17 Aralık 2009 Perşembe

Rijkaard'ın niyeti

Dün gece deplasmanda oynanan Sturm maçında Rijkaard, takımdan gönderilmesine kesin gözüyle bakılan birkaç futbolcusuna görev verdi. Sturm, Ali Sami Yen'de bile sarı-kırmızılıları zorlamış bir ekipken söz konusu takımla deplasmanda oynanan maçta gençlere ya da gönderilmesi düşünülen oyunculara "son bir şans" verilir mi? Bunun adı resmen gaddarlıktır. Hadi onu geçtim, hayatında sağ çizgi tarafına hiç geçmemiş Alparslan'ı bu maçta sağ bek oynatmak da ne oluyor? Ya da Aydın'ı uç forvet? Rijkaard'ın yaptığı "hadi gösterin kendinizi"den ziyade, "şu maçta saçmalayın da, ben de ipinizi rahatça çekebileyim" tarzı bir yaklaşımdır. Ve hiç de adil değildir.

Eğer genç bir oyuncunun takıma katkısı ölçülecekse, takımın en iyi ve ideal hâlinin sahada olduğu bir maçta söz konusu oyuncunun mevkiindeki ismin yerine bu oyuncu konulur; "hazır makine" içinde ne katkı yapacağına bakılır. Zamanında Emre Belözoğlu 17 yaşında A takıma alınırken, Hagi, Şükür, Suat, Okan gibileri ile değil de çoluk-çocukla ve üstelik sağ açıkta falan oynasa futbolcu olabilir miydi? Bunun gibi bir şey.

Onun dışında G.Saray'ın futbolu için ne söylenmeli, bilmiyorum. Böylesi bir kadroyla Avusturya deplasmanında 1-0 yenilgiyle dönmek bile iyidir. Daha as kadronun oynadığı (oynamaya çalıştığı) futbolun bile ne olduğu anlaşılamamış ve oturmamışken, böyle abuk-sabuk yap-bozlar, süreyi daha da uzatacak hamleler gibi görünüyor bana. Ligin ilk yarısı bitsin, zaten G.Saray camiası da kendi içinde takımla ilgili bir değerlendirme yapacaktır.

5 yorum:

Schumy dedi ki...

Bu işin değerlendirmesi yok. Galatasaray bu maça çıkarken toplamda Temmuz ayından beri 40. maçına çıkıyordu. Bu hava şartlarında ve Avrupa'nın diğer ucuna as oyuncuları götürmek istemedi. Bundan daha normal birşey olamaz bence.

Alper dedi ki...

Neeskens ile birlikte Rijkaard hangi genç oyuncu nasıl nerede oynatılır az-çok biliyordur herhalde.
(Türkiyenin en iyi altyapısında)
Hele ki birinin ipini çekmek için dalavere ye girmeye ihtiyacı olmayacak kadar kredisi de vardır herhalde.
Diye düşünüyorum.

Serapbenbuyrun dedi ki...

Alpaslan konusu sürpriz olmamalı aslında. Rijkaard'ın kanat ve bek oyuncularını zıt kanatlarda ve beklerde oynattığını az çok biliyoruz. Bunun en bariz örneği de Uğur'dur mesela. Bu sezon bir defa sağ bek oynadı.

Gündüz Feneri dedi ki...

doğru da, o genç oyuncunun takımdaki akıbetini belirleyecek olan "sınavda" hiç oynamadığı bir yerde "test edilmesi" yanlış diyorum ben. ama her insan da farklı düşünebilir bu konuda, saygı duyarım.

aks111 dedi ki...

Rijkaard messiyide denemişti o bölgede.Bence yapmaya çalıştığı şey orda teknik oyun zekası iyi olan oyuncularla oynayıp diğer oyunculara pozisyon hazırlamak.Yani 4-6-0 gibi bi taktik deniyor spallettinin ilk senelerini hatırlayalım Tottinin oynadığı mevki en ileri uç ama oyuncu orta saha oyuncusu.Teknik açıdan iyi olan oyunculardan kewell arda aydını denedi ama bence keitayı da deneyebilir.He bu arada ateşe attığı aydını kaç maç denediği bu sezon hesaba katmak lazım.Aydını demekki sağ tarafta beğenmedi(beğenen var mı ).Bide dünkü mevkiide denemek istedi.Ama alparslan neden sağ bekte onu bende anlamadım çetin oynasaydı bari.Bide hepsi bi anda oynayabilir bence beşiktaşa karşı manchester oynadı.Evet kaybetti ee sonra ne oldu kupa maçında aynı takım tottenham ın as oyuncularını yendi.Bide bu takım 16 temmuzdan beri maç yapıyor burayada gitmesinler yani.