9 Haziran 2011 Perşembe

Lucho haberleri palavra (olmalı)

Fenerbahçe'nin, Güiza ve Bilica gittikten sonra alacağı yabancı oyuncu ile ilgili olarak basında onlarca isim gündeme geldi ve gelmeye devam ediyor. Son olarak Fransız basını, Marsilya'dan ayrılmak isteyen Lucho Gonzales'in sarı-lacivertliler ile flört hâlinde olduğunu iddia etti. Ve fakat bu haber, birden çok nedenden ötürü büyük ihtimalle asparagas bir haber. Bir kere Lucho, orta sahada oyun kurucu olarak oynayan, savunma özellikleri zayıf bir oyuncu. Olağanüstü bir teknik ve oyun zekâsına sahip ama Fenerbahçe, Alex'i göndermeyi düşünmüyorsa onun gibi bir adamı bedava bile almaz, almamlıdır. Fener'in aradığı oyuncu defansif özellikleri gelişmiş ama takımın pas trafiğine kalite katabilecek bir modern ön libero. Kocaman bunu kendisi söylemişti.

İkincisi, Stoch ve Dia gibi hamlelerle gösterdi ki, Aykut Kocaman genç ve gelecek vaat eden aç oyuncular istiyor. Lucho bu tanıma da hiç uymayan bir oyuncu.

Ayrıca 15 milyon avro gibi bonservis bedellerinden söz ediliyor ki, 30 yaşında bir adama bu parayı vereceklerini hiç sanmıyorum.

Dolayısıyla Fener taraftarları forumlarda "Lucho'yu almayalım" gibi yorumlarla kendini hiç yormasın, bu transferin gerçekleşme olasılığı %1 bile değildir. Zira bu kulüp, o şuursuz devirleri geçeli çok oluyor..

9 yorum:

Olympian dedi ki...

suursuzca seviyorum seni

Gündüz Feneri dedi ki...

mahçup oldum :)

burakcelik dedi ki...

öncelikle sevgiler ...

Lucho konusunda bir iki kelam etmek istiyorum ben. Menajer oyuncu veya değil lakin Lucho kalibresindeki bi adama Alex varken bedava da olsa gelmesin deme yahu :)

Aykut'un lig sonunda yapmış oldugu açıklamalardan benim anladıgım , Antu'da veya başka yerlerde dillendirilen topa basan ,fizikli özetlersek zokora tarzı bi adam isteğinden ziyade , artık klişeleşmiş tabirle oyunun 2 yönünü de oynayabilecek, takım paslaşmasına katkı verebilecek 2. bir Emre aradıgı idi. Bu arada forumlarda falan bahsedilen bize 2. bir appiah lazım lafını çok anlamsız buldugumu da söylemem gerekiyor. Appiah bizde hiç bir zaman bu aralar efsaneleştirilen amiyane tabirle adam yiyen ön libero rolünü oynamadi ki. Appiah yanında Aurelio ile merkezde veya şu aralar Topuz'un oynadıgına benzer bir şekilde sağda oynadı Fenerbahçede eğer ben çok başka şeyler seyretmediysem. Keza Gana milli takımında da gayet ofansa yönelik bir pozisyanda oynuyordu. Bunu da araya sıkıştırmak istedim :)

Lucho meselesine dönecek olursak , benim gördügüm Lucho öyle savunma özellikleri çok kısıtlı bir oyuncu değildir, şöyle söyleyeyim Arjantin futbolunda çokça yetişen (Riquelme tarzı desem anlaşılabilir) playmakerlardan birisi de değil, illa benzetmek gerekirse bizim Emre'ye benzer özellikleri olan bir futbolcudur. Benim kanaatimce de Lucho maliyetini vesaireyi hesaba katmaksızın Fenerbahçede gayet güzel oynayabilecek ve hatta Fenerbahçeye sınıf atlatabilecek bir futbolcudur.

burakcelik dedi ki...

Ha bide Stoch ve Dia hamleleri ile beraber Niang ve Yobo da geldi geçen sene onu unutmayalım :)

Ha bana kalsa 30 yaşındaki isme kesinlikle karşı değilim hele ki Van Hooijdonk gibi bi efsanenin inanılmaz performans gösterdigi bir kulübün taraftarı isem. Oyuncuları yaş özelinde değil de ne kadar profesyonel ne kadar kendine bakabilen isimler oldugu yönünde değerlendirmenin daha sağlıklı oldugunu düşünüyorum. Kaldı ki 30 yaş şu dönemde en üst düzeyde en az 3 sene daha performans demek yani 30 yaşındaki bir isim evet son transferini yapmak için geliyordur ama emeklilik ikramiyesi almak için değil

Gündüz Feneri dedi ki...

@burak

kardeşim, korkarım ki ciddi bir yanılgı içindesin. lucho'nun hiç koşmadığını falan söylemiyorum ama kendisini porto'dan beri çok seyrettim; ikili mücadelelerde zayıf, ön libero asla oynayamayacak olan net bir merkez orta saha oyuncusu. riquelme benzetmesi bence çok yerinde, oyuncu kimlikleri çok ama çok benziyor.

onu alıp 4'lü savunmanın önüne emre ile birlikte koyarsan felaketimiz olur, avrupa'da her maç 3'lük oluruz. türkiye'de bile lokum gibi kalır o orta saha. ha, alex olmasa emre ile birlikte bir ön liberonun önünde (4-1-4-1'in göbeğinde) 2'li oynayabilir, inanılmaz da olur. ama arkasında bir defansif oyuncu olmadan lucho'yu sahaya sürmek bana göre intihardır. inşallah tecrübe etmeyiz bunu..

burakcelik dedi ki...

abi yapma gözünü seveyim Riquelme ile alakası yoktur bu adamın... Riqo paşamız :) artık bu devirde eşi benzeri bulunmayan tipik bir 10 numara oyuncusudur ama Lucho değildir yahu..

Milyon tane yer imi bulundugundan ve rss'ten blogunu eklemeyi sürekli unuttugumdan uzun aralıklarla girer yazdıgın yazıları topluca okurum , sabaha karşı önceki mesajımı yazdıgım sırada da 3 ölümcül transfer başlıklı yazını okudum mesela , orada demişsin ki ortasaha için alabilecegimiz en iyi isim selçuk inandır. sana söyle sorayım; Selçuk'un yapacagı savunmayı el commandante'nin yapacagını düşünmüyor musun? ben şahsen selçuk'un uydugu bir Fenerbahçeye Lucho'nun da rahat rahat uyacagını düşünüyorum.

Şöyle bir şey de var ben burada demiyorum ki defansif yönü kuvvetli bir isim gelmemeli kesinlikle Lucho gelmeli, ki Reo-coker yazında da gelmesini isteyecegimi yazmıştım , lakin sen de biliyorsun ki futbolda bir tek dogru yok sonuca yönelik gidecek tek yol yok. Kanaatimde Defansif bir kesici ve Emre'nin oluşturacagı Destroyer-Creator partnerligi de gayet iş yapar, ama Lucho-Emre nin oluşturacagı ikili de gayet iş yapar...

Şöyle bir örnek veriyim Alman milli takımındaki khedira-şıvaynşıtayger:) ikilisinden hangisi kesici hangisi yaratıcı ? veya veya çok ama çok sevdigim Arrigo Sacchi'nin takımlarını örnek veriyim sana Sacchi'nin Milan'ında veya 94 italyasında kim ön liberoydu? 4-4-2 oynayan takım için ön libero da olmadı ama sen benim anlatmak istedigimi anlamışsındır :)

Sonuç olarak söylemek istedigim şey şu eger Sağlam bir kesici isim getirirsek de çok mutlu olurum , Lucho veya o tarz bir isim getirirsekte.

Son olarak Emre-Lucho ikilisinin yaratıcılık açısından yaratacagı fark bana göre kimi takımlar karşısında defansif yönden yaşayabilecegimizi düşündüğün farktan daha önemlidir kesinlikle. Ki eğer o tarz bir defansif zaaf ortaya çıkarsa alex'in 2. yarı oynadıgı False10 rolünden çıkıp ileride tek başına kaldıgı ve False9 rolünü oynadıgı Niang'ın sola ve Selçuk/Christiandan birisinin Emre-Lucho'nun gerisine geçtigi bir sisteme dönülebilir ki , ben bu tarz bir sistemin de işleyebilecegini düşünüyorum.

Neyse doğmamış çocuga çok fazla don biçtim sanırım ama napalım , sezon bitti bize konuşacak , tartışacak mesele lazım di mi :)

Gündüz Feneri dedi ki...

@ burakcelik

kardeşim ağzına sağlık, sonuçta teati yapıyoruz. ben hâlâ daha önce söylediklerim gibi düşünüyorum, selçuk'un yaptığı savunmanın yarısını anca yapar lucho..

ayrıca khedira'da, scweini'nin iki katı kesicilik, yarısı kadar da yaratıcılık olduğunu düşünüyorum. khedira'nın bizim selçuk şahin'den çok bir fazlası da yok bence, ama bu marjinal bir görüş tabii..

neyse, bize daha çok malzeme çıkar ön libero gelene kadar..

burakcelik dedi ki...

@gündüz feneri

Valla transfer sezonunda bu muhabettleri yapmaktan başka yapacak pek bir şeyimiz de yok zaten :)

Lucho konusunda anlaşamadıgımız konusunda anlaştık ozaman :) benim gerçi Lucho'ya heyecanlanma sebebim daha farklı ; Sacchi'yi ne kadar çok sevdigimi yukarıda da söyledim , ve açıkçası Milan dönemindeki kadar versatil oyuncularımız olmasa da (Gullit,Rijkard) bir 94 İtalyası tarzında oynayabilecegimizi düşünüyorum ve Lucho da bunun için biçilmiş kaftan bana göre ... İtalya demişken Baggio da ne topçuydu arkadaş internetten bi maçını falan bulmak lazım :)

Bu arada hazır konusu açılmışken Senin gönlündeki ismin İnler oldugunu biliyorum fakat piyasada adı geçen Alou ,Capoue,Matuidi vs.. isimlerden hangisini tercih edersin ve senin kafandaki oyun şablonumuz nedir ? Aslında bu tartışmayı Maile taşısam da bu postu daha fazla uzatmasam da olurdu ya neyse...

Ha bide unutmadan Almanya konusunda , bak Khedira-Emre Şıvayni-Lucho :) Olmadı mı ? :)

Gündüz Feneri dedi ki...

matuidi sol ayaklı, köpek gibi koşan, ikili mücadelelerde üstün bir oyuncu ama asla ve asla bir playmaker değil. defansif orta saha işte, yaratıcılığı kısıtlı. kazma falan demiyorum. ayrıca dmc de değil matuidi, onun yanında oynayabilecek ikinci oyuncu, emre gibi.

diarra ise anadan doğma dmc ama o da zekâ ve teknik olarak yeterli değil. capoue de aynı. bence bunlar arasında en uygunu moussa sissoko olurdu ama o da çok pahalı. gel gelelim zaten parayı buraya harcayacağımız için vermeliyiz o parayı.

bak ben şöyle diyeyim, derdimi anlatmak için. inan'ın tam bir dmc olmadığını, defansın önünü kapatma konusunda çok yeterli olmadığını biliyorum ama bir şeylerden feragat da etmen lâzım. aykut dedi ki: "pas trafiğine katkıda bulunabilecek biri." lucho müthiş bir oyun kurucu ama burada yapmamız gereken, en hmojen oyuncuyu bulmak olmalı. mesela özelliklere 10 üzerinden notlar verirsek:

selçuk inan için:
defansif yeterlilik-7
ikili mücadeleler-7
oyun zekâsı-9
teknik-8
iş ahlâkı-9
desek..

lucho:
defansif yeterlilik-5
ikili mücadeleler-5
oyun zekâsı-10
teknik-10
iş ahlâkı-8
olurdu..

matuidi:
defansif yeterlilik-9
ikili mücadeleler-9
oyun zekâsı-7
teknik-6
iş ahlâkı-9

gökhan inler:
defansif yeterlilik-8
ikili mücadeleler-8
oyun zekâsı-10
teknik-10
iş ahlâkı-10
olurdu..

işte bu yüzden inler en inanılmaz seçim fenerbahçe için.. bu arada defansif yeterlilik derken "dmc oynamayı bilmek"ten bahsediyorum. mesela bizim emre'de de düşüktür bu, çünkü dmc değil.. dmc oynayabilmek ayrı bir meziyet, nerede dracağını, nerede hangi müdahaleyi yapacağını bilmekle alâkalı..

sissoko ise:
defansif yeterlilik-9
ikili mücadeleler-10
oyun zekâsı-8
teknik-8
iş ahlâkı-9
bir oyuncu..

ya gökhan ya sissoko diyorum, başkasını istemiyorum ben..