23 Ocak 2010 Cumartesi

Fenerbahçe 3 - Denizli 1

Bir kez daha Alex'in olmadığı bir maçta Fenerbahçe sezonun en tempolu maçlarından birini oynadı. Alex yıllardan beri bu kulüp için çok şey yaptı, ilk yıllarında herkese karşı onu tek başıma savunmuştum ama takımdaki Brezilyalı sayısı artıp da onun gibi gamsız oynayan oyuncular bütün formaları sarınca, Alex de çekilmez bir görüntüye büründü. Aslında suç onun değil yani, o başından beri aynı kişi, aynı oyuncu. Yani takımı onun gibilerle doladuranlar, ruhsuzluğun kitabını yazacak kadar gamsız bir takım yaratanlar Alex'ten çok daha suçlu demek istiyorum.

Ama bir gerçek var ki, o olmadığında takım çok daha fazla mücadele ediyor. Yıllardan beri en az 3-4 G.Saray maçında oynamadı mesela Alex ama o maçların hepsini Fener kazandı. Gerçi denebilir ki, G.Saray maçları zaten kazanılıyor, bu yüzden bir ölçü olamaz. Ama diğer maçlar için de böyle bu durum. Bu akşam Denizli karşısında bu sezon ligdeki belki de en tempolu, en istekli oynunu oynadıysa Fenerbahçe, bunda Alex'in o uyuşuk futbolunun yokluğu ne derece rol oynamıştır, hep birlikte düşünelim.

Maça bakarsak, rakipten çok, rezil durumdaki zeminle ve hava şartlarıyla mücadele etti Fenerbahçeli oyuncular. Sağda Bekir, geldiğinden bu yana en olumlu oyununu çıkarmasına rağmen Gökhan'ı arattığı rahatlıkla söylenebilir. Lugano-Bilica ikilisi her zamanki gibi sağlam bir görüntü verdi ama golde her ikisinin de büyük hatası vardı. Andre Santos ise Dünya Kupası nedeniyle ikinci yarıda çok farklı bir görüntü verecek ve özel hayatına da dikkat edecekmiş gibi görünüyor.

Ön liberolardan Cristian yine mevkiinin gereklerini eksiksiz bir şekilde yerine getirdi ama hücuma her zamanki gibi hiçbir katkı yapmadı. Emre ise nedeni anlaşılmamakla birlikte giderek daha defansif bir kimliğe bürünüyor. Alex'in olmadığı maçlarda özellikle öne çıkmasını ve hücuma destek vermesini beklediğim bu oyuncu, nedense savunmanın önünde oyun kurmaya çok meraklı. Oysa Cristian o topları alıp risksiz bir şekilde oyuna sokabiliyor. Yine de Emre takımın an itibarıyla en savaşçı oyuncusu; adeta takımın ruhu, hakkını teslim edelim.

Mehmet Topuz iyi niyetli, çok koşan ve savaşan bir oyuncu ama tekniği ve zekâsı "açık" oynamak için çok yetersiz. Ne yapmalı bilmiyorum ama 4'lü orta sahanın sağında çok verimsiz bu oyuncu. Aynı şekilde Vederson da sol için yetersiz; o da iyi niyetli, çalışkan ama sol bekte daha başarılı bir oyuncu. Yine Özer de sol kanada hapsolduğunda verimi düşüyor, ortaya ne zaman gelirse olumlu aksiyonlar yapabiliyor. Uğur ve Deivid ise 2 yıl öncesine göre çok gerideler.

Anlayacağınız, takımın oyun sisteminde ve oyuncuların yerleşiminde bir problem var. Defansın önünde Cristian (Deniz, Selçuk); onun önünde (sağında-solunda değil, önünde!) Topuz-Emre; onların önünde Özer ve ileride de Semih-Güiza (Gökhan) gibi bir diziliş sanki çok daha efektif, üretken ve güvenli olurmuş gibi görünüyor bana. Ama transfer yapılırsa o başka; alınacak oyunculara göre görüntü değişebilir.

Forvetlere geçersek Semih ilk yarıda kötüydü ama ikinci yarıda inanılmaz bir pivot santrfor oyunu oynadı. En az 3 net gol pozisyonu hazırladı arkadaşlarına ve pas trafiğinde sayısız olumlu icraatı vardı. Galibiyet golünde de topu takip edip pozisyonu yoktan var eden yine oydu. Güiza kaçırdığı net gole rağmen maçı 1 gol, 1 asistle bitirdi. Ayrıca yaptığı boş koşular ve arayışları da yine olumluydu. Gökhan Ünal ise ilk maçında gayet olumlu bir görüntü verdi. Pozisyon alışı, özgüveni ve Güiza'nın golündeki ayak içi volesi çok iyiydi.

Fenerbahçe'nin hangi sistemle oynarsa oynasın oyunu dar alana sıkıştırması, ön alanda baskı yapması, topu kapamazsa geride gömülmesi gerekiyor. Bu akşam ilk yarıda yine savunma çok geride, forvetler çok ilerideydi. Modern futbolda böyle bir görüntü olamaz. Daum'un öncelikle bu işe bir çözüm bulması lâzım.

Son olarak, bilerek sarı kart gördüklerine adım kadar emin olduğum Lugano, Andre Santos ve Cristian'a nefretlerimi iletiyorum buradan. Eğer Aziz Yıldırım ve Daum'da birazcık karakter varsa, bu adamları Sivas'a götürürler.

Fenerbahçe (4-4-2): Volkan (**) - Bekir (**) (77' Gökhan Ünal (**), Lugano (**), Bilica (**), Andre Santos (***) - Topuz (**), Cristian (**), Emre (***), Vederson (**) (54' Özer (**) - Semih (***) (88' Deniz (**), Güiza (***)

Goller (3-1): Andre Santos 77', Özer 86', Güiza 90' - Youla 81'

Hiç yorum yok: