25 Temmuz 2009 Cumartesi

Yüzyılın takası resmîleşti

Et'o'nun bonservisi, artı 1 yıllığına Hleb, artı 45 milyon avro! İbrahimovic için Barça'nın gözden çıkardığı bedel bu. Tabii Eto'o sezon sonunda bitecek olan kontratını yenilemeye yanaşmadığı için Barcelona'nın eli fazla güçlü değildi. Aynı zamanda Real'in göz kamaştıran onca transferine bir şekilde cevap da vermek gerekiyordu. Yoksa gerçekten de, Ibrahimovic için bile bu kadar büyük bir maliyet fazla.

Daha önce de yazdığım gibi Ajax'tan Juve'ye gittiğinde Ajax kaptanı Van Der Vaart'ın, arkasından "kurtulduk şu 'asshole'dan" diyerek şampanya partisi düzenlediği, takımın penaltıcısı Kallström olmasına rağmen hiçkimseye sormadan İsveç millî takımının bir maçında penaltı kullandığı için arkadaşları tarafından istenmeyen adam ilan edilen bir oyuncu Ibra. Ama gerçekten de olağanüstü yetenekleri var ve oyunculuğu ile bu iticiliğini kapatmayı çoğu zaman başarıyor. Ajax'ta 6 kişi çalımlayarak attığı gol de bence futbol tarihinin en iyi golüdür.

Peki Barça'ya uyar mı? Ibra'nın Eto'o tipinde bir oyuncu olmadığı kesin. Guardiola geçen yıl pek çok maçta maç içinde Eto'o'yu sağa çekip Messi'yi forvet oynatmıştı. Rijkaard da Ronaldinho ile aynı şeyi sol taraf için yapıyordu. Eto'o müthiş çabukluğu ve fizik gücüyle açık bile oynayabilen apayrı bir forvet tipi. Ibra ise sırtı dönük pivot olabilen, top saklayan, oyun kuran, şut atan vs. ama en ileri uçtan başka yerde oynayamayacak bir isim. Dolayısıyla o tarz bir hamle imkânı artık sıfırlandı.

Bunun yanında Eto'o en ileride oynadığında bile çok fazla gezer, orta saha ile bütünleşerek arkadaşlarına koridor açardı. Ibra ile bence bu da son bulacak. Artık yay civarına bir takım arkadaşı daldığında orada daha dar bir alan ve daha kalabalık bir rakip bulacak zira Ibra ve iki markajcısı her daim o civarda olacak. Dolayısıyla Barça'nın 4-1-5-0 gibi olan sistemi bundan böyle 4-1-2-3'e dönmüş durumda. Bunun sonuçlarını sezon başlayınca görürüz.

Ama Barça'yı destekleyen herkesin kafasına takılan asıl soru, Ibra'nın sevimsiz karakterinin bu takımda nasıl duracağı. Sezon başlayınca asıl bunu göreceğiz.

2 yorum:

Sinan Yılmaz dedi ki...

İbra inanılmaz büyük oyuncu tamam ama bazen uymuyor işte. Halbuki bu kadar uğraşın yarısı bir David Villa için yapılsaydı mesela?
Hem Milli takımdan tanıdık, hem İspanyol uyum sorunu yok, hem aynı Eto'o tarzında... Üstelik İbrahimoviç'e nazaran sürekliliği daha iyi olan bir isim...

Neden İbra tercihi geldi bu kadar delicesine anlamadım.
Villa'da Valancia'da bitirir artık futbol hayatını...

İnsanoğlu aç, hep daha iyiye gitme isteği var. Bu isteğin yansıması da Barça için İbra...
Önümüzde ki sene İbrahimoviç'in inanılmaz yetenekleri apayrı, hiç durdurulamayan, tarihin en kaliteli futbol takımını da yaratabilir. Egoları yüzünden kavga eden, takım içi kaos olan bir klupte olabilir, Barça...

Ki hali hazırda zaten mükemmel olan takım Villa Eto'o değişikliğiyle devam ettirilebilirdi... Ben olsam Villa'yı alırdım.
İbra'nın daha kaliteli bir isim olduğuna inansam bile.

Gündüz Feneri dedi ki...

kesinlikle katılıyorum kardeş, çok doğru tespit.