4 Şubat 2009 Çarşamba

Liverpool ve Rafa

Liverpool'un menajerler konusunda ciddi bir problemi var. 90'lı yılların sonundaki Fransız devriminden gaza gelip görev verdikleri Houllier zaten dingin zihin sahibi, etkisiz bir insandı. Onunla geçen 5 yıl olumlu adımların atıldığı ama lig şampiyonluğunun çok uzağında geçirilen bir dönemdi. Ama lig hariç mücadele edilen diğer 5 kupanın birden alındığı o unutulmaz sezon için hâlâ kendisine müteşekkiriz, ayrı konu.

Rafa ise bize Şampiyonlar Ligi gibi ulaşılması imkânsız gibi görünen bir hediye verdi, sırf bunun için bile başımızın tacıdır kendisi, bu da ayrı konu. Ama ligdeki zafer onunla da asla gelmeyecekmiş gibi görünüyor bana. Eğer bir mucize olur da gelirse bu, rakiplerin resmen aptallığıyla olabilir. Ki herkes aptal olsa da en azından Ferguson isimli tilkinin olmadığını biliyoruz, 15 yıldır acı bir şekilde öğrendik bunu. Nitekim 1-0'lara bağladığı maçlarla sessiz sedasız gelip zirveye oturdu, eksik maçını da alırsa 5 puan fark yapacak şimdi United. Çıldırmamak mümkün değil.

Peki Benitez'in suçu ne? Öncelikle Fener bahislerinde sürekli vurguladığım konu olan "kaynakların verimli kullanımı" diyebiliriz. Bir insan evladı bir futbol takımını yönetiyorsa, biz CM oyununda bile sanki para bizim cebimizden çıkıyormuş gibi hassas davranıyorsak, gerçek hayatta takım yöneten kişilerin birazcık (!) daha hassas olmasını beklemek herhalde hakkımızdır. Ama Rafa'ya bakıyoruz mesela, Riise'yi 5 milyon Euro bonservisle satarken, dünyanın en kazma sol beklerinden Dossena'ya 10 milyon verebiliyor. Kardeşim babanın parasını mı harcıyorsun? Mesela bir Vederson'dan, Hakan Balta'dan daha iyi olmadığı gün gibi açık olan; şahsen benim 2 milyon bile vermeyeceğim bir kazmaya nasıl kulübün 10 milyonunu bağlarsın yahu? Hiç mi utanmıyorsun, hiç mi seyretmedin bu adamı sen Udinese'de?

Sonra Riera var. Bire birde adamını asla geçemeyen, çabukluğu olmayan, topa inanılmaz vurup çok iyi orta yapan 28 yaşında bir oyuncu. Ve Benitez bu arkadaşa da 10 milyon Euro verdi, inanabiliyor musunuz? Hepsinden rezili de Keane'e verilen 30 milyon Euro elbette. Bir kere pivot özelliği olmayan, yüzü dönük forvet olarak dünyanın en iyisi Torres var elinde; onun yanına millî takımdaki partneri Villa gibi sırtı dönük top saklayabilen, organizasyon yaratabilecek birinin alınması gerekirken, gidip aynı paraya Torres'le neredeyse aynı tipteki Keane'in alınması tam bir teknik adamlık skandalı. Bunu zaten bu sayfalarda yazmıştım. Şimdi bir de 7-8 milyon zararla geri verdi Keane'i, allah seni bildiği gibi yapsın arkadaş, ne diyeyim bilmiyorum.

Ben şu hâlimle Liverpool'un menajeri olsam bu kadar saçma transferler yapmam, ama Benitez bol buldu parayı, neresine süreceğini şaşırdı herhalde. Bir de son 12 maçın 7'sinin berabere bitmesi var. İlerde top saklayıp hücumlara pivot olabilen bir forvet de hâlâ yok takımda. Bunun sıkıntısı o kadar bâriz görülüyor ki, nakış gibi yapılan o paslar galibiyetlere ve yaratıcılığa yetmiyor ne yazık ki.

Şimdi sözleşme yenilemeye yanaşmıyormuş Benitez. Bir söylentiye göre de Real ve Atletico kendisi ile ilgileniyormuş. Bence de misyonu tamamlanmıştır İspanyolun bu kulüpte. Gideni aratmayacak "winner" bir teknik adam gelecekse gitmesi en hayırlısıdır. Şampiyon olunsa da bu böyle bence. Liverpool hayalleri kuran Mourinho olabilir mesela, başka bir isim de gelmiyor aklıma. Neticede bu, kulübü yönetenlerin işi.

Hiç yorum yok: