17 Ağustos 2008 Pazar

Oktay Derelioğlu

Beşiktaş'a transfer olduğunda henüz 18 yaşındaydı. Karagümrük'te yıldızı parlayan golcüyü önce Trabzon ve G.Saray istemiş, üstelik dönemin futbol şube sorumlusu Adnan Polat tarafından Florya'da 1-2 gece konaklatılmıştı, yanlış hatırlamıyorsak. Ama neden sonra, Altay'dan alınan Alpay Özalan ile birlikte geleceğin yıldızı olarak Beşiktaş'a imza attı. Henüz daha ilk sezonunda takıma girmeyi başardı. Gordon Milne tarafından bazen forvet, bazen sağ açık olarak görev verildi. Her durumda da görevini hep başarıyla yerine getirdi, yıllar içinde takımın değişmez isimlerinden biri oldu (154 maç, 73 gol). Beşiktaş tarihinin, Avrupa kupalarında en fazla gol atan oyuncusu unvanını da henüz 24 yaşında eline geçirdi (14 gol). Sonra takım arkadaşı Serdar Topraktepe ile yaşadığı bir tatsız olay, ayrıca bir süre sonra eşinin intihar etmesiyle bir anda tatsız bir dönem başladı onun için. Beşiktaş onu Siirt Jetpa'ya sattı, onlar da G.Antep'e kiralık verdi.

99-2000 sezonunda G.Antepspor'un Fener'i 5-1 yendiği maçta 4 gol atarak kahraman olmuştu. Mustafa Denizli'nin Fenerbahçe'ye çok istediği Oktay, 2000-2001 sezonunun başında kiralık olarak geldiği Fenerbahçe ile antrenmanlara bile çıkmıştı. Kennet Anderson ile müthiş bir ikili olmasını umuyordu Denizli (olabilirdi de) ama onu satmak isteyen ve alıcı arayan Jetpa'nın istediği bonservis çok uçuktu. Ve daha sezon başlamadan Jetpa onu İspanya liginden Las Palmas'a sattı. O zamanlar İspanyol takımında siyahi bir ön libero vardı, savaşçı ve sert bir oyuncuydu. Oktay onunla antrenmanda yumruk yumruğa kavga etmişti. Zaten orada da fazla tutunamadı ve sezon ortası Trabzonspor'a kiralık döndü. Yarım sezonda müthiş bir performans gösterince Fenerbahçe onu Las Palmas'tan transfer etti. 2001-2002 sezonunda Fener'de oynadı, Leverkusen'e Şampiyonlar Ligi maçında attığı müthiş kafa golü hâlâ hafızalardadır.

Ama nedendir bilinmez, sadece 1 yıl oynadığı Fener'de bir türlü istediği havayı yakalayamadı (Lorant göndermişti onu). Daha sonra Samsun, Nürnberg, A. Sebat, İstanbulspor, Yalova, Khazar Lenkoran ve Karagümrük formalarını giydi. Dün de daha 32.5 yaşında futbola Beşiktaş formasıyla veda etti.

Oktay Derelioğlu efektivite bakımından Türk futbol tarihinin en başarılı futbolcularından biri. Sayısız rekor ve istatistik sahibi olup, bunları bu kadar kısa bir periyotta başarmış başka bir futbolcu herhalde yoktur. Antrenör olmak istediği düşünülürse, bakalım bundan sonra Türk futboluna ne gibi hizmetlerde bulunacak. Kendisine başarılar diliyoruz...

Hiç yorum yok: