18 Nisan 2010 Pazar

Nihat Genç'ten eziklik analizi

Nihat Genç: En büyük Kupa.. Şimdi Trabzon’un bir müzesi var.. Bir sürü kupa var.. Lig Kupaları, bir sürü Cumhurbaşkanlığı Kupaları.. En değerli kupa Kıbrıs Barış Kupası.. Onu Trabzon aldı ve bir daha yapılmadı..

Fakat o müzeye gittiğinde bir sürü kupalar, Cumhurbaşkanlığı 6-7 tane, Lig kupaları, Türkiye Kupası.. Sana deseler en değerlisi hangisi?

Hayır.. En değerli bir tane Başbakanlık Kupası var orada. Çünkü o kupa Erbakan’ın Başbakan olarak da değil, "hayatta" verdiği tek kupa.. Biz kupamızı Erbakan’dan aldık.. Çok değerli bir kupadır. Bütün kupalar bir daha gelir ama Erbakan bir daha iktidara gelecek, başbakan olacak.. Yok artık! Tabii ki bu bir espri..

Ben Türkiye’nin (UEFA Kupasını biri getirene kadar) en büyük takımının G.Saray olduğunu düşünüyorum.. En büyük G.Saray'dır, bunu kimseyle tartışmam.

İdeolojisi olan, romantizmi olan, böyle hastalığı olanların takımının da Beşiktaş olduğunu düşünüyorum. Böyle bütün arkadaşlarım Beşiktaşlıdır mesela.. Çok hastalıklıdır, değişiktir onlar. Onlar takım tutar gibi değil, bir ideoloji tutar gibi takım tutar. Çok şeydir..

Fakat şunu artık hepimiz kabul edelim: Türkiye’nin en büyük takımı değil, Türkiye’nin "kendisidir" Fenerbahçe.. Bizim kendimize benzer Fenerbahçe.. Bizim sinirlenmemize, bağırmamıza, aramızdaki dalaşmaya, birbirimizi suçlama şeklimize.. Yani bizim ruh hâlimiz ne ise, Türkiye’nin ruh hâli, siyaseti, her şeyi Fenerbahçededir. O yüzden Fenerbahçe "aşılamaz bir takımdır." Yani Biz Fenerbahçe ile maç yapan takımlarız.. Bu gerçeği buraya koyalım.. Çünkü 100 Yıl geçti, hâlâ Fenerbahçe’yi yenmek bayram, neşe. Herkes toplanıp Fener’i yenmek için bir araya geliyor...

(Not: Forumlara, sitelere, bloglara bakın. Şu yukarıdaki satırlarda [bir Trabzonsporlu tarafından] dile getirilen tahammülsüzlük ve kompleks her yerden akıyor. Hakemin lehte ve aleyhte yaptığı onca hatadan 1-2 tanesine takılıp, aynaya bakmayı yine beceremiyorlar. Fener daha şampiyon olmadı, olmama ihtimali de olma ihtimali kadar kuvvetli bence ama "olma ihtimalinin kuvvetlenmesine" bile tahammül edemiyor bu kompleksliler. 100 yıldır acınacak haldeler, öyle de gidiyorlar.)

4 yorum:

gramscian dedi ki...

ya gunduz feneri, bu eziklik muhabetti ilk fenerbahce icin cikartilmadi mi? Fenerbahce'nin kisa vadeli basarilara, derbi galibiyetlerine, galatasaray malubiyetlerine endeksli bir takim olusundan, edirne disindaki basarisizligindan bahsedilmedi mi hep? (Ki sen de katilacaksin ki, Daum'un tekrar basa getirilmesi bu cerceveye cok iyi oturur) Nasil oldu da simdi bu kavram ters cevirldi onu anlayamiyorum.

Ayrica Fenerbahce Turkiye'nin kendisi ise -ki bence de oyledir- tanim olarak eziktir zaten. Biz Turkler olarak bastan sona kompleksli degil miyiz simdi burada sayamiyacagim tarihsel nedenlerden oturu.

Hagi_10 dedi ki...

bu kadar antipatik adamın bir arada olduğu takım otomatikman antipatik geliyor herkeze. bu yapı ali şen sonrası oluştu, aziz yıldırım ile doruk noktasına ulaştı. bu iki adamın öncesinde fenerbahçe herkese sempatik gelirdi. sonrasında dediğim gibi fenerbahçe antipatik bir takıma dönüştü ve hatta kendi taraftarlarına bile antipatik geldi hatta fenerbahçe taraftarı olan size bile kimi zaman. arşivinize baktığımız zaman bunu inkar etmeyeceğinizi düşünüyorum. yani fenerbahçe diğer takımların kendisini ezik hissettiğinden ötürü bu durumda değil.

Gündüz Feneri dedi ki...

kardeşler, fener'i suçlayan insanların %90'ı "züppe ve kendini beğenmiş" olmakla suçlar. ezik dene kavram bu ülkede herkesin ağzına sakız olmuş, olur olmaz yerde kullanılıyor. ama fener için bu asla kullanılamaz. başka olumsuz tabirler olur ama bu olmaz.

nihat genç, çok uzun zaman önce söyledi bunları ve bir trabzonlu olarak söyledi. aklı başında herkes bu görüşlere katılır. "kupayı beşiktaş alsın istiyorum" diyen gs başkanı bile gördük. beraber pankart hazırlamalar vs. işte ezikliğin tanımı budur.

Erdinc dedi ki...

Mesela bu bloga bile,Fenerbahce`li biri tarafindan yapildigini bilerek gelmek,Fenerbahce icin,sadece kendi agzindan degil, \herkesin agzindan nefret kusmakta bir eziklik. Arkadasin biri kavramin Fenerbahce icin olusturdugunu idda ederken bu iddayi Turkiye ye genelleyerek, hatta kendisinin bile ezik oldugunu ifade ederek kapatiyor. yani cahillikle esdeger Fenerbahce`ye saldirmak, cunku bilincsizce ve bos.Ezikligi en iyi tanimlayan yillar,Eziktasin son 15 yili ve 6saray`in ITtifaklara oncu olmasi ile oldu. Eziktas`a bakin kendi kendine dunya takimi olduguna inanmis, onune gelene,(gs,bursa,ts)yatarak buyuk oldugunu idda ediyor,gs yi konusmaya bile degmez,ne zaman ligde kalirlar o zaman muattap alinirlar,ya TS onlarda komedi,butun Turkiye`nin Trabzon oldugunu idda ediyorlar,daha iki sene evvel kume dusmekten son anda kurtuldular. Bu 3 takim, bir daha erkek olana dek,buyukluk haklari dondurulmus ve ezik kalmayi garantilemislerdir. Ezigin tekide,Fenerbahce`nin kendi taraftarlari tarafindan nefrete ugradigini iddia ediyor, ey ezik nerden uyduruyorsun, siz bizden nefret edin, birbirinizi sevin,baska bisey istemez..Birde gidin florya ya ana avrat topculariniza sovun,sonra birbirinize..