12 Mayıs 2010 Çarşamba

Başarılar Topal

G.Saray'ın çirkef futbolcularla dolu kadrosunda senelerden beri en efendi, en işini yapan, en sakin oyuncuların başında Topal geliyor. Aynı zamanda futbolculuğu da, bu ülkenin en iyi yerli ön liberolarının ilk sırasında olmasını sağlayacak kadar üst seviyede. Ama öte yandan bardağın diğer tarafına bakarsak G.Saray'a geldiğinden beri futbolunun üzerine hiçbir şey koymamış gibi görünüyor bana. Hatta bundan iki sene öncesine göre, geriye gittiğini bile söyleyebiliriz. Neden oluyor, nasıl oluyor, bilmiyorum. Öyle çok gezip tozan, profesyonelce yaşamayan bir adam da değil, gayet çalışkan görünüyor. Ama nasıl oluyor da 20'li yaşlarının başında ülkenin en büyük takımlarından birine gelen bir oyuncunun futbolu bu kadar yerinde sayıyor? Hiç bilmiyorum.

Topal'ın Valencia'da Albelda'nın yerini alabilecek kapasitesi var, buna hiç şüphe yok. Ama orada kalıcı bir şekilde ilk 11 oyuncusu olmak istiyorsa öncelikle ön liberonun alan parsellemeyi nasıl yapması gerektiğini Albelda'yı seyrederek çok iyi öğrenmesi lâzım. Çünkü "takımın merkezi olma, takımı çıkarma ve geri çekme" gibi hususlarda çoğu zaman çuvallayabiliyor; hiç gereği yokken savunmanın ta içine kadar giriyor mesela. Bunları yaparsa bulduğu şansı kısa zamanda yitirecektir.

İkincisi "zamanlamalı pres" denen hadiseyi kusursuza yakın bir şekilde uygulaması lâzım. Avrupa takımlarının hemen hepsi, hele Valencia gibileri topu kaybettiği anda takımca pres yapıp, eğer topu kapamazsa geriye gidip ondan sonra topun arkasına geçen takımlar. Topal'ın da ikinci toplara basma konusunda mahir bir oyuncuya doğru evrilmesi gerekiyor bu yüzden. Bu konuda belli bir yeteneği var ama geliştirmeli.

Bunların yanında aynı zamanda topla beraber çıkan, fırsat bulduğunda rakip kaleyi yoklayan, pas trafiğinde hızlı düşünüp hızlı karar veren bir oyuncu da olması gerekiyor. Ön libero günümüz futbolunun en önemli mevkîlerinden biri ama aynı zamanda oynaması da çok zor olan bir bölge. Topal'da bu işi kotaracak kapasite var; yeter ki çok çalışsın, hiç kimsenin beklemediği yerlere gelebilir birkaç sene içinde. Kendisine başarılar diliyorum.

3 yorum:

barış dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
Olympian dedi ki...

super yorum olmus ustteki.

hahaha, durup durup guluyorum :)))))

Gündüz Feneri dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.