7 Haziran 2009 Pazar

Bedava oyuncular

Şu aralar Türk takımları kendini ve haddini bilmeksizin sağa-sola saldırıp yabancı oyuncu arıyor. Türkiye'nin avrolarını yurt dışına saçmaktan başka hiçbir halta yaramayan transfer oranı, bütün yapılanların arasında %80'i rahat bulur. Oyuncu almak, aramak, izlemek, izlettirmek, bu konuda temkinli ve dikkatli olmak bu kadar mı zordur; gerçekten anlamak mümkün değil.

Scout hizmeti başlığıyla birkaç oyuncuya değinmiştim ama bir de şu anda bonservisi elinde olan birçok oyuncu daha mevcut Avrupa'da. Bunlardan benim gözüme çarpanlarını aşağıda yazıyorum, pek çok takımımıza gidebilecek isimler bunlar. Bakalım nereye gidecekler önümüzdeki haftalarda.

1. Jérémy Mathieu (29.10.1983)
Fransa Liginde bu sene çıkış yapan birkaç takımdan biri olan Toulouse'un sol kanat oyuncusu hem savunmanın hem de orta sahanın solunda oynayabiliyor. Adam geçebilmek gibi bir özelliği yok ama sağlam, kanat savunmasını bilen bir isim. Bu sezon 35 maçta 4 asistle oynamış. Mesela sol bek arayan Beşiktaş için biçilmiş kaftan bana göre. Piyasadaki değeri yaklaşık 6 milyon avro.

2. Yoann Péle (04.11.1982)
Le Mans takımının altyapısından yetişen 1.96 boyundaki bu dev kalecinin değeri yaklaşık 5.5 milyon avro kadar. Sözleşmesi ay sonunda bitiyor ve onu alan takım önemli bir transfere imza atmış olacak bence. Son üç sezonda 29, 31 ve 36 maçta görev yapmış, Fransa Liginin tozunu yutmuş, genç yaşına rağmen oldukça tecrübeli bir isim. Kaleci arayan G.Saray için de Leo Franco'dan çok daha isabetli bir seçim olur.

3. Geoffrey Dernis (24.12.1980)
Belki büyük takımlarımız kendilerine lâyık görmez bu oyuncuyu ama örneğin Trabzon, Sivas gibi takımlara (eğer parayı basıp getirebilirlerse) çok iyi bir sol açık. St. Etienne takımında çıktığı toplam 130 lig maçında 13 gol, 24 asisti var. Avrupa kupalarında da toplam 19 maç oynamış. Kısa boylu, çabuk ve sıfıra inebilen, iyi orta yapan bir oyuncu.

4. Marco Donadel (21.04.1983)
Donadel Milan altyapısından yetişmiş, Parma, Lecce, Sampdoria gibi takımların formasını kiralık olarak giydikten sonra bonservisi Fiorentina'ya verilmiş bir oyuncu. Yukarıdakilerden daha kıymetli ve zaten daha iyi bildiğimiz bir isim. Ayağı düzgün ama asıl karakteristiği top kazanmak ve alan kaplamak olan iyi bir ön libero. Cisse'yi kaybeden Beşiktaş için inanılmaz bir transfer olurdu. Bu sene Serie A'da 29 maçta 1 asistle oynamış. Piyasa değeri yaklaşık 8 milyon avro. Peşinde sürüyle takım vardır ama ülkemize has, vergisiz tatlı parayı basıp getirmek mümkün.

3 yorum:

tanjue dedi ki...

Mathieu Valencia'yla anlaştığını açıkladı.Valencia'da olacak seneye buyuk bır ıhtımalle.

Adsız dedi ki...

Leroy Lita

Volkan dedi ki...

Leo Franco transferi yatacak gibi görünüyor. Pele gerçekten iyi bir transfer olabilir. Kalede Pele ismini görmek de ilginç olur. :)