11 Ağustos 2013 Pazar

11.08.2013, Süper Kupa, maç öncesi

Ersun Yanal Eskişehir'in başında, Terim'in G.Saray'ına karşı son 3 maçını berabere bitirdi. Terim'in takımını hücumda bozmayı, pozisyon vermemeyi vs. çok iyi başardı, 3 maçı da seyretmiştim. Dolayısıyla kadro tertibi ve oyun planı anlamında kendisine fazlasıyla güveniyorum. Kadlec'i hepimiz 11'de beklerken stoperde Bekir, sol bekte Hasan Ali'yi oynatması bile "bir şeyler düşündüğünü" gösteriyor. Kadro şu şekilde:

Hücumda:


Öncelikle Amrabat yüzünden Topuz'un fazla çıkabileceğini düşünmüyorum, bu durumda sağ kanat atakları Kuyt ağırlıklı olacak. Sol kanatta ise Sow ikinci forvet gibi içeri girecek ve sol çizgi oyununu Hasan Ali oynayacaktır. Hasan Ali'nin karşısındaki oyuncu Hamit olacağı ve o da fazlasıyla merkezde kalacağı için, Ali'yi Eboue karşılar. İçeri giren Sow'u ise Zan'a bırakır.

Cristian ve Emre ortadan gelişecek ataklarda ileri üçlü ile kısa paslı birçok varyasyon deneyecek. Kanatlardan çok ortayı zorlayacağımızı düşünüyorum. Kuyt, Sow, Webo ve Cristian artık birbirlerinin ne yaptığını, ne yapacağını ezbere biliyor. Yaratıcılık anlamında hiç sıkıntı yaşamayız bence. Önemli olan oyun merkezinin ileride kurulması, topa uzun süre sahip olarak her seferinde rakip yarı alana yerleşmek.. Bunun için, kapılan topları çabuk kaybetmemek gerekiyor. Kuyt, Webo ve Sow bu hususta da oldukça işlevsel olmak zorunda.

Savunmada:


Drogba ile Alves, Sneijder ile Topal eşleşecek. Burak oynamadığı için Bekir defansta serbest adam, ki genel olarak Amrabat için Topuz'un kademesine bakacaktır.

Solumuzdan gelecek ataklar Hamit ile değil Eboue ile olacak. Sow'a Eboue'yi kovalatırsak onun hücumdaki etkinliği yarı yarıya düşer. Bu yüzden Eboue ile Hasan Ali eşleşmeli.. Sow'a "yapabildiğin kadar yardım et" demek gerekir. Bu durumda Hamit merkezde olacak ve Selçuk ile birlikte hücumdaki pas organizasyonlarını yönetecektir.

Onların biz savunmadayken yerleşmesi şöyle:


Zan/Sow, Semih/Webo, Balta/Kuyt, Melo/Cristian eşleşmeleri yüzünden bu 4 oyuncunun, bizim birinci bölgemize hemen hiç gelmeyecekleri kesin. Sağdan Eboue, soldan Amrabat, ortadan Hamit ve Selçuk, önde de Sneijder ve Drogba ile yükleneceklerdir.

Bizim sağımızda Topuz/Amrabat eşleşmesi kritik. Melo, Topal'a göre "biraz daha" daha önde oynayan bir oyuncu, bunu da göz önünde bulunduralım.

Dizilişler homojen görünüyor, büyük avantaj/dezavantaj söz konusu değil. Bu durumda neticeyi ne belirler? Fenerbahçe'nin oyunun merkezini mutlaka "öne taşıyabilmesi" lâzım. HAYATÎ mevzu bu. G.Saray bunu hep bizden daha iyi yapıyor, Drogba yüzünden şu an tarihindeki en iyi durumda hatta. Drogba, "kaleciden gelen 70 metrelik degajı göğsüyle indirip servis edebilen" bir oyuncu, dünyada eşi benzeri çok az. Webo ona göre daha güçsüz ve çelimsiz, bu yüzden ikili mücadeleleri kazanma oranı Drogba'nın yarısı. Bu sayede G.Saray her seferinde rakip yarı alana yerleşmek için zaman bulabiliyor.

Biz ise daha çabuk kaybediyoruz topları, bunun için Webo ve Kuyt'ın rolleri çok ama çok önemli. Topu tutup öne çıkar, oyunun merkezini her seferinde ileri taşıyabilirsek maçı alacağımızı düşünüyorum. Ersun Yanal'a garip bir şekilde güvenim fazla..

Saldır Fener!

Hiç yorum yok: