25 Eylül 2010 Cumartesi

Schuster çok iyi hoca

Beşiktaş bu akşam Antalya karşısında puan kaybedebilirdi (ki 90'da attığı golle 2-1 kazandı), nitekim kaybedeceği maçlar da olacaktır. Her maç iyi de oynamayacaktır ama ligin daha başlarında olmamıza rağmen tüm takımlar içindeki en iyi teknik direktöre sahip olduğunu net bir şekilde görebiliyoruz. Sürekli kafa yoran, araştıran, deneyen, kimi zaman yanılan, yanıldığında olgunlukla kabullenip değişebilen, antipatik hiçbir yanı olmayan müthiş bir hoca gerçekten de Schuster.

Sezon başındaki Plzen maçında, Çek futbolunu hiç bilmiyormuş gibi orta sahada tek başına Ernst ile başlayıp ilk yarı üçlük olmaktan kurtulduğunda kafamda şüpheler uyanmıştı ama hemen o müsabakanın devre arasında Necip'i oyuna alarak ne kadar iyi bir analizci olduğunu göstermişti. Bununla da kalmadı, koca sezon iki oyuncuyla o mevkii götüremeyeceğini kısa sürede idrak edip Aurelio'yu transfer ettirdi. Bunlar müthiş hamleler bence. Bunların yanında kadroyu en efektif şekilde kullanabilmek adına ortaya koyduğu arayışlar ve bu konudaki esnek tutumu da onu farklı bir yere koyuyor. Öte yanda Aykut Kocaman'a bakıyoruz mesela, Topuz-Selçuk-Emre üçlüsü oyunda olduğu zaman Selçuk'un önünde diğer ikisini iç orta saha olarak oynatacağına (öylesine tutucu bir yapısı var ki) 4-2-3-1'den vazgeçmemek adına Selçuk ve Topuz'u çift ön libero oynatıp Alex'in pozisyonuna Emre'yi çekiyor. Ve bu hamle hem Topuz'u, hem de Emre'yi yok ediyor. Rijkaard'ı hiç saymıyorum zaten, bence rezil bir teknik direktör. Schuster ise seyrettiği maçı analiz etme, bu analiz sonucu doğru hamleleri doğru zamanda yapma, yaptığı hatalardan ders çıkarma, elindeki malzemeye göre kadro teşkil etme vs. gibi konularda diğer ikisine adeta ders veriyor.

Sezon başında Beşiktaş ile ilgili (herkes gibi) birtakım öngörülerim vardı. Mesela tek forvetli, Guti ve Quaresma'nın olduğu bir sistemde Nihat'ın hızlı bir şekilde yok olacağını düşünmüştüm. Bu aynen gerçekleşiyor. Guti, Quaresma, Bobo, Holosko (Nihat?) gibi oyuncular yüzünden savunma sıkıntıları yaşayacağını düşünmüştüm. Bunların cezasını henüz çekmedi ama çekeceği maçlar gelecektir. Amma velâkin Aurelio'yu alarak bunları minimum seviyeye indirmeyi de başardılar. Ernst'in mükemmel formu ve Necip'in hızlı yükselişi de bu konuda güven telkin ediyor. Schuster'in verimli ve etkin performansını da görünce, onları izlemenin büyük bir zevk hâline geldiğini düşünüyorum. İlk iki sıra için şansları da diğer dört takımın hepsinden fazla.

9 yorum:

Adsız dedi ki...

şöyle koşturan, mücadele ettiren taşaklı bir teknik direktör getirmek bu kadar mı zor anlamadım. fenerbahçe aykut un deney tahtası mı.

bence feerbahçeye gelecek olan teknik direktörler kendini kanıtlamış adamlar olmalı.

mesela takımı ertuğrul gibi zirveye oynar , kendini kanıtlar , ondan sonra gelir fenerbahçeye. ama daha bir halt etmemişken getirilmemeli. ondan sonra bu durumlara düşüyoruz.

ayrıca rijkaard' a da bu kadar sövme bence. o adam iyi bir teknik direktör ama kazma oyuncular varken ne yapsın adam. kaldıki yeni trasnferler daha oynamadı galatasaray' da . çok şey değişebilir. trabzonda iyi. bursa 6 da 6 yaptı. bu sene işimiz zor.

Adsız dedi ki...

Harfien katılıyorum yazdıklarına. Schuster Quaresma ve Guti'den bile daha büyük bir transfer belki de. Bu sene kesin şampiyonuz. En büyük Kartal...

Bay Kerahet dedi ki...

Schuster > Rijkaard tartişılabilir bir konu.

ama tartışmasız gerçek olan bir şey var. Beşiktaş'ın kadrosu öğrenmeye-uyum göstermeye açık ve daha özverili oyunculardan oluşuyor. galatasaray'ın bir takım "kabadayı" kıvamındaki oyuncuları var ki dünyanın en iyi hocası gelse yontamaz.

Gündüz Feneri dedi ki...

g.saray'ın kadrosunun, rijkaard'ın işini zorlaştırdığı önermelerine katılmıyorum. rijkaard bu yıl gelmiş olsa tamam, ama 1.5 yıldır takımın başındaysa o kazmaları gönderip adam gibi bir kadro kurdursaydı. haa, o istediği halde alınmayan oyuncular varsa da onurlu bir adam olup istifa etseydi. ya da en azından kamuoyunu bu gelişmelerden haberdar etseydi. işler kötü gidip 2 yenilgi alınca ağlaması hiç inandırıcı değil.

Adsız dedi ki...

shuster geçen sene gsaray ın başında olsaydı gsaray şu anda cl liginde glasgow a gruptaki 2 . galibiyeti için gidiyordu , rekart geçen sene fbahçe nin başında olsaydı , fb ligi 4. sırada bitirsede , 4-3-3 e alışmış ve bu yıl dünyanın en iyi 4-3-3 oynayan takımlarından biri haline gelmişti (alex gönderilmişti) , daum geçen sene beşiktaş ın başında olsaydı , beşiktaş son dk da şampiyonluğu kaybetmişti ama bjk daum la devam kararı aldığı için ön elemeleri geçip cl ye girmişti , ligdede 1 ya da 2. sıradaydı , aslında hocalar kaliteli ama geldikleri takımlar yanlış olabilir mi ?

Gündüz Feneri dedi ki...

@maçanınpapazı

kardeşim, düşünmeye değer bir önerme yapmışsın ama bize düşünme fırsatı vermemişsin! öyle olsaydı böyle olurdu diye net ifadelerin var ama ben kısmen katılıyorum. rijkaard'ın fener'in başında olması durumunda, g.saray'dan daha karmaşık camia yapısını da göz önünde bulundurursak, en iyi ihtimalle ilk 6 için mücadele eden bir takım ortaya çıkacağını düşünüyorum.

schuster'in g.saray'a uygunluğu ise tam isabet! onların 20 yıldır süregelen "önde basma" geleneğini kusursuz bir şekilde uygulatır ve açık ara şampiyon yapardı g.saray'ı.

daum'un beşiktaş'ta ne yapabileceği ise meçhul. sonuçta iki kez denenmiş bir insan. haa, aykut'un şu hâlinden ve rijkaard'dan iki gömlek üstündür, orası ayrı..

WarBlood dedi ki...

Bjk'nin şu zamana dek oynadığı tek ciddi takım fb.Ondada fark yemekten kurtulup berabere kaldı.İşin açığı ben Bjk'ye Trabzon maçında şans vermiyorum.Her ne kadar son 2 haftada 5 puan kaybetmiş olsada Trabzon bu ligin en iyi top oynayan takımı. Shuster genel anlamda iyi bir hoca,ama Bjk'ye neler verdiğini ilerleyen haftalarda daha net görürüz. Bjk'nin şu anki durumunda daha çok bireysel yeteneklerin etkisi olduğunu düşünüyorum.Tıpkı geçen senenin Galatasarayı gibi.İlerleyen haftalarda daha sağlıklı göreceğiz.Ama şimdiden Bjk'nin şampiyonluğun en ciddi adayı olduğunu söylemek çok yersiz bana göre...

Gündüz Feneri dedi ki...

@warblood

şampiyonluğun en ciddi adayı diyen ben miydim sana göre bilmiyorum ama yazının sonunu okuduysan özellikle bu ifadeden kaçındığımı görebilirsin. "ilk iki" diye belirttim özellikle. şampiyonun kim olacağını kimse bilemez.

öte yandan özellikle fizik anlamında fener ve g.saray'ın fersah fersah önünde olduğunu görmeyen bana göre kördür.

WarBlood dedi ki...

Senin yorumuna verilen bir cevaptan ziyade genel görüşe karşı bir düşünceydi benim için.Öyle bir hava oluşturulduki kesin şampiyon olacak gözüyle bakılıyor Bjk'ye.Bu haftasonu görecez ne kadar iyiler ve favoriler...