22 Temmuz 2009 Çarşamba

1991'in en iyi 5 filmi

Sinema tarihinin (tabii bana göre) en muazzam yıllarından biriydi 1991. O zamanlar 14 yaşında olan bizler için hayattaki en önemli şey Terminator serisinin ikinci filmiydi elbette. İzmir'de Şan sinemasının sokağından taa Konak sinemasına kadar neredeyse 250 metrelik bilet kuyruğu oluşmuştu bu film için. Şimdi bakıldığında sinema tarihinin en iyi "ikinci filmlerinden" biri olarak hâlâ saygı görüyor ve ayrıca aksiyon sinemasının gidişatını değiştiren yapımlardan biri olarak mihenk taşı özelliğini muhafaza ediyor The Judgement Day.

Ama yıllar ilerleyip sinema ile ilgili beğeni kriterlerimiz değiştikten sonra o yaşlarda yüzüne bile bakmayacağımız inanılmaz başyapıtların da aynı yıl çekildiğini fark etmemiz kaçınılmaz oldu. Şimdi bakıyorum da, sinema tarihinin en iyi 10 filmi listeme aldığım muhteşem Barton Fink, ve ayrıca 90'lı yılların en iyi 10 filmi listeme aldığım Raise the Red Lantern ve All Mornings of the World filmleri de 1991 yılının unutulmaz filmleri listesinde başı çekiyor. Aynı zamanda bugün bile ürkütücü özelliğini koruyan, 5 majör dalda Oscar kazanan 3 filmden biri olan Kuzuların Sessizliği ile John Singleton'ın kariyer zirvesi Boyz 'N the Hood da öyle. Kişisel listem şu şekilde, elbette herkesinki kendinedir:

1. Barton Fink (10)
Joel Coen

2. All Mornings of the World (10)
Alain Corneau

3. Raise the Red Lantern (10)
Zhang Yimou

4. Terminator 2: The Judgement Day (9)
James Cameron

5. Boyz 'N the Hood (9)
John Singleton

Diğer: The Fisher King (8), JFK (8), Delicatessen (8), Europa (8), Silence of the Lambs (7), A Scene at the Sea (7), Beauty and the Beast (7)

Görmediklerim: Heart and Darkness: A Filmmaker's Apocalypse, Pappa ante Portas, La double vie de Véronique, Urga

3 yorum:

Gündüz Feneri dedi ki...

olympian kardeşime teşekkürle, postta ilgili düzeltme yapılmıştır. tabii ki boyz n the hood spike lee değil, john singleton'ın filmi.

Toni Kukoc dedi ki...

Görmediklerin arasında olmadığına göre Slacker'ı ya unuttun ya da 7'yi çok gördün. Doğru mu?

Gündüz Feneri dedi ki...

unuttum yine :) güncelliyorum.