önünü açtı çoğu zaman ama öldürücü bir pas dışında neticeye yönelik bir icraatını göremedik. Soldaki Mounier ise yetenekli ama savruk bir oyuncu. O da tam tersine çizgide kilitli bir şekilde oynadı ama bir takım kombinasyonlarla adamını geçip etkili bir pas ya da orta yapamadı. Toulalan zaten üçüncü bir stoper gibi defansın içine gömülmüş, Juninho ağır bir oyuncu, Bodmer de rakip ceza sahasına çok az girince gol olması bir anlamda mucizelere kaldı. Buna rağmen sabırlı ve etkili ayağa paslarla gole yaklaşmayı da başardı Lyon. En net pozisyonları Clerc ve Benzema yakaladı ama orada da maçın yıldızı Landreau ve direk gole izin vermedi.

PSG ise inanılmaz bir takım savunması yaptı zor deplasmanda. Sezon başından beri birkaç maçlarını izledim, defans oyuncuları ve önlerindeki Makelele-Clement ikilisi muazzam alan daraltıyor. Onların hücum umutları ise sağ açıkta oynayan Sessegnon'un inanılmaz yeteneği ile yapacağı birkaç icraata bağlanmıştı. Ama o da ilk yarıda daha etkili olmasına karşın ikinci yarıda yorulup saçmalamaya başladı. Buldukları tek pozisyonda Hoarau ile kolay bir golü kaçırıp asıl istedikleri "yenilmeme" misyonunu tamamlamış oldular. Eskilerin çok önemli oyuncusu sol açık Rothen ise artık yaşlı ve temposu biraz düşmüş bir oyuncu, bu yüzden bu seviyede pek fazla etkili olamadı. Ama oyun disiplini ve özverisi inanılmazdı; savunmaya yaptığı yardımlarda önemli birkaç müdahalede bulunmayı başardı.

Neticede Lyon oynadığı oyunla galibiyeti hak etmesine rağmen bir maç eksiği bulunan Marsilya'nın 3 puan gerisinde şimdi. Şampiyonluk da bence mucizelere kaldı bu sezon.

Son not: Stoper arayan takımlarımız şu Fransa ligine bir baksalar, bu konuda bir maden olduğunu rahatlıkla görecekler. PSG'nin tandemi Camara ve Sakho o kadar muhteşem oynadı ki, ülkemizde Lugano dışında bu kadar iyi bir stoper kesinlikle yok.

Lyon (4-4-1-1): Lloris 7 - Clerc 8, Cris 7, Boumsong 7, Kallström 6 - Pjanic 7 (74' Ederson 7), Juninho 8, Toulalan 5, Mounier 6 (85' Keita 6) - Bodmer 7 (80' Piquionne 5) - Benzema 7

PSG (4-4-2): Landreau 9 - Ceara 8, Camara 9, Sakho 9, Armand 7 - Sessegnon 8 (73' Pancrate 6), Makelele 8, Clement 8, Rothen 6 - Giuly 5 (74' Luyindula 6), Hoarau 6

Şut: 21 - 4
İsabetli şut: 8 - 2
Kurtarış: 1 - 3
Topa hakimiyet: %62 - %38
Korner: 9 - 0
İsabetli pas: 482 - 279

Hiç yorum yok: