28 Eylül 2009 Pazartesi

Beklendiği gibi

G.Saray, sezon başından beri hiçbir maçında çok iyi futbol oynamadı. Blogları, forumları ve yorumları takip ediyorum; herkes o biçim havaya girmiş. Ben de buradan birkaç sefer yazdım; G.Saray'ın iyi oynamadığını ama ülkedeki en iyi kadroya sahip olduğunu, dolayısıyla Fener ile birlikte en büyük şampiyonluk adayı olduğunu ama bunu oynadığı oyunla sağlamadığını vs. belirttim. Eskişehir maçında da yazdığımız her şeyin doğru olduğu net bir şekilde ortaya çıktı.

Önce şunu ortaya koyalım: İyi futbol o kadar gerekli bir şey midir? Tabii ki hayır ama zaten bir takımın sezon boyunca her maç iyi futbol oynaması da pratikte mümkün değil. Bu yüzden iyi oynamaması benim için çok da problem değil. Problem olan şey, sezon başından beri G.Saray'ın adeta United ve Barcelona'dan sonra Avrupa'nın en iyi futbol oynayan takımıymış gibi muamele görmesi. Nitekim öyle olmadığını herkes ne zaman görecek diye bekliyorum. Kasımpaşa maçında bu çok net belliydi ama hâlâ Eskişehir maçında da görememiş kimseler varsa, ya gözleri görmüyor ya da futboldan anlamıyorlar demektir.

Fenerbahçe'nin mevcut kadro yapısıyla iyi ve domine eden bir oyun oynamasının imkânsızlığını geçen seneden beri vurguluyorum. G.Saray için de geçen hafta aynı şeyin geçerli olduğunu yazdım ve bir sürü tepki geldi. Ama Mustafa Sarp gibi bir kazmanın orta sahada olduğu bir takım nasıl yaratıcı futbol oynasın ki zaten? İnsanlar fanatizmden o kadar kör olmuşlar ki, Mustafa Sarp'ın futbolcu olduğunu söyleyip bana laf yetiştiriyor. Onların yüzde doksanı Sarp'ı daha yeni izliyor belki ama ben Erciyes ve Bursa yıllarından beri tanırım kendisini. Ve diyorum ki, asla G.Saray seviyesinin futbolcusu değil. Ha, köpek gibi koşar, özverilidir, terinin son damlasına kadar savaşır vs. Ama kazmadır, hayatında attığı kilit pas sayısı 10'u geçmez. Oyun zekâsı, pas vizyonu, pas isabeti yerlerde sürünür. Mehmet Topal bile bu ülkenin en iyi ön liberosu olduğu halde, sakatlıktan döndüğü için bu kadar verimsiz oynarken bir de Sarp'ın orta sahada oynamasıyla G.Saray oyun "yapamayan" bir takım hâline geliyor. Daha önce de belirttiğim gibi, Ayhan bu kadronun en vazgeçilmez oyuncusu; hatta abartacağım, Arda dâhil.

Rijkaard ise kendisine sevgimiz-saygımız olduğu halde, hiç iyi bir görüntü vermiyor. Bir kere Sarp-Topal ikilisini beraber oynatması tam bir skandal. Bunun yanında asıl sorun, sorunun bu ikisinden kaynaklandığını hâlâ görmemesi. Halbuki Kasımpaşa gibi zorluk derecesi o kadar düşük bir maçta Elano'yu bile burada denemesi gerekirdi. Ayhan yoksa Elano'yu oynatmak lâzım, o da yoksa Barış, hatta Hakan Balta bile Sarp'tan daha iyidir. Rijkaard'ın birinci yanlışı bu.

İkinci yanlışı ise kapalı defanslara karşı etkili olacak oyuncuları geniş alan bulunan maçlarda, geniş alan oyuncularını ise kapanan takımlara karşı oynatması. Mesela ben 20 yıldır Liverpool taraftarıyım. Liverpool'un bu döneminde en sevdiğim oyuncularının başlarında Kewell gelir. Ama Kewell da özellikleri belli olan bir oyuncu. Mesela Arda'nın sahip olduğu çalım özelliğinin 10'da biri bile yok onda. Hayatta "karşısında" duran bir oyuncuyu geçemez. Sadece koşar durumdayken sağa-sola ters çalım atar ya da sağından atıp solundan geçebilir, o kadar. Ama sen bu adamı Eskişehir ile oynanan iç saha maçında ilk 11'e koyuyorsun. Yanında da Elano oturuyor; olacak şey değil bence.

Üçüncü bomba ise Arda'nın bu tip maçlarda göbekte oynaması. Arda kalabalık huni içinde kaybolup gideceğine kanatlarda sadece iki oyuncuya karşı oynayıp sıfıra inebileceği (sıfıra inmek rakibi açmak için en olmazsa olmaz yoldur zira) bir formatta oynaması takımın çok daha lehine olur. Ama Rijkaard Arda gibi yürüyerek adam geçen bir adamı öyle bir yerde oynatıyor ki, 3 adam da geçse karşısında mutlaka dördüncüyü buluyor.

Neyse uzatmayayım, kör gözler zaten bunları göremez. Onlar ancak puan kayıpları ayyuka çıkarsa uyanır çünkü tabeladan başka bir şeyden beslenmezler. Ama G.Saray'da şu anda tarihinin en iyi kadrolarından biri olduğu halde hiç iyi sinyaller vermeyen bir Rijkaard ve Sarp gibi bir kazmayı baş tacı eden şuursuz bir taraftar var. İlerideki müthiş yetenekler, duran toplar ve rakibin bireysel hataları dışında gol atamayan bir takım durumundalar. Nitekim oynadıkları oyunun kalitesi anlamında, Fener'den ne fazla ne de eksikler şu anda.

24 yorum:

father vic dedi ki...

sarpı canlı gözle samiyende izledim, futbol bilgisi(defansif olarak) müthiş yüksek..tek eksiği de takımı hızlı hücuma çıkaramayışı..kendi blogumda da daha önce bir çok kez yazmıştım bunu..

rijkaard bu maça kadar herhangi bir taktiksel hata yapmadı diye düşünüyorum..geçen hafta baros la başladı evet ama bu takım her zaman baros la başlamalı bence..savunma iyice kapanırsa nonda girer..ayhan ve kewell konusuna %100 katılıyorum.son eskişehir maçı yazımda da söyledim bunu..

son bir kaç maçtır takım gerçekten kötü ve bunun ayhanın eksikliğinden kaynaklandığını düşünüyorum..aslında bnm düşündüklerimle çok çok paralel şeyler yazmışsızınız ama biraz sert olmuş

bombe_ekran dedi ki...

doğru tespitler olsa bile cok acımasız bi yazı oldugu kanısındayım

emre dedi ki...

Acımasızlık ve sertlik bir Fenerli olarak rakibinin 6 haftada bu kadar şişirilmesinden dolayıdır. Şahsen Fenerbahçeli olarak bende de aynı duygular hakim. Galatasaray'ın şu an bizden en büyük farkı çok daha hızlı oynamaları. (ne kadar başarıyorlar tartışılır ama en azından sürekli deniyorlar) Ayrıca ileri uç elemanları bizimkilerden daha formda (Baros Guiza karşılaştırması bile her şeyi açıklıyor) Bu yüzden daha fazla pozisyona giriyorlar. Yoksa çok müthiş bir takım oyunu yok, zaten illa olması da gerekmez.

Adsız dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
Gündüz Feneri dedi ki...

adsız kardeş, yazıyı yazan arkadaşta bir sıkıntı var, doğru. birinci sıkıntı, şu blog yüzünden futbol tartışmasını takım fanatizminin sınırları içine çeken cahil, kültürsüz, abuk-sabuk adamlarla muhatap olmak durumunda kalıyor oluşu. aylardan beri şuradan aldığım yorumları bir görsen, kafayı yemediğimize şükretmek lazım, bu bir.

ikincisi, rijkaard'ın futbol bilgisinin binde birine sahip olduğum iddiasını neye dayandırıyorsun bilmiyorum ama ben o seviyede olmadığımı biliyorum. ayrıca rijkaard'ın şu andaki icraatlarını eleştirmek için onun kadar futbol bilmeye de gerek yok. ben mesela marangozluk mesleğinden de hiç anlamam ama bir usta gelip de (herhangi bir sebepten kaynaklanarak) eciş-bücüş bir kapı yaptığında bu "sonucu" eleştirebilirim, iyi bir iş çıkmadığını söyleyebilirim. bu benim, marangoz olduğumu iddia ettiğim anlamına gelmez. bu iki..

üçüncüsü, eskişehir maçındaki futbolun sezonun en iyisi olduğunu düşünüyorsan, sen böyle devam et. ama ben o futbolun "iyi" kavramının yanından bile geçmediğini düşünüyorum. maç boyunca girdiği iki gol pozisyonundan biri (gol olanı) rakibin ıskası ve keita'nın bireysel becerisinden, diğeri ise savunmanın toplu halde uyumasından kaynaklanıyorsa (sarp'ın pozisyonu) o futbola iyi demek asla mümkün değildir. bu üç..

ayrıca eleştirdiğim şeyi ispatlamam gerekmiyor, zaten net bir şekilde söylüyorum: total futbolun "temellerini atmakta olduğu" söylenen bir takım kasımpaşa veya eskişehir'e karşı organize tek 1 tane bile hücum yapmıyorsa tablo ortadadır. ayrıca bir takım "sadece savunma yapanlar" ve "sadece hücum edenler" diye ayrılıyorsa orada bir arıza zaten vardır. benim savunduğum gibi ayhan gelse bile bu arızaların hepsi ortadan kalkmaz. eğer sen istiyorsan peki, gs ile ilgili daha ayrıntılı bir yazı yazarım önümüzdeki günlerde.

eleştiri kabul etmemem gibi bir şey söz konusu bile değil. bak işte o kadar sert ve haddini aşan yorumların olduğu halde sana cevap yazıyorum. eleştiri ve yorum, edepsiz olmadığı sürece her zaman kabulümüz. bunu da görmüş oldun.

son olarak, gs takımın oynadığı "futbolu" yorumlarken bir fenerli gibi bakıp yazmam söz konusu bile olamaz. eğer öyle olsa bu eleştiriye ve yoruma kalkışmam bile. kendi futbol bilgim doğrultusunda objektif düşünür ve yazarım. burada hep öyle yapıyorum. ama benim sizin gibilerden farkım, kendi tutttuğum takımın "futbolunu" yazarken de objektif oluyor oluşum. çoğu gs taraftarı ise bunu yapmadığı gibi, resmen fanatizmden kör olmuş. onlara da acımaktan başka bir şey gelmiyor elimden.

son olarak hep söylediğim şeyi yineliyorum: bu blog, iyi niyetli bir çabadan ve emekten ibarettir. samimiyetine, tarafsızlığına, kalitesine inanmayan da okumayabilir. her tercihe saygılıyız...

Adsız dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
emre dedi ki...

Hala aynı masallar yıllardır ya. Bıkmadınız mı Edirne'nin doğusu geyiklerinden?? Son 6, 7 seneye bir bak istersen, kim Edirne'nin doğusunda daha çok var görürsün. Takıldınız kaldınız 10 yıl öncesine. Ayrıca kimse dediğin gibi Daum'un Fenerinden de memnun değil, nasıl okuyorsun anlamıyorum ki!! Sadece söylenen Galatasaray'ın abartıldığı kadar iyi top oynamadığı. Bunu da maçları dikkatle izleyince rahatlıkla görürsün. GS tabiki güzel goller atacak, oyunun belli bölümlerinde organize ataklar yapacak. Sonuçta geniç ve kaliteli bir kadrosu var, başında iyi bir hocası var. Ama bunların hiçbiri gözünüzü bu kadar karartmanız için sebep değil. En azından bu kadar değil.

Ayrıca palavralara kanma konusuna bir GS'li olarak hiç girme bence. Çıkman çok zaman alır...

Alper dedi ki...

"Duran top, hata dışında gol atamayan, Oyun yapamayan galatasaray,
İyi sinyaller vermeyen,skandallara imza atan reykard,
Karşısında duran oyuncuyu geçemeyen kivıl,kazma sarp.."
Objektif hatta fazlaca iyiniyetle okunduğunda bile çıkan anlam haksızlık.

Adsız dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
emre dedi ki...

Kimsenin hiçbir sezon başında şamp ligini alıcaz diye bir iddası yok. Boş boş konuşup polemik yapma. Tabiki şampiyonluk için iddaalı olacaz. 3 büyüklerin hepsi iddaalıdır. T.şşak geçtiğin konuda da belgeler var, Futbol Para Ligi'nde ilk 20'ye giren tek Türk takımı Fenerbahçe. Ama senin bunları anlayabilmen için önce 15 yıldır bitiremediğin stadını bitirmen lazım. Ucuz bilet fiyatylarınıza rağmen stadınızı doldurmanız lazım, ne bilim GS Storeları büyütüp forma fln zatmanız lazım. Gerçi tebrik etmek lazım, bu sene sanırım bizden biraz daha forma sattınız. Şimdi sen para kazanmak ayrı sportif başarı ayrı geyiğine girersin fazla uzatmıyayım. Neyse istediğini düşünmekte özgürsün. Ama karşıt görüşlere anlayışın yoksa git bi GS blogunda takıl, kardeş kardeş yazışın bütün gün. Bana müsade...

Adsız dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
Adsız dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
emre dedi ki...

http://www.deloitte.com/view/en_IL/il/services/fas/article/e938fd0057101210VgnVCM100000ba42f00aRCRD.htm

İngilizcen varmı bilmiyorum ama 4. maddeyi okumanı tavsiye ederim.

Adsız dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
emre dedi ki...

Bayern Munich climb three places to fourth whilst Fenerbahce become first Turkish club to enter the Money League

Yukarıda yazanlar hangi takımla ilgili??? Adam gibi bakarsan görürsün.

Bu araştırmayı yapan firmanın adı: Deloitte. Araştırırsan İsrail ile bir ilgisi olmadığını görürsün ama sen onu da yapmazsın o yüzden senin yerine ben yapayım, sende okuma zahmetine gir.

http://tr.wikipedia.org/wiki/Deloitte_Touche_Tohmatsu

wikipedia'ya da bok atabilirsin,
al bir de burdan bak, Türkiye şubesinin adresi:

http://www.deloitte.com/view/tr_TR/tr/index.htm

Haydi kolay gelsin, daha fazla uğraşamicam. Her şeye alakasız cevap verme gibi bir yetin var.

Gündüz Feneri dedi ki...

@adsız
sen laftan anlayan bir adam olmadığın için daha fazla cevap vermeyeceğim. yorumlarını da bundan sonra yayınlamayacağım. kafan biraz çalışsa, dediklerine destek olacak tek bir yorum çıkardı burada. emre'nin dediği gibi söylenen her şeye alakasız bir cevap veriyorsun. fb daha yeni çeyrek final oynadı ş.liginde, o kadar salaksın ki, bunu göz ardı edip fener'e laf atıyorsun. gs ise uefa sıralamasında fener'in 25 basamak altında şu anda, ki bu son 5 yılın değerlendirmesi.

neyse, bunları bile bilmeden atıp tutan ve laf olsun diye konuşan birini adam yerine koymuyorum. boşuna cevap yazma.

Adsız dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
Adsız dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
emre dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
di canio dedi ki...

bence arkadaşım ilk olarak taraftar gözlüğünü çıkarmayı dene şuursuz taraftar futboldan anlamayanlar derken yorumlarında senin fikrine uymayan görüşleri daha baştan saçma bi şekilde hakaret etmiş bulunuyorsun.biraz tarafsız olmayı denersen sevinirim en azından futbolun güzelliklerini kaçırmassın saygılar...

emre dedi ki...

Burası bir blog, Futbol Federasyonu'nun resmi sitesi değilki. O yüzden, illa tarafsız olmak gibi bir durum beklemek mantıksız olur. ayrıca bu blogu 1, 2 aydır düzenli olarak takip ediyorum ve genel olarak tarafsız yorumlar yazıldığını söyleyebilirim. İnsan tabiki yazarken üstündeki formayı tamamen çıkaramaz. Kaldı ki gerek de yok. Saygılar..

Adsız dedi ki...

Hertürlü eleştiri olabilir ama kesinlikle klasik ezik ve kıskançlık kokan bir yazı. Yorumlarda öyle. Dinyaya nam salmış bir teknikdirektörü siz bilgisiz ve kariyersiz olarak eleştiriyorsanız gerçekten eziksiniz.

Gündüz Feneri dedi ki...

ya bi insan bu kadar salak olabilir mi bilader ya. beynn hiç mi mesai yapmıyor kardeşim senin. benim şu blogda gs ile ilgili yazdığım tek bir yazıdakıskançlık olmadığı gibi, rijkaard'a sürekli hayranlığımı ve sevgimi belirtiyorum. ayrıca eziklik, bu ülke topraklarında sadece bazı gs taraftarlarında fener için mevcut. inan bana, dünya üzerindeki hiçbir fenerli gs hakkında kendini (her ne olursa olsun) ezik hissetmez. ama sen o kadar geri zekalısın ki, laf olsun diye buraya yorum yazıyorsun. allah bu tip taraftarların bin türlü belasını versin. bıktım artık size laf anlatmaktan a.k.

Arkhe dedi ki...

Gündüz Feneri kızmış.. :)