16 Mart 2011 Çarşamba

Derbinin 11'i

Fenerbahçe, kadrodaki en önemli oyuncusu olan Emre'nin yokluğunda bir G.Saray maçına daha çıkacak bu hafta. Emre, ilk sezonundaki inanılmaz stresli maçta Ali Sami Yen'de muhteşem bir performans göstermiş ve baskıya karşı ne kadar dayanıklı bir oyuncu olduğunu ispatlamıştı. Geçen yıl ise onun oynamadığı maçta Selçuk'un golüyle 1-0 kazandı Fenerbahçe. Bu sezon sakatlığı nedeniyle yine yok Emre ve herkes Aykut hocanın hangi 11 ile sahaya çıkacağını düşünüyor.

Pek çok kişinin tahmin ettiği gibi son haftalardaki istikrarlı kadrodan Emre yerine muhtemelen Özer forma giyecek Cuma gecesi. Bu durumda soldaki Dia sağa, sağdaki Topuz ortaya ve Özer de sola geçecek. Normalde 4-4-1-1 bozulmayacakmış gibi görünüyor ama bana göre zaten Fenerbahçe, Topuz sahada olduğunda hiçbir zaman 4-4-1-1 oynamıyor. Aslında bu çok da iyi oluyor çünkü rakipler için tedbiri kolay bir takım olmaktan çıkıyor Fenerbahçe. İlk yarıdaki G.Birliği maçından sonra bloga yazdığım yazıda, takımın ideal tertibini bulduğunu belirtmiş ve kadroyu şu şekilde dizmiştim:


Burada da görüldüğü gibi aslında defansın önünde iki değil tek bir ön libero ve onun önünde iki "iç orta saha" oyuncusu var. Dia ikinci bir uç forvet gibi oynayan açık oyuncusu, Alex forvet arkası ve Niang da tek santrfor. Sağ kanat ataklarını ise genelde Gökhan geliştiriyor ve Topuz'un müthiş enerjisi ile ona yardım ettiğini görüyoruz. Takımdan Emre çıkıp Özer girdiğinde ise normalde kağıt üstünde şöyle bir görüntü olacak, maçtan önce herkes Fener'i böyle dizecek:


Ama aslında saha içinde görüntü şöyle olacak, maçta bunu hep beraber göreceğiz:


Topuz ve Özer, Fener'in her maçında takımın en çok koşan oyuncuları olduğu ve hem iç orta saha hem de kanat olarak görev yapabildiği için takım kimyasında herhangi bir arıza meydana geleceğini düşünmüyorum. Özer daha önce Selçuk'un yanında ikinci ön libero olarak bile oynadı (geçen yıl deplasmanda farklı kazanılan Sivas maçı). Yani Dia sola geçse bu dizilişte, Topuz sağda, Selçuk ve Özer de göbekte oynayabilir.

Böyle birden fazla dizilişe uyum sağlayabilen oyuncuların varlığı, günümüz futbolunda çok önemli. Fener'in kadrosu sadece total kalite olarak değil, bu açıdan da Türkiye'nin açık ara en iyisi durumunda. Yıllardır bu blogda derby maçlardan önce yaptığım hiçbir tahminimde yanılmadım. Bu kez de Fener'in çok rahat oynayıp, maç içi dinamikleri konusunda herhangi bir şanssızlık yaşamazsa kazanacağını düşünüyorum. İki gün sonra göreceğiz.

6 yorum:

burock dedi ki...

Gunduz Feneri, tesekkurler. Guzel teknik analiz. Fenerbahcemize basarilar! Mac sonucu cok seye gebe...

78ers dedi ki...

ozer-selcuk-cristian-mehmet orta sahasini bekliyorum. ilk yaridaki gs ve 2 hafta onceki gencler maci sonrasi mehmet'in sag icteki rolunun vazgecilmez oldugunu dusunuyor aykut hoca. bu yapiyi bozmamak icin ortada selcuk-cristian ikilisiyle baslar, yabancı sinirlamasindan oturu de dia'nin yerine ozer oynar.

Koray dedi ki...

FB belki de ilk defa tribün baskısı hissedeceği bir GS deplasmanına gidecek , bence bu maç içinde kestirilemez bir etki yapabilir.

burock dedi ki...

Genel kadro secenekleri belli ama Cristian denen adamin ismini duyunca geriliyorum. Aykut Hoca insallah bu siradanlik yerine Ozer varyasyonunu kullanir. Bu cocugun yeteneklerine bitmez tukenmez bir inancim var; Galatasaray ofansif agirlikli cikarsa daha da rahatlar.

burock dedi ki...

Koray Bey, Galatasaray taraftarinin sorumluluk dusuncesiyle tribunleri doldurmasi guzel. Tezahurat sadece dolayli bir etki olabilir ve motivasyon bir yere kadar (ses dalgalariyla giren gol gormedim ben). Sahada ona layik takim olacak mi? Yarinki Galatasray 11'i, her turlu varyantta daha once bir arada oynamis mi?

Hagi_10 dedi ki...

iddia dildiği gibi fenerbahçe orta sahasında cristian-selçuk ikilisi oynarsa, cana-yekta-culio top göstermez onlara ve maç fb yarı sahasında oynanır.