22 Nisan 2011 Cuma

G.Saray sakin olmalı

G.Saray ile ilgili çok uzun zamandır yazı yazmıyorum. Bu durumun, "zaten düşmüşler düşecekleri kadar" gibi bir duyguyla alâkası yok. Zaten bu takımla ilgili yazacaklarımın hepsini, zamanında yazdım ve haksız çıktığım tek bir tanesi bile olmadı. Blog camiasında (Aceto isimli) reislerinin peşine takılmış, gözleri kör, kafaları çalışmayan onca G.Saraylı zibidi ise eminim büyük bir hayal kırıklığı yaşıyordur şimdi. Her yazımda bana çemkirip duruyorlardı. Reisleri de "Rijkaard yenik durumda bile olsa forvetleri ikilemez; radikal şeyler yapmaz, sisteminden ödün vermez" diye safsatalarla resmen "yiyordu" bunları. Sonra Rijkaard'ın Servet'i santrfor oynattığı günleri bile gördük. Şimdi o reislerine g.tümüzle gülüyoruz biz ama utanma duygusu olmadığı için o konuşmaya, yazmaya devam ediyor.

Neyse, G.Saray taraftarı mutsuz, umutsuz, ne yapacağını şaşırmış bir durumda. Etrafımda dinliyorum, yazılanları okuyorum, hepsinin derdi (artık yönetim de gittikten sonra) futbolcularla. Zamanında "Fener'in elinden kaptık cengâveri" diye bağırlarına bastıkları Mustafa Sarp'tan şimdi hepsi tiksiniyor. Barış, Ayhan ona keza.. Onlara kalsa takımın yüzde seksenini gönderip, yine sayısız transfer yapıp yepyeni bir takım kuracaklar. Başkan adayları da camianın bu ruh hâlini iğrenç bir şekilde kullanarak suistimal ediyor. Daha önce defalarca yazdığım gibi koskoca kulüp de, her geçen gün biraz daha "80'li yıllardaki Fenerbahçe'ye" benzemeye devam ediyor.

Oysa G.Saray'ın şu andaki futbolcu kadrosuna bakıyorum, gelecek yıl ilk 11'e 3 (en fazla 4) transfer yaparak "lig şampiyonluğunu sonuna kadar kovalayacak bir takım" kurmak gayet mümkün. Hatta yapılması gereken şey de tam olarak bu. Sorarım size, Aykut ve Ufuk Bursa'nın kalecisi Ivankov'dan çok mu kötü kaleciler? Ben en başından beri Aykut'un, 34 maç oynatılırsa ligin en iyi kalecilerinden biri olduğunu düşünüyorum. Kalenin de ona emanet edilmesi gerekir gelecek sezon. Onca yıl yığınla kaleci geldi de ne oldu? De Sanctis'i bile beğenmedi camia, dönüp biraz kendilerine baksınlar ve utansınlar. De Sanctis'i beğenmeyen birinin, Aykut'u beğenmemesini nasıl kaale alabilirsiniz?

Elbette kaleci antrenörünün değiştirilip, Alman ya da İtalyan, yabancı bir profesyonelin teknik ekibe dâhil edilmesi gerekiyor. Nezihi Baloğlu ile gidilirse, Aykut ve Ufuk bildiklerini de unutur, bu ayrı bir konu.

Savunmanın sağında, ortasında ve solunda hiçbir sorun yok. Sabri, Servet, Neill ve Hakan müthiş bir dörtlü. Hem birbirini tanıyor, hem uyumlu, hem de birbirini tamamlayan oyuncular. Ayrıca savunma denince en önemli şey, oyuncuların mümkün olan en uzun süre "birlikte oynamış" olmasıdır. G.Saray takımının geri kalan yerleri düzgün olsa, düzgün işlese, millî takımın en iyi döneminde ilk 11'de oynamış bu oyuncular da ay gibi parlayacaktır, kimsenin kuşkusu olmasın. Yahu, milletin Mustafa Keçeli, Ömer Erdoğan, İbrahim Öztürk, Giray Kaçar, Egemen Korkmaz gibi adamlarla şampiyon olduğu, şampiyonluğu kovaladığı bir ortamda Sabri, Servet, Hakan gibi yerli oyuncuları nereden bulacaksınız? Bulsanız bile kaça alacaksınız? Bugün Fener'e verseler Balta'yı, gözüm kapalı alırım. Yedek oturturum, ayrı.

Hele hele Neill gibi bir oyuncunun asla kaybedilmemesi, hatta gelecek yıl kaptan yapılması lâzım. Bunu özellikle vurgulamak istiyorum.

Takımın sorunu zaten orta sahada, futboldan anlayan herkes bunu görebilir. Orada Culio'nun yanına iki tane oyuncu lâzım bence. Sağ iç oynayacak iyi bir oyuncu (direkt Emana, ben söyleyeyim), bir de ön libero gerekli. Cana inanılmaz derecede kazma ve yeteneksiz bir oyuncu. Yürekli, savaşçı, lider vs. ama kurtarmaz. Ön libero oynayan bir oyuncunun azıcık topu da bilmesi gerekiyor. Cana, alınan paranın üstüne bir bedelle bile İngiltere ve Fransa'ya satılabilir. Yerine Fener'den Cristian bile alınsa (abartıyorum elbette) şu takıma daha iyi uyar. Topu oyuna sokan, yan top bile yapsa kaybetmeyen, arada da direkt oynayıp kilit pas atabilen bir oyuncudan bahsediyorum. Brezilya'da kaynıyor bunlar, oradan bulunabilir. Onun dışında Culio iyi bir oyuncu, bence çok zor bulunan sol iç mevkii için yeterli ve ilk 11'de oynayabilir. Çok da koşuyor, yürekli bir adam.

Takımın Neill dışında 3 yabancısı da orta sahada olacak yani..

Forvette Niang ile birlikte ülkenin en iyisi olan Baros var. Çirkef ve pislik bir oyuncu ama sonuçta kendi taraftarı onun bu yönünü fazla görmez. Hırsını, ağzından saçtığı iğrenç salyaları da bağrına basar hatta. Neill'dan sonra ikinci kaptan Baros yapılmalı. Soldan Arda gidecek büyük ihtimalle, oraya yabancı bir transfer şart. Sağ için ise Volkan Şen tek alternatif. Kâzım, ipiyle hiçbir şekilde kuyuya inilmeyecek bir oyuncu, herkes bunu görmüştür. Sağ açık oynadığında yılda 2 gol, 2 asisti bile zor görüyor. Ayrıca disiplinsiz. Ben olsam gönderirim.

Bunun dışında takımdan Ayhan, Sarp, Barış gibi oyuncular ivedilikle gönderilmeli. Aydın ve Stancu tutulmalı. Baros olmazsa alternatifi Stancu'dur. 5 milyona aldığın bu oyuncuyu şimdi 1'e bile zor satarsın, oynatman lâzım. Tek forvet oynayacağın için solda bile kullanılabilir. Sola oyuncu alınırsa forvetin ve solun alternatifi olur.

İnanın bu dediklerim Pollyanna'cılık değil. Tamam, Fener'in kadrosu bu ligin çok üzerinde ama görüyorsunuz işte, o inanılmaz kadro da Bursa ve Trabzon gibi vasat takımlarla zar zor baş ediyor ya da edemiyor. G.Saray'ın mevcut kadrosu, şu yukarıda benim saydığım kadro, ligde son haftaya kadar kovalar şampiyonluğu. Ama en önemlisini en sona sakladım, bunların başında iyi bir teknik direktör şart. Lucescu gibi elindeki malzemeden en iyi verimi alan tarzda, oyuncunun maksimum kapasitesini vermesini sağlayan, babacan bir hoca gerekli bu takıma. Kadronuz nasıl olursa olsun, hoca yetersizse neler olduğunu Türk futbolunun son 20 yılına (en çok da Fener'e) bakarak görebilirsiniz çünkü.

G.Saray'ın en büyük sorunu yönetim ve akabinde hocadır. Futbolcu kadrosu, nüve olarak, gelecek yılın temeli anlamında inanılmaz derecede yeterlidir. Aklı başında taraftarların bu zihniyette olup kulübü bu anlamda itmesi lâzım. Yoksa yeni gelen başkan da paraları saçmaya devam ederse, hüsran yine kaçınılmaz bence.

4 yorum:

Adsız dedi ki...

bir gs taraftarı olarak noktasına kadar katılıyorum. öyle on tane adam sat, yerine onbeş tane adam al ile olmuyo bu işler...

WarBlood dedi ki...

Futbolcular arasındaki anlamsız silsile sorunu giderilmediği müddetçe bizden bir halt olmaz.Ünal Aysal'ın söylediklerine göre bu silsile olayı daha da güçlenecek (bkz:Hasan Şaş).Böyle bir durumda mevcut ve gelecek yabancıların takıma faydalı olması düşünülemez.Bu saçma olayın ısrarla görülmemesi ve daha da güçlendirilecek olmasına inanamıyorum.Lincoln,Elano,Keita,Jo,Dos Santos daha adını söylemediğim bir dünya yabancı suçluydu da,hepsi gitti neden başarılı olamadık.Hatta daha da dibe vurduk.Her sene suç yabancılara atıldı,yerliler sütten çıkmış ak kaşık gibi gösterdiler ve hala kadrodalar.Bu takımın bu hale gelmesinde en büyük pay onların.Ulan takım boka batmış hala fatura yabancılara kesilmeye devam ediyor,neymiş Pino takımı 9 kişi oynatmış,Mustafa Sarp,Yekta'yı aratmamış.Allah akıl fikir versin ne diyeyim...

gillerprensi dedi ki...

doğru yazmışsın eline sağlık...

juvenal dedi ki...

güzel yazı fakat şuanda ekşisözlükte galatasaray taraftarı başlığında da yayınlandı.eğer oradaki nick sensen problem yok ama değilsen yazını çalmış birisi.birşey yapamayacak durumdaysan yardımcı olurum.o şahsa msjda attım ztn sen mısın dıye