28 Ocak 2010 Perşembe

Tam bir kumar

G.Saray devre arasındaki üçüncü transferini de gerçekleştirip Tottenham'dan Giovanni Dos Santos'u kiralamış. Meksikalı genç yıldız, bilindiği gibi Barcelona'da parlamıştı ama gelecekte çok büyük bir futbolcu olmayacağı anlaşıldığı için bonservisiyle birlikte gönderildi. O dönemde kendisini pek çok maçta seyretmiş biri olarak ben de aynı görüşteyim. Hiçbir zaman "world class talent" olamayacak bir oyuncu Dos Santos, teknik yetenekleri fazla ama mental olarak sorunlu bir isim. Takım oyunu ile neredeyse hiç alâkası yok; abilerine kaç tane pozisyonda bomboş olmalarına rağmen pas vermeyip zılgıt yediğini hatırlıyorum. Tottenham'da zaten başarılı olmasını beklemiyordum ama oradaki dönemin ardından bir alttaki level'dan bir takıma bile gidemeyip Ipswich'e kiralanması düşündürücü. Onu hayatında 3 kere seyretmemiş adamlar şimdi hakkında fasiküller yazıyor ama onlar zaten her iki lafından biri için rezil olsalar bile yine de sıkılmadan her konuda yazmaya devam ediyor. Bu yüzden ciddiye almamak lâzım.

G.Saraylı taraftarlar ise gördüğüm kadarıyla genelde bu transferle ilgili olarak bir bayram havasında ama bence hiç de iyi bir transfer değil bu. Yapılış şekli güzel, sonuçta G.Saray parası olmayan bir kulüp ve Lucescu dönemindeki gibi "kiralamak" onlar için en iyi yöntem. Ama Kewell gibi bir profesyonellik abidesinin yerine böyle takım oyunundan uzak, yeteneklerinin üzerine hiçbir şey koyamayan ve koyamayacak olan "olmamış" bir oyuncuya bel bağlamak, bence sadece ve sadece göz boyamaktır. Türkiye Ligi, Championship'ten bile kalitesiz olduğu için burada dar alanlarda iş yapabilir, gol atıp asist yapabilir. Benim dediğim o değil. Dediğim, uzun vadede bu transferin kulübe bir hayrı dokunmayacağıdır. Her yazdığımız gibi bunun da gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini zamanla göreceğiz. Yine de hayırlı olsun, lig için bir renktir neticede.

13 yorum:

Koray Gök dedi ki...

kaç maçını izlediniz acaba da bu kadar sallamıssınız 20 yasındaki oyuncuya.

Gündüz Feneri dedi ki...

oynasın, o zaman anlarsın kaç maçını seyrettiğimi..

Schumy dedi ki...

Parayla imanın kimde olacağı belli olmaz :)

Gio da zamanında Krkic'e önerilen teklifin üzerinde para istediği için ayrıldı Barcelona'dan. Ayrıca Tottenham'da Juande Ramos'un olması da çok etkiliydi bu transferdi. 2 ay sonra Ramos kovulunca ortada kaldı. Yeni hocası da düzgün şans vermeyince ortalardan kayboldu gitti.

Ayrıca bu transfer tam bir kiralama sayılmaz. 4 5 ay sonra performasından memnun kalırsak bonservisini verip alabiliriz.

Zamanında Ronaldinho'yu kesip bu çocuğu oynatıyordu Rijkaard. Meksika'nın da Guardado, Vela ve Ochoa ile birlikte en çok güvendiği adamlardan biri. Dünya Kupası sonrası transferini yapmaya kalksak çok çok daha maliyetli olabilirdi.

Ayrıca genelde Fenerbahçeli arkadaşların ağzında dolaşan bir geyiğe de dem vurmak istiyorum. Galaatsaray'ın ortasahası yok, defansı yok forvete adam alıyor diyorlar.

Bak bu hafta Baroni, Emre, Lugano cezalı olduğunda Fenerbahçe ne yapmak zorunda kaldı ? Önder'i affetmek zorunda kaldılar. Emre ve Baroni'nin yerine de kimin oynayacağı belli değil daha. Fakat defansın göbeğinde Deniz Barış düşüncesi ürküttü Fenerbahçeliler'i :)

İşin özü şudur ki Galatasaray geleceğe yatırım yapıyor. Gio da eski hocasıyla yüksek performans gösterecektir. Sonuçta bir oyuncuya güvenmek bile performansının artmasını sağlar.

Eyvallah.

EmrE dedi ki...

Ya Schumy inanılmaz ya, Galatasaray hakkında bir yorum olsun hemen damlıyor, sanki görevlendirilmiş GS'nin haklarını savunacam diye.

Bir kere Deniz Barış şu anki haliyle bile hem sizin defanstaki Zan'dan hem de orta sahanızdaki Sarp ve Ayhan'dan daha çok iş yapar. Adam tam form tutmuşken Zico dönöminde sakatlandı ve bir daha takıma dönemedi. Keşke 25 yaşında olsa ve banko oynasa. Türkiye'de onun kadar mücadeleci ve özellikle topu ileriye oynayan bir orta saha elemanı yok. Defansif yönü de çok iyi. Ayrıca oyun zekası da gelişmiş (her ne kadar yetenekleri kısıtlı olsa da). Son maçta attığı pas da bunun bir göstergesi.

Galatasaray'ın geleceğe yatırım yaptığı konusuna da katılamaycağım. Takımın şu an gelecek vaadeden bütün genç transferleri kiralık. Santos, Jo ve Caner. Bu adamlar olur da siz de iyi performans gösterirse zaten geldikleri yere dönerler. Ya da siz bonvervislerini alabilir misiniz?? Sanmam!

İşin özünü ben sana söyliim, Santos iyi oyuncudur. Hızlıdır. Tekniktir. ama Galatasaray'da ne yapacağı tamamen meçhuldür. Ayrıca GS'nin bariz bir şekilde orta saha elemanına (hem defansif hem ofansif yönü kuvvetli) ihtiyacı varken bu kadar ileri uç elemanı alması da saçma. Fenerbahçe'nin bir zamanlar yaptığı transferlere benziyor. Sadece şova yönelik, hep ofansif ve adı duyulmuş adamlar. Ama işte bunlarla bir takım olunamıyor.

Neyse ilerde konuşulur bunlar tekrar.

Schumy dedi ki...

Mehmet Topal, Musta Sarp, Ayhan, Barış Özbek, Elano bizim ortasaha oynayabilecek adamlarımız. Bize laf atarken Emre ve Baroni'nin yedeklerinin Selçuk, Deniz ve Mehmet Topuz olduğunun farkında olman lazım.

Savunduğun Deniz Barış Aragones tarafından 70 metre koşusunda geçildiği söylenen bir adam. Doğru veya yanlış adam kadro dışı bırakılmıştı. Gökhan Zan ve Ayhan kıyaslaman da çok değişik geldi bana. Madem sana göre bu kadar iyi bir adam neden Daum oynatmıyor ? Ya da Fenerbahçe'de olmasa nerede olurdu hiç aklına geliyor mu ? Hani her takıma yakışmayan adamlar vardır ya, Deniz Barış, Gökhan Zan ve İbrahim Üzülmez aynı kategoride 3 adam benim gözümde.


Jo, Caner ve Gio. Bu 3 oyuncudan 2'sinin opsiyonu bizde. İstediğimizde alırız. Nasıl Elano'ya Keita'ya para verdiysek bunlara da veririz. Siz de keşke Guiza'ya direkt o kadar para verene kadar opsiyonlu kiralasaydınız, en azından geri gönderme şansınız olurdu.

Ben burada genelde her konuya yorum yazıyorum. Bu blogda yani. Fenerbahçe maçlarında da yazıyorum, Galatasaray transferlerinde de. Özellikle savunduğum falan da yok. Ayrıca savunmam kadar da normal birşey olamaz.

Deniz Barış, Selçuk Şahin gibi oyuncuları kadroda tutsa da şans vermiyor işte Daum, Önder'in affedilmesi de bundan dolayıdır.

EmrE dedi ki...

Saydığın adamlar Fenerbahçe'de olsa Emre ve Baroni'nin yedekleri olur.
Ve bizdeki yedeklerden Mehmet Topuz ve Deniz'i, sizin Ayhan'a ve Barış'a gözüm kapalı tercih ederim.

Deniz'le ilgili yanlış izlenimlerin var. Kendisi her ne kadar Fenerbahçe'nin birçok taraftarına kendini beğendirememiş olsa da, özellikle Zico döneminde 11'in değişmez ismi olmuştu, ardından talihsiz bir şekilde sakatlandı. Formda bir Emre ve Baroni oynarken 32 yaşına gelmiş bir Deniz'in yedek kalması çok ilginç olmasa gerek. Şu an kendisi ne zaman görev verilse, görevini başarıyla yerine getirecek iyi bir yedektir. Ayrıca bu adamın karısının vefat ettikten sonra kendini toparlayıp Zico döneminde tekrardan 11'e girdiğini de hatırlatmak isterim.

Guiza'ya laf etmek şu an yapabileceğin en kolay yol. Güzel bir bel altı. Hürriyet'e yorum yazan futbol cahilleri de sürekli aynı yola başvuruyor. Kısaca şu an Türkiye'de yapılabilecek en kolay geyik Guiza. Ama dünyada böyle örnekler çok. Mesela Jo. City dünyanın parasını saymış ama şu an elinde kaldı. Futbolda bazen risk almak gerekiyor. Ama olur da siz de form tutarsa emin ol tekrar City'e döner. Guiza son zamanlardaki formunu sürdürüp 20, 25 golü bulursa bu sene (pek sanmam) Mallorca'ya dönemez.

uzun lafın kısası, bunları sezon sonunda daha net konuşuruz...

Schumy dedi ki...

Guiza belaltı sayılmaz bence. Sadece oyuncuyu opsiyonla kiralamanın zararsız bir yol olduğunun, hatta uzun vadece kârlı bir iş olduğunu anlatmak için verdiğim bir örnek.

Sene sonunda belli olur zaten herşey dediğin gibi.

feetdeep dedi ki...

türkiye'de acaba şu anda yabancı "world class talent" olan kaç yabancı var ve isimleri nelerdir? öğrenebilir miyim?

Gündüz Feneri dedi ki...

güzel soru ve cevabını sen de biliyorsun: sıfır! ama benim dos santos için ilk aleyhte argümanın o değil zaten, bunu da anlamış olman lazım.

zaten niye savunmaya kalkışıyorsunuz, sizi anlamıyorum kardeşler. ben bir görüş bildirdim, bırakın zaman aksın. zaten 1-2 ay içinde kimin haklı olduğu ortaya çıkar. şu blogda 1000 tane yazı yazdım, benim haksız çıktığım hiç olmadı. türkiye'de futbol konuşanların %90'ına muhalefet eden şeyler söylediğim halde hep benim söylediklerim gerçekleşti.

eğer dos santos başarılı olursa, haksızlığımı kabul eder öngörü sistemimi gözden geçiririm. ama her zamanki gibi benim dediğim çıkarsa, o zaman da hiçbirinizi özeleştiri yaparken göremiyoruz. yer yarılıyor ve hepiniz içine giriyor. gs'lı genç blogger'larda bunu görmeye alıştık.

AsperAstrum dedi ki...

"türkiye'de futbol konuşanların %90'ına muhalefet eden şeyler söylediğim halde hep benim söylediklerim gerçekleşti."

hıncal in da house!

Gündüz Feneri dedi ki...

zibidi in da house..

EmrE dedi ki...

ahahahahah

Adsız dedi ki...

Transfer gören masum köylü demişti Ben Fenerbahçeliyim blogunda. o hesap bu transfer. Kof çıkacak gibi.