24 Aralık 2008 Çarşamba

Ligde ilk yarının 11'i

Son yılların en kepaze sezonlarından birinin yarısı geride kaldı. Hakem hatalarının son 10 yılda görülen en yüksek seviyede cereyan etmesi, özellikle Fener ve Beşiktaş yönetimlerinin kaynakların harcanması konusunda sergilediği kifayetsiz tutum, oyun kalitesinin yerlerde sürünmesi, nöbetçi teknik direktörlerin utanmadan oradan oraya zıplaması, federasyonun rezil yönetim anlayışı, millî takımın başındaki kabadayının yarattığı gerginlikler vs. gibi etkenler bunda önemli rol oynadı. Güzel şeyler yok mu, tabii ki var. Sivas'ın geçen yılki çıkışını aynen devam ettirmesi (hatta üstüne de koyması), G.Saray açısından Lincoln, Baros ve Arda'nın performansı, Trabzon'un yarış içinde olması, ortaya çıkan pek çok genç yetenek (Eren, Özer, Gökhan vs.) vs. Ama bütün olumlu ya da olumsuz yönleri bir araya koyunca ağzımızda nasıl bir tat kaldığına şöyle bir bakınca acı, ekşi arası bir tat kaldı bende ve ligin hemen tüm maçlarını seyretmeye çalıştım. Zaman kaybı resmen...

Ligde ilk yarının en iyi takımını yaparken genelde karşılaştığımız çok kötü bir durum var, ben onu yapmayacağım. Bu tip kadrolar yapan herkes genelde saçma sapan bir sistem bulur, oyuncuları da mevkilerine bakmadan rastgele yerleştirir. Ben ise stoperler arasında çok fazla sayıda, bekler arasında da çok az sayıda başarılı adam olduğu için 3-4-1-2 yaptım. Oyuncuları da ona göre yerleştirdim.

Buna göre ilk yarının bence en başarılı 11'i şu şekilde: Hamidou - Eren Güngör, Lugano, Bilica - Musa Aydın, Selçuk Şahin, Mehmet Topuz, Arda Turan - Lincoln - Mehmet Yıldız, Baros...

Hamidou için zaten bir şey söylemeye gerek yok. Ligde 16 maçta 7 gol yemiş, ki bu uzun zamandır görmediğimiz süper bir performans. Bu 7 gol arasında Fener'in haksız bir penaltıdan kazandığı ve Trabzon'un aslında çizgiyi geçmeyen golünü de çıkarsak ortaya 5 gibi akıl uçuracak bir rakam çıkıyor. Helal olsun.

Eren Güngör bence ligde ilk yarının en iyi oyuncusu. Daha geçen yıl Altay formasıyla 2. ligde oynayan 20 yaşında bir oyuncunun 6 ay içinde kat ettiği mesafe gerçekten de inanılmaz. Bu açıdan ikinci bir Gökhan Gönül vak'ası izliyoruz. Fenerbahçe'nin Edu yerine mutlaka alması gerekiyor bu oyuncuyu. Diğer rakiplerden birine kaptırırsa başını çok taşlara vurur.

Lugano ilk yarıda Fener'in en iyi ikinci oyuncusuydu. Attığı 4 golün dışında agresif, yırtıcı ve ilk toplara sürekli basan sağlam oyun anlayışı ile güven verdi. Orta sahanın adeta "yok" olduğu dönemde takım kumbara gibi gol yerken de tek başına yapacağı bir şey yoktu.

Bilica, 250 bin Euro gibi bir bonservisle geldiği Sivas takımında adeta defansın sigortası oldu. Ligin en kaliteli yabancılarından ve defans oyuncularından biri. Mükemmel bir transfer.

Musa Aydın geçen yıl başlattığı çıkışı bu yıl aynen sürdürüyor. Fener'in transfer listesine girecek kadar üst düzey bir performans gösterdi. Hem çizgide hem de iç olarak (sağda ve solda) oynayabilen Musa aynı zamanda joker bir oyuncu. Arda Turan ise Benfica maçından beri defansa dönük olarak oynuyor ve gösterdiği çaba ile parmak ısırtıyor. Hiç koşmayan güçsüz bir oyuncu iken şimdi geldiği yer gerçekten de inanılmaz. Bu ülkenin kesinlikle en iyi futbolcusu Arda ve ligin kalitesinin de çok üzerinde bir klasa sahip.

Ortanın ortası için açık ara Selçuk Şahin diyorum. Ön libero olarak zaten mükemmel bir oyuncu Selçuk, hep öyleydi. Sezon başında "kadri bilinmeyenler" başlığı altında ne kadar kıymetinin görmezden gelindiğini, dilim döndüğünce anlatmaya çalışmıştım. Şimdi herkesin onu "yeni Marco" olarak gördüğü bir seviyeye geldi. Bunun için çok mutluyum çünkü Selçuk'u ilk günden beri çok seviyor ve tutuyorum.

Mehmet Topuz da Kayseri takımının hem kaptanı hem de oyun lideri olarak bitmeyen bir enerji ile mücadele etti ilk yarıda. Yaptığı akıllıca paslar ve asistlerin yanı sıra görev adamı gibi koşup gayret göstermesi çok güzel. Fener'e alınmasını istediğim oyuncuların başında geliyor ama Kayseri yönetimi bu hususta diretmeyi de sürdürüyor. Bu oyuncunun gelecekteki akıbetini merak ediyorum.

Lincoln için bir şey söylemeye gerek var mı, doğrusu bilmiyorum. Resmî maçlarda 8 gol, 15 asist yapmış, daha ne olsun? Normalde her yıl Alex'in olduğu bu kadroda, Alex'in de rezil performansı ile atak orta saha koltuğu diğer Brezilyalının bence.

Forvette de gol krallığının ilk iki sırasında olmaları bir yana, attıkları önemli goller ve üstün performansları nedeniyle Mehmet ve Baros'u koyuyorum. Herhalde kimse itiraz etmez.

Bunların dışında Song, Servet, Özer Hurmacı, Gökhan Emreciksin, Gökhan Ünal gibi çok başarılı isimler de vardı ama neticede 11 kişi yazıyoruz buraya. İnşallah ikinci yarıda hem bu sayı artar, hem de ligde oynanan oyunun kalitesi...

Hiç yorum yok: