22 Kasım 2010 Pazartesi

Talih kuşuymuş!

Almanya'da yayımlanan 4-4-2 dergisinin yaptığı bir habere göre, EPL takımlarından Liverpool Fenerbahçe'nin, bu sezon oynadığı futbolla izleyenlere adeta parmak ısırtan dinamosu Emre Belözoğlu'na talip olmuş ve ara transfer döneminde bu oyuncuyu mutlaka transfer etmek istiyormuş. Gözden çıkarılan meblağ ise 7 milyon avro ve Fabio Aurelio imiş. Bu haberi ben Lig TV'de gördüm ve haberin kendisi kadar, hatta ondan daha fazla haberin prezentasyon biçimine şaşırıp kaldım. Başlık şu: Fener'e talih kuşu kondu!

Şimdi bakalım: Fenerbahçe takımında bu sezon açık ara en iyi iki futbolcu Emre ve Niang, sanırım herkes bu konuda hemfikir. Hatta bana göre Emre, Niang'dan da bir adım önde zira Niang olmadığında en azından Semih'i koyup idare edebilirsiniz ama Emre'nin şu anda Türk ya da yabancı, herhangi bir şekilde bir alternatifini bulmak mümkün değil.

Kendisinden insan olarak ne kadar nefret ettiğimi blogu takip edenler biliyor. Karakterindeki antipatik yanlar bir yana, dünya görüşü ve hayata bakışı ile (ve en başta gol sevinçleri ile) şahsen benim milyonlarca ışık yılı uzağımda olan bir insan. Ama bu, Türkiye'nin en iyi futbolcusu olduğu gerçeğini görmemi engellemiyor. Bu bakışımın Fener'de oynamasıyla da alâkası yok. Ben, Emre daha 19 yaşındayken (yakın çevrem şahittir) Avrupa'nın en önemli orta saha oyuncularından biri olduğunu söylüyordum; Türk futbol tarihinin en çirkef takımında oynamasına rağmen.. Yurt dışında sakatlıklarla boğuşarak geçirdiği ama inanılmaz tecrübeler edindiği 7 yılın ardından ülkeye döndüğünde ise performansından pek ümitli değildim. Hatta kendisine yıllık 3.5 milyon avro verileceği için yönetime de ateş püskürüyordum. Ama geçen 2.5 yılın ardından, bu adama 7 milyon da verilse sesimi çıkaramayacak bir pozisyondayım şu anda. Bunun nedeni de Emre'nin herkesi ama herkesi ters köşeye yatıran profesyonelliği, hırsı, azmi ve performansı..

Avrupa futbolunu hepimiz çok yakından takip ediyoruz, büyük liglerdeki bütün büyük takımların kadrolarını ezbere biliyoruz. Her maçlarını da seyrediyoruz ve ben gönül rahatlığıyla Emre'nin, Avrupa'nın 5 büyük liginde oynayan orta saha oyuncularının %90'ından daha iyi olduğunu söyleyebilirim şu anda. Mesela Liverpool'un orta sahasında (Gerrard'ı forvet arkası sayıyorum) ondan daha iyi değil, onun seviyesine yakın bir oyuncu bile yok! Dolayısıyla Liverpool'un bu muhteşem futbolcuya talip olması kadar doğal bir şey de yok benim için. Ama sanırım Lig TV isimli "kırk tilki" oluşumun kafasında bunlar yok. Onlar, Emre'nin kolayca elden çıkarılabilecek, hatta bir an önce kurtulunması gereken bir isim olduğunu düşünüyor belki; kim bilir?

Şu anda Barcelona ve Real Madrid'de Emre'den daha iyi oyuncular var (Xavi, Iniesta, Xabi Alonso, belki Lassana). Chelsea'de sadece Essien var. ManUtd'da kesinlikle yok (Carrick, Fletcher, Anderson vs. Emre bunların hepsinden iyi). Liverpool'da yok, ManCity'de (bence) yok. Bayern'de Scweini var, onun dışında Bundesliga'da daha iyisi yok (Nuri kısa süre sonra olacak ama). İtalya'ya bakıyorum, Sneijder dışında Inter'de, Pirlo dışında Milan'da daha iyi bir oyuncu yok. Juventus ise Emre gibi bir oyuncuya sahip olmak için her şeyi verirdi bence. Fransa'yı bir kalemde geçiyorum zaten.. (Bu arada Melo'nun 25 milyona transfer yaptığı bir yerde, ondan sadece 3 yaş büyük olan ama 2 kat daha iyi futbolcu olan Emre'ye 7 milyon teklif edilmesi talih kuşu mu oluyor? Allah belanızı versin sizin..)

Neyse uzatmayayım, at gözlüklü diğer takım taraftarları bu dediklerime belki güler, belki itiraz eder; bilemiyorum. Ama bunlar benim görüşüm. Hayatımda 25 senedir hiçbir futbolcu hakkındaki görüşlerimde de yanılmadım. Şu anda Emre, Türk futbol tarihinin en iyi oyuncularından biri olabilecek bir performans gösteriyor; sadece oyunuyla değil, takım içindeki duruşu ve liderliğiyle de.. Ama hiç kimse farkında değil. Kesinlikle daha fazlasını hak ettiğini düşünüyorum. Fenerbahçe'nin onu bir başka takıma vereceğini de, kendisinin yıllık 3.5 milyonu bırakıp bir yere gideceğini de hiç sanmıyorum.

7 yorum:

murat dedi ki...

dert etme, fourfourtwo dergisinin almanya baskısı yok tamamen uydurma bir haber...

Adsız dedi ki...

Haber tamamen uydurma. Almanya'da yayımlanan fourfourtwo dergisi yok. Ama Emre'yi Avrupa'daki büyük takımlarda oynayan oyuncularla kıyaslamalarından görülüyor ki sendeki hayal gücü bu haberi yapanlarda bile yok.

Gündüz Feneri dedi ki...

@pooliver

senin emre'ye bakarkenki taraflı, dar, futbol cahili bakışına ne demeli peki? sana tavsiye: biraz fener maçı seyredin; ayhan, barış, sarp gibilerini seyrede seyrede futbolun ve futbolcunun ne olduğunu unutmuşa benziyorsunuz çünkü..

EmrE dedi ki...

Emre bugünkü Liverpool'da gözü kapalı oynar, bunun tersini düşünmek zaten futboldan anlamamaktır. Futbolu bırak, izlediğini de anlamamaktır. Liverpool'u da geçtim Avrupa'nın üst liglerindeki top class takımların neredeyse hepsinde oynar. Ama bunun önündeki en büyük engel, 15, 20 maçta bir ortaya çıkan sakatlığı. Bakmayın uzun zamandır sakatlanmadığına, geçen sene ve bu sene avrupa kupalarına veda edildiği için haftada 1 maç oynuyor. O maç sayısı haftada 2'ye çıktığı an risk 2'ye katlar.

Bu arada Gündüz, Emre'nin nefret ettiğin birçok yönüne ben de katılıyorum ama bu takımın en kalpten oynayan adamı Gökhan Gönül'le beraber, eski bir Galatasaraylı Emre'yse ben bu adama saygı duyar hatta sevmeye başlarım. Kaldı ki seviyorum da, sinirini kontrol etmeye başlayıp gereksik kart görmeyi bırakmasıyla sevgim daha da arttı.

Son olarak şunu da söylemekkte fayda var, 2 haftaya sahada olacak denilen Arda ilk devreyi kapattı, ilk devreyi kapattı denen Emre 2 hafta sonra sahalarda. Hatta İBB maçında görürseniz şaşırmayın. Öyle profesyonel ve disiplinli bir adamdır çünkü.

Muratonovic dedi ki...

yok emre o kadar iyi bit futbolcu degil.. emre saygiklarindan daha iyi bir oyuncu olabilirdi ama fiziksel ve mental gelisimini galatasaray'dan sonra cok kotu yonetti.. Su anda fiziksel olarak body'ci gibi.. mucadele eder, calim atar, araya milimetrik pas atar ama tempolu ve deparli oynayamaz.. iki depar atsa bi taraflari da atar, yasadigi sakatliklar da hep oyle zaten.. son sakatligi da oyle zaten.. o da bildigi icin bunu sinirli oynuyor..

bu yuzden de ust duzey orta saha oyuncularinin yaptigi cogu seyi yapamiyor.. 7m sadece Turkiye liginde eder..

Gündüz Feneri dedi ki...

@muratonovic

kardeşim görüş senin ama ben hiç katılmıyorum. emre inanılmaz derecede tempolu oynuyor, hücum presleri başlatmak için her maç en az 20 depar atıyor. sakatlıkları, sezon başı kamplarını hep kaçırmasındandı ama bu sene performansı fena değil. bence değeri en az 20 milyondur. bunlar da benim düşüncem. herkes bence dikkatli seyretsin bu adamın futbolunu..

mcan dedi ki...

emre bu liverpool'da oynayabilir cümlesine katılıyorum.

ama manu'da, city'de, liverpool'da emre kalitesinde orta saha yok cümlesine de çok güldüğümü belirtmek isterim. hele bundesliga'da schweinsteiger dışında emre'den iyi orta saha yok demek ne yahu? zaytung yorumu gibi:)