26 Temmuz 2009 Pazar

Tottenham'ı kimler yönetiyor?

Yıllardan beri dünya futbolunu ve Premier League’i seyrederiz, ben hayatımda Tottenham kadar kötü yönetilen bir kulübe rastlamadım. Kadrosunda Keane, Defoe, Pavlyuchenko ve Darren Bent olmasına rağmen bir takım nasıl ve neden Peter Crouch’u almaya çalışır? (Büyük ihtimalle de almış) Bu nasıl bir kulüptür ki, her yıl mutlaka 15-25 milyon avro arası bir forvet transferi yapar? Öyle ki, Tottenham’ın son 10 yılına baktığımızda adeta bir forvetler mezarlığı görüyoruz. Menajerler geliyor, menajerler gidiyor ama kulüpteki bu abuk transfer hastalığı dinmek bilmiyor. Crouch transferi vesilesiyle yıllardır bir nevi “akıl tutulması” hâlinde bulunan bu kulübün, son 10 sezondaki önemli transferlerine ve gelir-gider dengesi(zliği)ne bir bakalım (parantez içindeki rakamlar milyon sterlindir):

1999/2000
Gelenler: Sherwood (5.5), Perry (5.5), Leonhardsen (4)
Denge: -20

2000/2001
Gelenler: Rebrov (16), Thatcher (6.7)
Denge: -22.5

2001/2002
Gelenler: Dean Richards (10.8), Poyet (3), Ziege (5.7), Bunjevcevic (5.3)
Denge: -16.3

2002/2003
Gelenler: Keane (9.3)
Denge: -8.1

2003/2004
Gelenler: Postiga (8.3), Kanoute (4.7), Defoe (9.3)
Denge: -25.2

2004/2005
Gelenler: Andy Reid (7.1), Dawson (6.2), Sean Davis (4.6), Atouba (4), Pedro Mendes (4), Carrick (3.7), Robinson (2.7)
Denge: -34.5

2005/2006
Gelenler: Huddlestone (4.2), Rasiak (kimdir, nedir, necidir?) (3.1), Murphy (2.9), Ghaly (2.7), Routledge (2.7), Jenas (13.4)
Denge: -12.8

2006/2007
Gelenler: Mido (6), Rocha (kimdir, ne iş yapar?) (4.5), Ekotto (4.5), Berbatov (14), Zokora (11), Chimbonda (8.9)
Denge: -19.7

2007/2008
Gelenler: Boateng (7), Bent (22), Bale (13), Hutton (11.6), Kaboul (10.7), Woodgate (9.6)
Denge: -65!!!

2008/2009
Gelenler: Gomes (8), Dos Santos (5.3), Bentley (19.6), Modric (18.7), Pavlyuchenko (15.5), Keane (14.8), Defoe (14.6), Palacios (13.4), Corluka (12.3)
Denge: -52.1!!!

Sonuç olarak bu verilerden şunu anlıyoruz ki, Tottenham'ın kulüp olarak gelir durumu gayet iyi. Ama kulübün kaynaklarını optimum fayda ile kullanacak bir "akıl"dan yoksun durumdalar. Her sene neredeyse Chelsea ve Arsenal kadar para harcayıp şu durumda olan bir kulübün taraftarları için üzülmemek de mümkün değil. Ama resimdeki pankartı "Can't Smile with You" şeklinde değiştirmek mümkün :)

6 yorum:

Adsız dedi ki...

Kulübün yönetiminden çok teknik direktör talebiyle yapılıyor İngiltere'de transfer. Muhtemelen Peter Crouch transferi de Harry Redknapp'ın talebi ile yapılmıştır ya da yapılmaya çalışılıyordur. Gelin görün ki Pavlyuchenko'yu yollamayı düşünüyorlar keane darren bent ve defoe da birbirlerine çok benzeyen oyuncular. Geçen sene bu takımın sözü geçen forvetlerin sakatlığında Manchester'dan kiralanan Frazier Campbell'a kaldığını da hatırlatmak isterim.

Öte yandan Tottenham'ın transfer politikası eleştirilebilir elbet. Pek çok yanlış transfer yapılmıştır, Pedro Mendes gibi, Andy Reid gibi, Mido gibi dahada önemlisi Darren Bent gibi ancak çok ciddi başarılar içerdiği de yadsınamaz.

Öncelikle Robbie Keane, Kanoute, Carrick, Berbatov ve hatta Zokora gibi adamlardan önemli bir kar edilmiştir.

Takımın yaptığı bu maliyetli transferleri körükleyen de bu oyunculardan elde edilen karın verdiği heyecandır aslında. Darren Bent'e 22 verilmez bence de tabii, ancak o seviyede bir performansı o yaşta gösterip ingiliz milli takım seviyesine çıkmış bir futbolcuyu da daha azına ikna edemezsiniz. Pavlyuchenko'ya verilen para çaresizlikle yapılmış bir transferin ürünüdür - Berbatov transferi çok geciktiğinden tabiri caizse parayı basıp almışlardır Pavlyuchenko'yu. Gareth Bale'e verilen 12 ile Walcott'a verilen 12.5'tan pek farklı değildir. Oynanmış bir kumar yapılmış bir yatırım vardır, karşılığının alınıp alınmayacağı uzun vadede görülecektir. Öte yandan Spurs'un Chelsea kadar para harcadığını da sanmıyorum. Chelsea kesinlikle oyuncu satmıyor, Tottenham ise piyasasını bulan oyuncuyu gönderiyor.

Kaldı ki elde ettiğiniz denge değerlerini nereden elde ettiğinizi de merak ediyorum geçen sene sadece Keane ve Berbatov'un satışından 50 milyon pound kazandılar. Robinson, Chimbonda gibi oyuncuları da aynı şekilde elden çıkardılar. Kaboul 6 milyon'a Portsmouth'a gitti.

bir listeleyeyim geçen sezon satılanları, hafızaya güven olmaz.


Berbatov 30-35 arası geçiyor miktar Manchester

Robbie Keane 20.5 Liverpool

Malbranque-Tainio-Chimbona 7.8 Sunderland

Kaboul 6 Portsmouth

Gardner 2.5 Hull City

Lee Young Pyo Dortmund serbest

Paul Robinson 3.5 Blackburn

Radek Cerny serbest

Forecast - Martin muhtemelen komik rakamlardır ama listeyi eksik bırakmak istemedim.

yani yaklaşık 70-75 milyon pound'luk bir satış söz konusu.

125 milyon pound'un üzerinde bir alış olduğunu ise sanmıyorum.

Gündüz Feneri dedi ki...

kardeş, satıştan gelen para toplam 73 milyon pound. berbatov 33.8, keane 21.4, kaboul 5.5 vs.

harcanan ise 125 milyon pound. zaten oraya yazdıklarımı toplarsan, 1-2 ufak transferle birlikte bu sayıyı bulursun. tam olarak balans -52.109.500 pound. bunlar gerçek değerlerdir.

oyuncu satmaya gelince, son 10 yılda (kaç tane satarsa satsın) "tek bir senede bile" transfer alışverişinden + değer üretemeyen birkaç kulüpten biri. istediği kadar adam satsın, sattığından fazlasını harcıyor. ayrıca son 10 yıla baktığında neredeyse chelsea kadar para harcamışlar, arsenal'in ise belki de 2 katı. ha, chelsea adam satmıyor, ayrı konu, onda haklısın. ama hakikaten tottenham bu konuda avrupa'nın en kötü 3-5 kulübünden biri.

Adsız dedi ki...

Pound'a vurgu yapmam verdiğiniz alış değelerlerinin euro üzerinden olması nedeniyledir.

benim ulaştığım rakamların hepsi söylediğiniz rakamların %85'i civarında.

misal bale de 10 ken (5+bonus) bu rakam
modric de 15
pavlyuchenko da 14

eğer kaynağınız kulübün resmi açıklamaları ise, özür dilerim ve linkleri paylaşırsanız mutlu olurum.

Öte yandan

Arsenal de son 10 senedir stad mevzusu yüzünden transfer yapmıyor ve farklı bir transfer politikası izliyor, bu nedenle de biraz profil küçülttüler. Dolayısıyla Arsenal ile herhangi bir kulübün transfer politikasını kıyaslamak pek de adil olmaz.

İngiltere'de transfer bütçesinde kar yazan kaç takım var ki öte yandan? Wigan belki bir de Arsenal bir üçüncüyü yazamıyoruz kolay kolay. İngiltere'deki korkunç televizyon gelirleri bu transfer sirkülasyonunu oluşturuyor. demem o ki transfer bütçesinde sürekli negatif bir değer olması ingiltere standartlarında gayet doğal. Hatta bonservis geliri ile geçinen Porto-Lyon-Groningen gibi istisnalar dışında kaç örnek var ki Avrupa'da?

Portsmouth da korkunç miktarlar harcıyordu son senelerde, düşen Boro'nun Afonso Alves'e harcadığı para da ortada. Pek beğendiğim Aston Villa'nın Milner'a döktüğü parayı da biliyoruz. Everton'ın Fellaini'ye verdiği paraya ne diyeceğiz? Fulham'ın Andrew Johnson'a verdiği 11 milyon pound?
Arsenal'in UEFA'da karşımıza çıkan kadrosundaki Sylvinho, Kanu, Pires, Wiltord, Suker bunlar ucuz oyuncular mıydı? Arsenal, o dönemde kaç oyuncu çıkartıyordu ki elinden?

Son iki sezona kadar Tottenham'ın harcamaları normal seviyedeydi. Martin Jol ile bir atılıma geçtiler ve genç - pazarlanabilir oyunculara yöneldiler.

Boateng gibi, Bale gibi, Hutton gibi, Kaboul gibi, Adel Taarabt gibi. Ama beklenen performans gelmeyince Juande Ramos'u getirdiler kulübün başına.

Geçen sene Tottenham gerçekten çok iddialı bir kadro kurdu, bu kadro ister Ramos'a yükleyin başarısızlığı isterseniz uyumsuzluğa, başarısız oldu. Ancak bu kadar yetenekli oyuncuları bir araya toplamanın da bir maliyeti olmalı elbette. Kaldı ki Pavlyuchenko, Defoe ve Keane sezon içindeki durumlara karşı yapılan tepki transferleri.

Geçen seneki harcamanın 30-40 milyon civarlarında olduğunu düşünüyorum bahsettiğim euro-pound farkı yüzünden.(bu farkı yaratan da keane-defoe-pavlyuchenko transferleri) Bu yatırımın da geri dönüşü beklenen bir yatırım olarak yapıldığını - arkasında bir fikir olduğunu düşünüyorum. Dolayısıyla bana çok da başarısız gelmiyor. Hele dünyanın en başarısız 3-5 kulübünden biri olarak değerlendirmenin çok zalimce olduğunu düşünüyorum.
Hatta profil büyütmek isteyen bir takımın izlemesi gereken yol bence Tottenham'ın izlediği türden bir yol olmalı. Tabii Redknapp'ın başa gelişi ve transfer politikasının tekrar yerelleşmesi ayrıca ele alınması ve eleştirilmesi gereken bir konu. Ama son iki senede yapılan atılım bence değerli. Özellikle bir önceki yorumumda bahsettiğim satışlar çok önemli kazanımlardı kulüp adına. Palacios'tan da benzer bir gelir bekliyorlar.

Daha kötü kim var derseniz, gözüm kapalı her sene korkunç rakamlarla dibe batan Fenerbahçe ve Canaydın dönemi Galatasaray'ını örnek gösterebilirim. Demirören dönemi Beşiktaş'ı keza öyle. Calciopoli skandalı öncesi futbolcu mezarlığı olan Inter, Newcastle, milyonlarca dolar harcayıp Aimar, Oliveira, Diego Milito, Ayala, Zapater gibi oyuncularla küme düşen Zaragoza, Real Betis (Denilson transferi ile beraber) maddi krize girip batma eşiğine gelen Lazio-Parma, Almanya'nın finansal açıdan en potansiyelli takımlarından biri olan ama senelerdir potaya giremeyen Schalke, Shinawatra'nın City'si, örnekler çoğaltılabilir.

Son iki senede alınan oyuncuların yaşları 20-24 arasında dolaşıyor ve bu oyuncuları salt bonservis kaybı olarak değerlendirmek bence yanlış olur. Modric'i veya Bentley'i her türlü 10 milyon üstüne elden çıkartabilir bir takım Bale için verilen 5+5 de zarar olarak yazılamaz, Dos Santos Keza öyle.

Gündüz Feneri dedi ki...

valla kardeş keşke bir blogun olsa da orada devamlı yazsan, biz de okusak :) eğer varsa da kusura bakma ve bizi bilgilendir. gerçekten çok yakından takip ediyorsun belli ki, bilgin de çok fazla.

dediklerinin çoğu doğru, ingiltere de pek çok takım deli gibi para harcıyor. ama herkes harcıyor diye tottenham'ın bu kadar parayı sokağa atması doğru mu? herkes atsa da sen atma kardeşim, millet bi binanın tepesine çıkıp atlasa sen de mi atlayacaksın? :) mesela elinde kanoute var, onu gönderip postiga yı almak iş mi? benim sçylediğim bunlar işte. eğer kanoute'yi 28-29 yaşında göndermeseler yıllar boyu 9 numaralara verd,kleri 100 milyon avro ceplerinde kalacaktı. hakikaten kötü yönetiliyor ve bu rakamlarla sabit. ama senin bakış açına göre senin argümanların da haklı. neyse, tottenham'ın ne hali varsa görsün :) bakalım bu yıl ne yapacaklar, şimdiye kadar hiç transfer yapmadılar. bugün de celtic fena yaptı onları, geçtiğimiz sezonlardan pek farklı olmayacak gibi...

Adsız dedi ki...

sağolasın, nedegilefendim.blogspot var orada arada sırada bir şeyler yazıyorum bir de bir arkadaşın blog'unda yazıyorum arada sırada o da galibiyet.blogspot.com

tottenham'a özel bir sempati duyuyorum tee gascoigne - lineker zamanından duyduğum bir ilgi bu - bu yüzdendir göstermiş olduğum reaksiyon (: , yoksa evet tottenham'ın ne hali varsa görsün hehe.

aslında kanoute konusunda haklısınız ama onu yollamasalar berbatov'u almayacaklardı ondan 20 milyon euro kar etmeyeceklerdi gibi takipçileri de var bu argümanın.

kanoute'nin yerine aldıkları oyunca aslında rasiak, derby'den alıyorlar elden 1 milyon euro zararla çıkartıyorlar. baktılar olmuyor berbatov'u alıyorlar. chimbonda, ekotto, ricardo rocha, mido gibi tutmayan genç oyuncu transferlerinden ciddi anlamda zarar ettiler.

Daha da önemlisi britanya içi transferlerde korkunç kazıklar yediler ama yapacak bir şey yok - yerel transferlerde oyuncuların piyasası bu. Mehmet Topuz olayı gibi. Bentley'i 17 milyon pound'dan bir kuruş aşağıya bırakmaz Blackburn kaldı ki o paranın 7 si de Arsenal'e gitmiş.

Bir de o 100 milyon'da satılan oyuncuların geri alınması önemli bir rol oynuyor, bence çok gereksiz bir uygulama. Yani Defoe'yu alıyorlar, satıyorlar bir daha alıyorlar. Keane de keza aynısı yaşanıyor.

ayrıca Harry Redknapp'ı da bir kaşık suda boğasım var, Jamie'nin babası Frank Lampard'ın amcası olan bu şahıs, Yılmaz Vural misali takılmaktadır İngiltere'de gittiği her takımı da "bence" sıradanlaştırır. Ramos'u göndermek gösterdiği performans nedeniyle makul olsa da Redknapp'ı getirmek panikle karışık bir vizyon küçülmesi en nihayetinde...

neyse çok gevezelik ettim (:
iyi ol, öyle kal.

Unknown dedi ki...

tottenham 22-23 kişilik kadro icin harcadığı bonservis degeri tam tamına 245 milyon euro.Bu deger bile bence tottenham ın avrupa nın en kötü yönetilen 3-5 takımından biri oldugunu gösteriyor(aldıkları sonuclara bakarsak).Defoe yı gidiyor 9 a satıyor,sonra gidip 16 ya alıyor.defoe kim ya,kurtarıcın mı senin.Adamın elinde roman,keane,bent,defoe var,olmadı lennon,dos santos,bentley gibi hücümcu orta sahaları var kalkıp gidiyor 10 milyon euro crouch a bayılıyor.Sattıkları adamlara baksana bi ya berbatov,carrick,zokora.Sen sacma sapan transferlere bu kadar sacma sapan paralar bayılırsan,böle iyi oyuncularını piyasası geldigi zaman satmak zorunda kalmazsın.Biraz iddialı bi laf olacak ama benim fenerbahcemden bile kötü yönetiliyor bu ekip.