10 Ağustos 2008 Pazar

Hazırlık maçları

Yıllardan beri özellikle büyük takımlarımızın sezon öncesi oynadığı hazırlık maçları her daim polemik konusu olmuştur. Aslında olmayacak gibi de değil zira oynanan rakipler o kadar zayıf oluyor ki çoğu zaman, o takımlar insanı neye, nasıl hazırlar anlamak kolay değil.

Bugünlerde yerli-yabancı pek çok hazırlık maçı televizyonlardan yayınlanıyor. Ve görüyoruz ki, Avrupa'nın nice dev kulübü bir araya gelerek son derece keyifli mücadelelere sahne olan turnuvalar ya da hazırlık maçları oynuyor. Peki neden bizim kulüplerimiz bu tip rakiplerle hazırlık maçı yapmıyor? Ya da neden Avrupa'nın dev kulüplerinden 2-3 tanesini çağırıp bir turnuva düzenlemiyorlar?

Mesela Fenerbahçe, bu sezon Uefa Kupasına ev sahipliği yapacak muhteşem bir stada sahip. Buraya Liverpool, Roma ve Sevilla'yı çağırıp dörtlü bir turnuva düzenlese; hem kendi taraftarına günde iki maç şeklinde dört müthiş takımı seyrettirip hem de kendini gayet güçlü takımlar karşısında sınasa fena mı olur? Üstelik turnuvanın yayın ve gişe gelirleriyle tüm masraflar karşılanıp kâra bile geçilebilir. Taraftarların bir biletle iki nefis maç izlemek için stadyumu tıka basa doldurması ise neredeyse kesin.

Keza Beşiktaş da Avrupa'nın konum olarak en güzel statlarından birine sahip. Aynı şeyler onlar için de geçerli. G.Saray'ın ise stadyumu yok ama onlar da diğer iki stadı kiralayıp böyle bir şey yapabilir.

Ya da örneğin 3 büyük kulübümüz her yıl Anadolu'da, Süper Lig'de takımı olmayan bir şehirde tıpkı İtalya'daki TIM Kupası gibi 45 dakikalık 3 maç şeklinde bir turnuva düzenlese ne olur? TSYD gibi ortamın gerilmeyeceği, hiçbir iddianın olmadığı, şenlik havasında geçecek bu maçlar takımlar arasındaki dostluğu da pekiştirecektir. Ayrıca her yıl Anadolunun bir kentindeki futbolseverler de bu üç büyük kulübü kendi gözleriyle seyretmiş olurlar. Futbolun marka değerinin yükseltilmesi için bu tip çalışmalar, Türkiye Kupası'nı orda-burda oynatmaktan çok daha verimli olacaktır. Ayrıca böyle bir turnuvanın isim sponsoru olacak şirket (eminiz çoğu sıraya girecektir) hemen hemen tüm masrafları karşılar, yayın ve gişe gelirleri de takımlara kâr olarak dağıtılır.

Hiç yorum yok: