13 Ekim 2009 Salı

Elano'nun pası

Az önce Spormax kanalında, 10 Eylül'de oynanan Brezilya-Şili maçının tekrarına rastladım (4-2 bitti). Bu maçı ilgili dönemde seyretmemiştim. Son 10 dakikaya 2-2 girilen müsabakada Brezilya önce Maicon'un ortasında Nilmar'ın kafa golüyle öne geçti. Birkaç dakika sonra bu kez yine Maicon'un kaleciden dönen şutunu Nilmar tamamladı ve maçın skoru ortaya çıktı. Yalnız bu son golde Maicon'un gelişine vurduğu topu ortalayan (daha doğrusu orta kisvesi altındaki o pası veren) kişi Elano idi. Ben genel olarak "pas verilmez, alınır" düsturuna inanan bir futbolseverim. Dolayısıyla burada da pası atandan önce o muhteşem koşuyu yapan Maicon'u övmek istiyorum. Ama Elano'nun pası o kadar muhteşem ve o kadar seyri güzel ki, üzerine 1 paragraf yazı yazılabilir (sanırım şu anda onu yapıyorum). Hem kaçan oyuncuyu görmek, pası atmaya karar verip hazırlanmak ve en uygun şiddet ve uzunlukta o pası verebilmek gerçekten de büyük iş. Bu postu yazarken bir yandan da araştırdığım maçın videosuna Fanatik gazetesinin internet sayfasından ulaştım. İzlemek isteyenler için de buraya koyuyorum.

Bu vesileyle Elano için de birkaç şey söylemek isterim. City macerası öncesinden ismen tanıdığım ama ilk kez City'de seyrettiğim bu şahane oyuncu, şu anda kapasitesinin %50'sini bile gösterebilmiş değil Türk futbolseverlere. Bence kendisine biçilen rolün yanlışlığı da, hakkındaki intibalara olumsuz etki yapıyor. İnsanlar geldiği günden beri onu bir "10 numara" olarak görme arzusunda (hatta herkes blogunda o şekilde duyurdu bu transferi, bense yapmayın-etmeyin dedim ama dinletemedim). Ve fakat Elano aslen bir merkez orta saha oyuncusu. Alex'in sahip olduğu "forvet arkası" özellikleri ve yetenekleri onda çok daha az. Ama Alex'de olmayan fizik ve koşu kapasitesi, takım savunmasına katkı gibi özellikleri çok daha üst seviyede. Oyun zekâsı, pas yeteneği ve vizyonu ise muazzam Brezilyalının. Zaten kendisini ön liberonun yanında değerlendirmek gerektiğini de birkaç kez yazdım daha önce. Şu anda fizik gücü o seviyede olmayabilir ama istenen düzeye geldiğinde üçlü orta sahanın sağ içinde ya da 4-1-3-1-1'in orta üçlüsünün ortasında rahatlıkla oynayabilecek bir oyuncu. Hatta en verimli performansını o bölgede verir. Bunu böyle bilip izlemekte fayda var diye düşünüyorum.

2 yorum:

POSTER BOY NYC dedi ki...

Dedigin gibi galatasarayin orta uclusunde oynaya bilir.Mustafa sarp,elano ve arda.Bu uclu birbirine uyum saglar gorev paylasimini iyi yapabilirse ortaya pas yuzdesi inanilmaz yuksek bir takim ortaya cikar.Bu da tpun galatasarayda daha fazla kalmasini sagliyarak bu uclu yuzunden ortaya cikabilicek defansif zaaflari kapatir diye dusunuyorum.

Toni Kukoc dedi ki...

Yeni bir Lincoln vakası olup çıkacak bu herif, görürsün.