13 Kasım 2009 Cuma

Fener ara transferde ne yapmalı?

Fenerbahçe'nin kadrosu, geçen yıldan ve Zico döneminden daha iyi şu anda. Ama bu, eksikleri olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Öncelikle devre arasında takımdan gönderilecek oyuncuların belirlenmesi lâzım, ki artık kabak tadı vermeye başlayan ve iyice canımızı sıkan Roberto Carlos ile yolların ayrılması bir zorunluluk oldu zaten. Daha fazla saygınlığını yitirmeden, dostça ve planlandığı gibi görkemli bir törenle bu büyük yıldıza teşekkür edilebilir. Sol bekte Andre Santos ve Vederson idare eder ondan sonra.

Carlos dışında 1.5 yıl önce ayağı kırıldığından beri eski günlerini mumla aratan Deivid'in de Olympiakos'a gitmesine izin vermek gerekiyor. Zaten artık heyecanını yitirdiği gibi, taraftar da onu neredeyse unutmak üzere. Hem yabancı kısıtlaması da var. Bu yüzden Deivid'i (çok yüksek olmaz belki ama) makul bir bedelle elden çıkarmak en iyisi.

Son olarak ise elbette taraftarın belalısı ve korkulu rüyası Güiza var. Bu oyuncu da geçen seneki o özverili görüntüden tamamen uzaklaşmış, sadece para için oynayan, psikolojisi bozuk ve bitik bir forvet oyuncusu görünümünde şu anda. Zaten geçen yıldan beri yazdığım gibi Fener'in 6 senedir uyguladığı sisteme ve kadro yapısına da uygun bir isim değil. Dolayısıyla gitmesi hem kendisi hem de Fenerbahçe için en iyisi olacaktır.

Burada herkesin katılmayacağı bir sürprize imza atarak Semih Şentürk'ün de takımdan gönderilmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü Semih geçen senenin ortasından beri inanılmaz derecede formsuz, isteksiz ve sünepe bir görüntü arz ediyor. Bunun yanında mütemadiyen yedek kalmaktan şikayet etmesi ve mızmızlanması da cabası. Ben Semih'in Avrupa Ligi'nde final hedefleyen (ki Aziz Yıldırım'ın elbette böyle bir hedefi yok) bir büyük takımın forveti olabileceğini (artık) düşünmüyorum. Deparı ve topsuz koşuları olmayan, fizik gücü en üst düzey maçları kaldıramayan (Chelsea maçını hatırlayın) ve kalitesi de eskisinden daha düşük seviyedeki bir Semih, eğer iyi para ediyorsa 27 yaşındayken gönderilmeli bence. Normalde altyapıdan bir oyuncunun gönderilmesine en çok ben karşı çıkardım ama Semih şu anda o özelliğinin gereği olan "ruh"u göstermek şöyle dursun, sürekli mızmızlanarak huzur bozan/bozmaya namzet bir profil çiziyor. Bu yüzden, alınacak yabancı forvetin yedeği olarak da Kâzım'ı (ve de Furkan'ı) düşündüğüm için Semih'in satılmasını istiyorum.

Bunun dışında hiçbir işe yaramayan Ali Bilgin, Bekir gibi oyuncularla Daum'un düşünmediği Uğur Boral da gönderilebilir. Uğur beğendiğim bir oyuncu ama yedek kalmaktan o da şikayetçi sonuçta. Ve sol taraf için de başka planlarım var benim :)

Ve transferlere gelelim. Fenerbahçe tarihinin belki de en önemli ara transfer dönemi bizi bekliyor sevgili dostlar. Neden? Çünkü (diğer nedenlerle birlikte ve onların hepsinden önce) bana göre şu anda dünya üzerindeki en iyi Türk futbolcu olan Hamit'in sezon sonunda mukavelesi bitiyor. Hem kendisi sezon ortasında ayrılmak istiyor hem de Bayern onu bedava kaptırmamak için (3-5 neyse) uygun bir paraya elden çıkarmayı düşünüyor. Fenerbahçe, önereceği sözleşme ile Hamit konusunda G.Saray'ın çok önünde ve bu oyuncuyu almak isterse alır. Mehmet Topuz da sağ kanadın "mutlak hâkimi" gibi bir görüntü ver(e)mediğine göre, bence Fenerbahçe tarihinin en önemli transferlerinden biri Hamit olacak. Hem ayrıca, 1982 doğumlu bu oyuncu ile birlikte Avrupa'da çok az takıma nasip olabilecek bir Gökhan-Hamit organizasyonu da yaratılabilir sağ kanatta.

İkinci bomba ise, 2 sene önce Fener için adı geçtiğinde Schalke'nin 27 milyon avro değer biçtiği inanılmaz forvet Kevin Kuranyi. Fenerbahçe'nin 6 yıldır uyguladığı Alex'li sistemi için biçilmiş kaftan diyebileceğim bu oyuncunun da mukavelesi sezon sonu bitiyor. Maddî darboğazda olan kulübü de onunla birlikte birkaç oyuncusunu devre arasında paraya tahvil edecekmiş. 1982 doğumlu ve 1.90 boyundaki bu muhteşem pivot santrforu, ne yapıp edip takıma kazandırmalı Fenerbahçe. Eğer bu gerçekleşirse, Alex futbolu bırakana kadar 3-4 yıl kusursuz bir forvet ikilisi husule gelmiş olacak.

Üçüncü ve bence çok önemli diğer muhtemel transfer ise Tuncay Şanlı. Menajeri onu alabildiğince ağırdan satmaya çalışıyor ama artık 28 yaşına gelen Tuncay'ın EPL'de parlak bir geleceği olmadığı çok açık. Mutsuz olduğunu da biliyoruz. Onun Fenerbahçe'ye ihtiyacı olduğu kadar Fenerbahçe'nin de sol tarafta onun gibi bir dinamoya fazlasıyla ihtiyacı var. Andre Santos'un önünde onunla yardımlaşarak, Ümit Özat ile kurduğu ortaklığa benzer kusursuz bir işbirliği kuracaktır Tuncay; bundan zerre kuşkum yok. Bu transfer önündeki en önemli engel, Aziz Yıldırım'ın ona asla ve asla bonservis parası ödemeyecek olması gerçeği. Dolayısıyla bu sezon ortasında ancak ve ancak kiralık olarak gerçekleşebilir bu transfer. Ondan sonrasına sezon sonu bakarız. Belki de Özer sezon sonunda onun yerini alır, kim bilir?

Netice itibarıyla, birçok Fenerlinin de paylaşacağına inandığım hayallerimdeki Fener kadrosu şu şekilde:

Volkan

Gökhan - Lugano - Bilica - A.Santos

Hamit - Cristian - Emre - Tuncay

Alex

Kuranyi

Ben, sahip olduğum futbol bilgisiyle baktığım zaman geçen yıl Avrupa Ligi'ni kazanan Shakhtar'dan kesinlikle daha zayıf olduğuna inanmıyorum bu kadronun. Bilakis, Shakhtar'ın (Ilsinho başta) göz kamaştıran birkaç genç yıldızına rağmen, bu Fener'in daha iyi olduğunu düşünüyorum. Ha, bu işler sadece kadroyu kurmakla olmuyor. Eleme maçlarında her şey olabilir, şansa ve günlük performanslara da ihtiyaç var. Ama ben, şu yukarıdaki 11'in, 25 senedir seyrettiğim bu kulübün tarihindeki en iyi 11 olacağını düşünüyorum. Birileri sesimizi duysa da, en azından eşeğin kulağına kar suyunu kaçırabilsek :)

16 yorum:

steven_stiffler dedi ki...

Kuranyi fazla beleşçi.Pavlyuchenko daha bir golü kokluyor.Sene başından beri Redknapp satmaktan yana.Yüksek bir bedel isterler,o bedeli gözden çıkarabiliyorsak Pavl'ı isterim ben.Deyim yerindeyse ;"Alex topu kafasına çarptırsa gol kralı yapar"

Shareef dedi ki...

Kuranyi'nin Guiza'dan ne farkı var acaba, ne kadar schalke maçı izledimse bir çalım atamadı adam.. Bence olmaz Tuncay gibi bir adam alınırsa bence kazım olabilecek en iyi santrofordur. Steven arkadaşım Pavlyunchenko'yu yazdığım liverpoolicin.blogspot.com için yazmıştım liverpoola düşünülüyordu ama açıklama yaptı Spurs'den ayrılırsam Rusya'ya dönerim diye. Yani o olmayacak bir iş.. Bence brezilya yada arjantinden genç forvet alsınlar daha iyi

Gündüz Feneri dedi ki...

kardeşler, kuranyi adam geçen bir forvet değil zaten. fener, adam geçme yeteneği "0" olan ve kuranyi'nin 5'te 1'i kalitesindeki nobre'den nasıl verim alıyordu, hatırlayınız. bize sırtı dönük oynayan, savunmayı forvetten başlatan, ileri vurulan topları alıp sklayabilen güçlü bir oyuncu lâzım. bence kevin bire bir uyuyor bu modele. beleşçi olduğuna da katılmıyorum.

ahmet dedi ki...

Hamit benimde rüyalarımı süsleyen bir oyuncu.Schalke'den bedavaya ayrılırken gelmesini istemiştim,galiba kısmet bu seneyeymiş.Bayern'den ayrılacağı kesin gibi,maddi anlamdada Türkiye'den başka yerde istediği paraları alacağını sanmıyorum.Önemli olan para değil kariyer deyip İngiltere'de falan bir takımada gitmek isteyebilir o ayrı konu.Ancak büyük olasılıkla bu sene Hamit'in yolu Türkiye'den geçecek gibi görünüyor.

Kadroya baktığımdada gerçekten kaliteli bir takım gibi görünüyor kağıt üzerinde,sahadada iyi işler yapabilecek bir ekip bence.Yalnız forvette benim tercihim Carew olurdu.Kuranyi ile aynı tip oyuncu olmalarına rağmen ben Carew'i daha çok beğeniyorum.Hırslı bir oyuncu,çoğumuzun kullandığı "yırtıcı" deyimine uyan bir adam.Alex ile beraber çok iyi işler yapabilir.

Devre arasında kurulabilecek böyle bir kadroyla (bu lafı etmek pek doğru olmayabilir)lig ve Türkiye Kupası rahat alınıp,Uefa'dada başarılı bir sezon geçirilmesi büyük olasılıktır.

Schumy dedi ki...

Fenerbahçe'nin Hamit'i alması hayal. Eğer gelecek olsa 4,5 milyon euroluk teklife evet derdi. Ayrıca kardeşiyle beraber GS kulüp kartıyla resimleri var. Yani kısaca Türkiye'ye gelirlerse gelecekleri takım belli.

Fenerbahçe'nin Avrupa'dan transfer yapması da hayal gibi. Juventus'da forma giyemeyeceğini bile bile Pulsen bile gelmedi Fenerbahçe'ye.

Yine 1 2 Brezilyalı gelir Fenerbahçe'ye, tutar mı tutmaz mı bilinmez.

Dejan dedi ki...

@schumy Poulsen ilk 11'de olmasa da sıkça yer bulmaya başladı artık.

ve katılıyorum sana Hamit GS'ye gidecektir. Gelirse de lüks olur. Topuz'dan iyi olacağını sanmam.

Diğer arkadaşlara da Kuranyi konusunda katılmıyorum. Çok gol kaçıran bir diğer santraforu almış olurz. Güiza'dan sonra kaçırdığı her gol yol su elektrik olarak geri döner. Güiza bile daha iyiydi laflarını duyar oluruz bir süre sonra. Takımında forma bulamayan Toni, Pavlyuchenko, Carew ve hatta daha iyi tercihler olur bence.

Olympian dedi ki...

fenerbahce li arkadaslar, su forvet arayisinda fred den baska isim duymak istemiyorum :) kamuoyu yaratacaksaniz bu konuyu tartisarak, lutfen fred uzerinde yaratiniz :)

@schumy
dayanagi olmayan klise cumlelerden biri o soyledigin. yani, nasil bi sebeple fenerbahce avrupa dan transfer yapamasin. yapmaz belki, o ayri meseledir.

"yoneticilerden, guney amerika pazarindan yapilan transferlerden cok ciddi komisyon yiyenler varmis" desen mesela cok daha mantikli olur. poulsen, o formayi kazanmaya calismayi tercih etti, daha da onemlisi juventus un ona davranis sekline isyan etti. fenerbahce ye satilmasi degil, satilma seklinden rahatsiz oldu.

"juventus ta oynayan her adam, turkiye de fenerbahce den baska bir takima rahatlikla gidebilir de, bir tek fener e gelmez" demis oluyorsun bi yandan.

ha neden bu kadar takildim buna. bos konusan, beylik laflar kovalayan bi adam degilsin sen yorumlarindan takip ettigim kadariyla. o soyledigin lafa itibar etmen garip geldi.

Olympian dedi ki...

bu arada post la ilgili yorumumu da yazayim.

devre arasi transfer falan yapilmaz. bence kimseyi gondermezler, kimseyi de almazlar. guiza dan dolayi sampiyonluk gitmesi durumunda da, aziz yildirim sezon sonu istifa eder, dunya kupasi seyreder, sonra geri gelir. 20 milyon euro civarinda bi harcama yaparak, gereksiz bir forvet alir.

ha dersen ki, artik aykut var isler degisebilir. o baska.

tuncay devre arasi fener e gelmez, askerlik muhabbeti var. 3 yili dolduracak. zaten bu tuncay transferi konusu bence 2-3 yil sundurulur, cunku stoke un odedigi ciddi bir bonservis var ve aziz beyler o parayi vermezler.

hamit konusunda ise diger arkadaslarin da dedigi gibi, galatasaray bir adim onde olabilir. ama burada atlanan bir konu var. bonservisi biten degerli bir oyuncunun juventus tarafindan kapatilmasi. bence juve, coktan bitirmistir o transferi:)

kuranyi konusunda endiselerim var benim. ne bazi arkadaslar kadar olumsuz bakiyorum, ne de senin kadar olumlu o oyuncuya. bence alternatifleri olarak ismi gecenler (carew, zigic, pavlychenko) ve henuz adi gecmemis, sezon sonu mukavelesi bitecek saha en az kuranyi kalitesinde oyuncular. hadi zigic i ayri tutalim bu gruptan. toni ise kesinlikle dusunulmemesi gereken, fiziken bitmis bir adam goruntusunde.

ote yandan bizim aradigimiz sey, kalitenin otesinde, bir rolu oynayacak bir adam. o ozellikleri de tek tek saymaya gerek yok. bence aranmasi gereken bir ozellik de, pis isler yapan bi adam olmasi olmasi. takimi, biraz daha (ama cok degil) kavgaci bi hale getirmeli alinacak adam.

ha, yazdigin kadronun da kagit uzerinde muthis oldugunu soylemeye gerek yok herhalde. ama soyledim.

Gündüz Feneri dedi ki...

@olympian

bu ülkede insanlar kuranyi'yi hiç seyretmedi mi? gerçekten de merak ediyorum. zigic ve pavlyuchenko'dan daha iyi, carew'den de 3 yaş daha genç bir adam bu. pavlyuchenko 1.5 senedir doğru düzgün top oynamadı, zigic de öyle. carew ise 31 yaşında ve maliyeti çok yüksek bir isim. ha, bunların hepsini semih ve guiza'ya tercih ederim, ayrı konu.

ama kuranyi? bir kere bizim sisteme en uygun, senin yazdığın şekliyle "en kavgacı", pivot rolünü en iyi şekilde yapan, 82 doğumlu, hava toplarında kusursuz, 1.90 boyunda ve belki de hepsinden önemlisi "sudan ucuz" bir oyuncu. devre arasında en fazla 5 milyon avroya satar onu schalke. yani kuranyi'nin, 2005-2015 yılları arasında olup olabileceği "en düşük" fiyat bu; şartlar yüzünden.

ben bu adamı çok seyrettim ve tam da bizim aradığımız forvet diyorum. karakteri ile ilgili de hiç menfi bir şey duymadık bugüne kadar. ayrıca brezilya asıllı oluşu, adaptason süresini minimize edecektir. bu yüzden uzun araştırmalarım sonucu :) onda karar kıldım zaten.

hamit ise, sezon sonu değil kesinlikle "devre arası" transfer yapacak. bunu açıklamalardan da biliyoruz. dolayısıyla belli bir bonservis bedeli de olacaktır. işte bu yüzden ben fener'in 1 adım önde olduğunu söylüyorum. ha, sezon sonunu beklese zaten epl'ye gider. bonservisi olmayan adama herkes istediği maaşı verir, tuncay örneğinde olduğu gibi. ama eğer devre arası transfer olursa, fener ona vergisiz 4 milyon, kulübüne de 3-4 milyon vererek bu işi bitirebilir. aziz yıldırım'ın kaç senedir ona kafayı taktığını da unutmayalım.

tuncay, askerlik nedeniyle gelmeyebilir, haklısın. ama yarım sezon kiralanabilir, sonra yine döner ingiltere'ye. o zamana kadar da biz özer'i hazır etmiş oluruz. bu sene "kusursuz" takımı yaratmak için onu devre arasında istiyorum. hayal değil, gerçekten de avrupa ligi'nde final oynayabiliriz bu takımla.

Gökçe dedi ki...

Bu listeden Tucay'i kesinlikle cikartmak lazim. Devre bittiginde Ingilterede 2.5 senesini tamamlamis olacak. Yani bedelli askerlik icin yaklasik 6 ayi kalacak. Boyle bir durumda hicbir futbolcu geri donmez. Kiralik deniyordu sene basinda bu da mumkun degil mevcut kanunlarla.

Saygilar...

flyingdupe dedi ki...

Semih le ilgili yorumlarınızın aynısını lig radyodan dinlemiştim dün,siz miydiniz acaba? Eger oyle degılse, yalnız değilsiniz?
Benim kafama 2 şey takılıyor, birisi carlos un gitmesiyle sol beke çekilecek Santos un performansı,adam fizikman bitik gözüküyor bana, mental çöküşte yakın gibi dolayısıyla, bekte nasıl durur kuşkuluyum.ha Carlos çokmu güçlü denilebilir,doğrudur da...
Birde guiza meselesi var, heralde bu ülkede bu adama en çok inanan adam bendim ama, özellikle kayseri maçındada gördümkü sahada ben olsam ondan daha fazla iş yaparım. Hayatımda bir futbolcudan gördüğüm en kötü performansdı. Şimdi bu haliyle bu adamı düzgün bir paraya kim alır onu merak ediyorum? Heleki böyle gider,çöküşü devam ederse mili takımdan bile kesik yiyebilirki (hani o rotasyonu fazla olmayan ispanyadan bile),eğer bu adam güney amerika ya gitmez ise edilen maddi (ve taraftarın akıl sağlıgı göz önünde bulundurulursa manevi)zarar açısından tarihe geçer bence.

Schumy dedi ki...

@ Olympian

Şimdi olaya şöyle bakmak gerekiyor. Fenerbahçe'de Transferle ilgilenen yöneticilerin vizyonu bu bağlamda çok önemli hale geliyor. Başka bir yere de yazdım. Hakan Bilal Kutlualp'den beri Fenerbahçe Avrupa'dan transfer yapamamış. Geçen sene Aragones kontenjanından gelen Guiza ve Josico'yu saymıyorum. Uzun yıllardan beri Güney Amerika menşeli oyuncular transfer edilmiş. Brezilya vs.'den alınan oyuncular üzerinden para yiyen yöneticileriniz var mı bilmiyorum gerçekten, ama sen söyleyince bir anda olması muhtemel birşey gibi geldi bana.

Ayrıca devre arasında Fenerbahçe'nin bu kadar kökten bir değişime gideceğine inanmıyorum. Zaten geçen gün de resmi sitelerinde herşey bu kadar iyi giderken transfer düşünmüyoruz diye de açıkladılar. Bu riski almak istemeyeceklerdir.

Ama dediğim gibi iyi vizyonlu bir yönetici bu transfelerle ilgilenmezse Brezilya'dan daha çok oyuncu gelir. Tamam Alex, Lugano çok faydalı, ama taraftar bazen yıldız oyuncular görmek ister. Tabi bir Galatasaraylı olarak bunu söylemem garip kaçabilir ama doğru :)

Poulsen olayı da bana göre acı bir olaydır, Fenerbahçe limitlerini zorlamasına rağmen oynamayacağı bir takımda kaldı Poulsen, üstüne üstlük onun yerinde oynayan Melo, marchisio, sisokko, thiago gibi oyuncular varken. İşte benim bahsettiğim yönetici tipi de bu gibi durumlarda ortaya çıkıyor. Umarım derdimi anlatabilmişimdir.

Bolat dedi ki...

Isimlerin hicbirine itirazim yok, özellikle Hamit'i cok isterim...
Lakin Kuranyi'i ayri tutuyorum... Bu adami ben yaklasik 5 yildir izliyorum; ve bu övgüye degecek hicbir meziyeti olduguna inanmiyorum...

netctek dedi ki...

Kazim gibi mucadele edenin jardel gibi yerinde durmasini ve gol atmasini bilen biri kim var:)

Adem dedi ki...

Fenere Kahe'yi önersem döver misiniz beni? Ciddiyim :)

Gündüz Feneri dedi ki...

bişey söyliim mi kardeş, yemin ederim düşünmedim değil :) en azından sistemin işlemesi adına güiza'dan çok çok daha "uygun" bir oyuncu :)