28 Temmuz 2009 Salı

Sivas başarabilir mi?

Sivasspor, Ş.Ligi 3. ön eleme turunda bu gece Belçika'da Anderlecht karşısına çıkıyor. Benim her zaman savunduğum bir şey var: Türkiye'deki orta kalite ve küçük takımlar, (sözüm ona) büyük takımlarımıza göre Avrupa kupalarında her zaman daha avantajlı. Çünkü onlar Avrupa'da ortaya koyacakları defans ağırlıklı futbolun provasını, antrenmanlarını yıllardan beri ligimizde büyükler karşısında yapıyor zaten. Oysa büyük takımlarımız ligde 30 maçı neredeyse tek kale oynayıp, Avrupa'ya çıktığında maçların %70'inde savunma yapmak durumunda kalıyor. Dolayısıyla ligimiz, büyük takımları Avrupa için yeterince ve bihakkın şekilde "antrene" edemiyor.

Mesela Sivas için bugün Anderlecht maçının, strateji ve atmosfer olarak Kadıköy'de Fener'e karşı oynamaktan daha zor ya da farklı olduğunu söylemek mümkün mü? Bence değil. Dolayısıyla Sami Yen'de, İnönü'de, Kadıköy'de yıllardır ne yapıyorsa bu gece de onu yapması lâzım Yiğidoların.

Peki ne olur? Son 2-3 sezondur oturmuş olan Sivas kadrosu olsa gözüm kapalı 0-2 bahis oynardım bu maça. Ama kadro yıllar sonra ilk kez bu kadar revize oldu ve şu anda ciddi bir adaptasyon sıkıntısı var. Hollanda'daki hazırlık maçlarında oynanan futbol ve alınan farklı mağlubiyetler, bu geceki sınav için endişe verici bir görünüm arz ediyor. Her zaman savunduğum şeyi yinelemek isterim: İlk maçı deplasmanda oynuyorsan mutlaka gol atman gerekir. 0-0 da fena sonuç değil ama tehlikeli. Ama Sivas berabere kalamıyorsa bile en azından 1 gol atıp öyle yenilmeli. Ondan sonra Sivas'ta işlerin bu gece olacağından çok farklı şekilde cereyan edeceğini düşünüyorum.

Sahaya Petkovic - Abdurrahman, Mbemba, Yasin, Hayrettin - Uğur, Musa, Dağaşan, Murat - Agbetu - Ersen Martin şeklinde çıkması beklenen Sivas'ta en önemli eksik bence Sezer. Aynı zamanda Sylla gibi bir oyuncunun gönderilmesinin ne kadar sıkıntılı olduğunu Sezer'in yokluğunda anlıyoruz. Bu sebepten dolayı belki Musa, belki Murat, hatta belki de Uğur ön libero oynamak durumunda kalacak. İkinci büyük problem ise savunmanın ortası. Mbemba çok deneyimsiz ve acemi bir oyuncu; keza Yasin de fazla güven vermiyor. Bu ikili oturana kadar Sivas pek çok şeyi kaybetmiş olabilir.

Neticede tarihinin en önemli maçlarından birine çıkıyor Sivas takımı ve buralara kadar gelip bu maçı oynama hakkını kazanmak bile tebrik edilmesi gereken bir şey. Çok da umutsuz olmadan ve desteği esirgemeden hepimiz ekran başında olacağız. 21:45'te TRT'den naklen yayınlanacak olan bu maçtan, inşallah iyi bir sonuç alarak dönmeyi başarırlar.

Hiç yorum yok: