27 Aralık 2009 Pazar

Fener'e ne lâzım?

Fenerbahçe'de ara transfer dönemi her zamanki gibi hareketli geçeceğe benziyor. İlk olarak Önder Turacı'ya kapıyı gösteren sarı-lacvertlilerde Lugano ve Bilica'nın yedeği olarak sadece Bekir ve (orada oynamayı unutmuş bir) Deniz kaldı. Yönetimin öncelikle buraya düzgün bir oyuncu alması gerekiyor. Adaylar kim olabilir? Ülkenin şu anda en iyi stoperi Kayserili Aydın, bu sezon forma giyemeyecek olan Kayserili Eren, Bursalı İbrahim uygun isimler mesela. Sonuçta teknik direktörün en fazla beğendiği ve faydalı olacağını düşündüğü bir tanesiyle mutlaka anlaşılmalı.

İkinci husus Gökhan Gönül'ün yedeği. Burası için genelde Önder düşünülüyordu ama hem o gönderildi hem de sezon başından beri Daum orada Bekir'i kullanıyor. Bu durumda Fener'in oyun formatı da tamamen değişiyor. Bir takımı sevk ve idare eden zihinlerin böyle bir şeyi görmesi ne kadar zordur, doğrusu bilemiyorum. "Hücumcu bek" diye bir şey var, bir de stoper olup orada "kerhen" oynayan oyuncu modeli var. Bekir de, Önder de bu ikinci kategoridendi. Ama mesela Emrah Eren diye bir bek var Türkiye'de, bu ülkede kadri en az bilinen oyunculardan biridir. Şimdi Bank Asya'da oynuyor ama Bekir'den de, Önder'den de iyi bir sağ bek değilse ben hiçbir şey bilmiyorum. Sonuçta bir takımın as 11'i kadar yedek 11'i de önemli. X bir oyuncu olmadığında onun yerine koyduğunuz oyuncunun, takımın oyun anlayışını bu kadar değiştirmemesi lâzım. Dolayısıyla Gökhan için de bir yedek bulmak gerekiyor takıma. Deniz Barış mentalitesinde, yedek olmasını sorun etmeyecek, profesyonelce yaşayan ve gençlere örnek olan biri olsa da olur. İllâ "yetenekli ve genç" olmak zorunda değil.

Sol bekte Andre Santos ve Vederson var, orayı geçiyorum. Ön libero zaten en kalabalık yerlerden biri. Yalnız burada çift ön liberodan, savunma ağırlıklı olan pozisyon için 3, hücuma destek veren pozisyon içinse sadece 1 oyuncu (Emre) var. Fener takımını sezon başında planlayanların nasıl bilgisiz adamlar olduğu buradan da anlaşılabilir. Ben bunları yılın başından beri yazıyorum, Emre'nin de bu takımda bir yedeği yok! Türkiye'de ise kalitesi kıyaslanmasa da oyun tarzı olarak onu yedekleyebilecek olan Sezer Badur diye bir oyuncu var, Fenerbahçe'de oynamak istediğini defalarca söylemiş bir isim. O mutlaka alınmalı. Hatta Cristian ve Deniz dururken Selçuk da gönderilebilir, sezon başında Espanyol falan istiyordu ya..

Sağ açıkta Topuz var, yine yedek bir oyuncu yok. Sol açıkta ise Özer ve Uğur var, eğer Özer orada oynatılacaksa. Ki öyle olacak muhtemelen zira Alex ve bir forvet (hatta Emre) varken Özer ya sağ ya da sol açıkta oynayabilir, başka açık pozisyon yok takımda. Deivid ve Kazım gönderileceğine göre sağ kanada da bir transfer lâzım. Ben hâlâ Hamit Altıntop diyorum. Fenerbahçe'nin son 10 yılda yaptığı en önemli 5 transferden biri olur bu oyuncu, eğer alınırsa. Şu anda dünya üzerindeki en iyi Türk oyuncu o, ayrıca Gökhan ile de kusursuz bir ikili olurlar.

Forvette ise Güiza gönderilmeyecekse (ki öyle görünüyor) ilk 11'de oynayacak değil, İspanyolu zorlayacak yetenekli bir genç oyuncu alınması daha iyi olur. Mesela bugün De Melo'nun adı geçiyor gazetelerde, bence ideal bir isim. Ama bana sorsanız ben Güiza'nın satılıp Fred, Kuranyi, Zigic, Carew gibi isimlerden birinin alınmasını tercih ederdim. O zaman yine o genç yedek alınsın derdim. Semih de gönderilsin diye eklerdim bu arada. Artık onun triplerinden midem fazlasıyla bulanmaya başladı çünkü.

Sonuçta Fenerbahçe ikinci yarıda ligde zaten favorilerden biri ama Avrupa Ligi'nde ilerleyebilmesi için Lugano-Bilica, Emre, Gökhan'dan birine bir şey olduğunda ne yapacağını iyi düşünmeli. Bu oyunculara (onlarla aynı tarzda) yedek oyuncular mutlaka transfer edilmeli. Özet bu.

3 yorum:

granger17 dedi ki...

hocam sağ kanat için emrah ereni önermişin bence hiç gerek yok fenerbahçe altyapısında oynayan okan alkan diye bir genç var belki gökhan gönülden daha yeteneklide olabilir nijeryada yapılan 19 yaşaltı turnuvasında izledim takımın en iyi oyuncularında bir tanesiydi hem oyuncu tebrübe kazanır hemde altyapımızdan bir futbolcu çıkarmış oluruz.

Gündüz Feneri dedi ki...

ben de yeni duydum bu çocuğu, mutlaka hazırlamak gerekiyor o zaman (zaten ben gökhan'ın da 2-3 sene içinde avrupa'ya gitmesi taraftarıyım). mesela içerdeki kolay bir maçta çat diye koyacaksın okan'ı ama nerde daum'da o yürek...

Olympian dedi ki...

kardesim, her transfer doneminde 5 kisi gonderip, 6 kisi transfer ediyosun be. bi dur la. azcik sabir.