9 Kasım 2008 Pazar

Derbinin yakın tarihi ve Fenerbahçe

Son birkaç gündür Lig TV'de Fener ve G.Saray arasındaki derbilerin son 8 yılda oynananları yayınlanıyor. Baktığımız zaman bu sekiz yılda G.Saray'da başkan olarak Faruk Süren, Mehmet Cansun, Özhan Canaydın ve Adnan Polat görev yapmış. Fenerbahçe'de ise sadece Aziz Yıldırım var. O maçlara şöyle bir göz atınca Fener kadrosunun Yıldırım tarafından yıllar içinde nasıl bilinçsiz bir şekilde oluşturulup, ondan sonra (şans eseri ortaya çıkan) iyi taraflarının nasıl budandığını da net bir şekilde görebiliyoruz. Değişmeyen şey Fener'in bu derbilerdeki (sonuç olarak) kesin üstünlüğü ama o maçların hepsini seyretmiş biri neticelerin tamamıyla adil olmadığını, aslında G.Saray'ın en azından beraberliği hak ettiği pek çok maçı kaybettiğini hatırlar.

Neyse, Fener'in son 10 yıldaki kadrolarına şöyle bir bakınca herhangi bir ilke, herhangi bir vizyon, herhangi bir politika vs. görmek mümkün değil. Bir sene Revivo, Rapaic, Andersson'lu bir kadro var. Ertersi yıl Stevic, Johnson, Tuncay, Ortega, Washington gibi kel alâka bir topluluk. Sonra Kemal'lerin, Selçuk'ların, Serkan'ların, Servet'lerin alındığı bir "gençleşme" masalı. Ondan sonra Appiah'lar, Anelka'lar, Alex'ler havada uçuşuyor. Aziz Yıldırım'ın futboldan hiçbirşey anlamadığını, vizyon denen hadiseden hiç nasiplenmediğini net bir şekilde gösteriyor bu siyah-beyaz dengesizliğindeki transferler. Rüzgâr nereden eserse oradan (ama yine de kendi kafasına göre) hareket eden, hiçkimseyi dinlemeyen bir zihniyet yönetiyor Fenerbahçe'yi. Hadi bu zihniyetin (şüphesiz ki şans eseri bir şekilde) oluşturduğu Aurelio, Appiah, Anelka, Tuncay, Alex, Nobre'li o kadro gibi kadrolar kurulsa her yıl ona da tamam. Aslında bana göre tamam değil de, hiç değilse milyonlarca "skor düşkünü" taraftar memnun olacaktır öyle bir durumda. Ama sen taraftara öyle futbolcuları gösterdikten sonra Uğur, Josico, Maldonado gibi adamları nasıl yutturmaya kalkışırsın kardeşim?

Mesela o rüya takımın olduğu sezonda da şampiyonluk son maçta kaçınca Daum'u göndermişti yönetim. Niye gönderildi? 3 sezonun ilk ikisinde şampiyon olan, kulübün ve camianın tüm dinamiklerini artık özümsemiş, 3 yıldır aynı futbolcularla çalışan ve gayet de başarılı olan bir adam nasıl oldu da gitmek durumunda kaldı? Hadi o gitti, böyle tecrübeli ve bu ülkeyi tanıyan bir teknik direktör yerine niye Zico gibi hiçbir tecrübesi olmayan bir adam getirildi? Hadi o şans eseri müthiş bir başarı yakaladı, bu sefer 2 yıldır burada olan ve artık "pişmiş" (özür dilerim Zico) bir durumda onu niye gönderiyorsun? Hadi onu da gönderdin, yerine Aragones gibi bir adam gelir mi? Sadece futbol mefhumuyla alâkalı değil, genel anlamda "zekâsı ve vizyonu olan" bir insan bütün bunları yapar mı?

Hocalar konusundaki bu ilkesizlikler bir yana; Servet, Nobre, Tuncay, Appiah, Aurelio, Serkan, Ümit Özat gibi bu takımın "harcını dökmüş" oyuncular nasıl bedava gönderilir, bu da başka bir soru. Ama bu soruyu sezon başından beri blogda soruyoruz zaten, herhangi bir cevabı olmadığını bilerek..

Velhasıl, bugünkü derbinin Fener'in yakın ya da uzak geleceği açısından hiçbir belirleyiciliği ya da önemi yok. Sadece rekabetin, kerameti kendinden menkul ehemmiyeti, bütün taraftarların her şeyi unutup sadece bu maçı düşünmelerine sebep oluyor, bu var. Ama geniş perspektiften baktığınız zaman Fener kazansa ne olur? Bu yıl şampiyon olabilir mi? Çok zor. İlk ikiye girmek bile bence Kaf Dağının ardında. Peki kaybetse ne olur? Şampiyonluk tamamen imkânsız bir hâle gelir. Camia içindeki muhalefet ve baskı artar. Başkanın aklı belki başına gelir (hatta en iyisi belki de gider?) ve devre arasında Lucescu gibi bir hoca ile 2 çok iyi orta saha oyuncusu transfer edilir ve ondan sonra bakarız.

Aslında ikinci seçeneğin, yani mağlubiyetin Fenerbahçe açısından çok çok daha hayırlı olduğu bir G.Saray maçı bu. Aziz Yıldırım, sadece aklı başında taraftarları bu hâle düşürdüğü için bile utanması lâzım ama o ne yanlışlarını görebilecek bir durumda, ne de onları kabul edecek. 20 milyonluk bir camianın iplerini eline almış keyfince sürüyor. Gözleri gören pek çok taraftarın kendisinden nefret etmesini sağlayarak...

Hiç yorum yok: